Jazz aan huis in Mechelen

Jazz aan de Dijle
Elias D’hooge gelukkige keuze
Drie keer drie

De zondag dat wij Mechelen bezoeken voor het festival Jazz At Home valt gewoontegetrouw met Open Monumenten Dag. De stad Mechelen vond haar ontstaansgeschiedenis in een woonkern uit de negende eeuw; dus monumenten te over in de ze stad. Maar daar waren we niet voor gekomen. De organisatie van de jazzzolder vzw organiseerde voor de 18e keer het festival Jazz At Home. Het is 10 september 2023 en temperaturen boven de dertig graden! Bewoners of ondernemers stellen belangeloos hun etablissement beschikbaar als concertpodium terwijl de vrijwilligers van de organisatie bezoekers die vooraf een kaartje hebben gekocht verwelkomen aan de deur. Er worden drie sets van vijfenveertig minuten gespeeld met steeds een pauze van eveneens drie kwartier. En ze schenken ook een wijntje, een Mechels biertje of iets anders in op deze bloedhete zondagmiddag. Er wordt ook een team samengesteld met fotografen om van de zeventien locaties een beeldverslag te maken. Omdat het zo een leuke club is met veel lieve mensen bezoeken wij als vrijwilliger ook steeds drie plekken in Mechelen om een beeldverslag te maken. Dit jaar hebben we zelfs de concertkeuze losgelaten.

Triology met o.a. Charlie Parker

CHARLIE PARKER AAN DE DIJLE
Graag delen we een kort verslag van dit evenement. De concertbezoekers hebben vooraf een ticket gekocht en een keuze gemaakt welk drie concerten ze willen bijwonen.
We werden eerst naar het huis van Alain en Chris De Keukeleire-Van Belleghem ‘gestuurd’ aan de Lange Schipstraat. We waren er eens eerder en dat is geen straf. Vanaf hun bovenste verdieping hebben zij een mondain uitzicht over de Dijle. In de huiskamer bieden ze plaats aan een drumloos trio. Deze keer vierde Triology (nog steeds) de 100e verjaardag van Charlie Parker. Trompettist Carlo Nardozza, gitarist Tim Finoulst en contrabassist Christophe Devisscher grasduinen in een boeiend oeuvre zonder de klanken van de altsaxofoon te hebben gemist.

Elias D’hooge Trio winnaar B-jazz 2023

GELUKKIGE KEUZE
Locatie 5 bevindt zich in een gerestaureerd 16e eeuws stadspaleis dichtbij de Korenmarkt. Het is het Hof van Cortenbach en huisvest de Mechelse vestiging van het pianohuis Quatre Mains. Het bedrijf restaureert en verkoopt piano’s. Hun hoofdvestiging bevindt zich in Gent waar ook regelmatig concerten van de Ham Sessies plaatsvinden.
Uiteraard speelt hier een pianist. Het is het trio van de jonge pianist Elias D’hooge. D’hooge speelt op een blinkende als nieuw uitziende Steinway. Het instrument is gebouwd in 1936 en recent prachtig gerestaureerd. Samen met bassist Zjef Van Steenbergen en drummer Tom Peeters werden doortastend en zelfverzekerd originele composities gebracht. Daags ervoor waren ze één van de zes finalisten op het podium van B-Jazz International Contest 2023 tijdens Jazz in ’t Park in Gent. En de muzikanten wisten het al maar het was nog niet bekend gemaakt: ze hadden gewonnen!
Ze wisten het geheim tot begin van de avond te bewaren. In Mechelen speelden ze overtuigend werk vol met diverse invloeden maar met een zeer eigen geluid.

Elias D’hooge Trio

LOCATIE DRIE
De drie kleurrijke huizen aan de Haverwerf schuin tegenover de Kraanbrug zijn sinds 1957 beschermd. De van binnen met elkaar verbonden panden dragen de namen Sint-Jozef, de Duivels en het Paradijs. In de ruimte van het barokhuis Sint-Jozef speelt een internationaal gezelschap. Het bestaat uit de Belgische componist en saxofonist Bart Defoort, de in Rio de Janeiro geboren gitarist Victor da Costa en de uit Zwaag (NL), maar in Antwerpen woonachtige contrabassist Jos Machtel. Drie muziekdocenten, drie toppers die ter plekke een keuze maken uit een rijtje met bopstukken, ballads en standards. Met drie klassiekers als Bud Powell’s Dance of the Infidels, Benny Golson’s Along Came Betty en Miles DavisLittle Willie Leaps is de kop er goed af. Er werd een gedegen lesje jazz aan de toehorenden gegeven die het pand niet verlieten zonder een enthousiaste toegift.

Defoort-Da Costa-Machtel in de drie huizen

2024
Het festival begon al op vrijdag met een concert van de Amerikaanse trompettist Nate Wooley, bassist Ingebrigt Håker Flaten uit Noorwegen, Jozef Dumoulin en Teun Verbruggen. Op zaterdag speelde Nicolas Thys 6tet Sound Circus in Het Predikheren.
De grote dag van het festival op zondag werd goed bezocht met een gemiddelde bezetting van 60 tot 70%. Sommige concerten waren geheel uitverkocht. De datum en definitieve plannen voor een 19e editie in 2024 volgen later.

Defoort-Da Costa-Machtel

FESTIVAL JAZZ AT HOME

Mechelen (B)
8, 9 en 10 september 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

JAZZ AT HOME
10 september 2023
(gezien)

TRIOLOGY
De Keukeleire-Van Belleghem
LOCATIE 17
Carlo Nardozza – trompet
Tim Finoulst – gitaar
Christophe Devisscher – contrabas

ELIAS D’HOOGE TRIO
Quatre Mains
LOCATIE 5
Elias D’hooge – piano
Zjef Van Steenbergen – contrabas
Tom Peeters – drums

DEFOORT-DA COSTA-MACHTEL
St Jozef, de Duivels en het Paradijs
LOCATIE 3
Bart Defoort – tenorsaxofoon
Victor da Costa – gitaar
Jos Machtel – contrabas