Jazz in een gierend berenjasje

Fulco Ottervanger
Fulco Ottervanger
Lieven Van Pée
Lieven Van Pée
Simon Segers
Simon Segers

De Beren Gieren. Een gekke naam eigenlijk. Valt de naam van het Belgische jazztrio etymologisch te verklaren? De boeren gieren. Beren zijn zoogdieren en gieren zijn vogels. Je hebt beerputten en gierputten. Nee, er is geen sluitende verklaring. De benaming is met de urgente behoefte aan een naam voor het trio in een opwelling ontsproten aan het brein van Fulco Ottervanger en dat was het dan. Geen verdere verklaring voor de naam. Jazz is not dead. It just smells funny.

En dat ook De Beren Gieren (geboren in 2009) niet dood is, blijkt uit de recente lancering van hun inmiddels zesde album getiteld Less Is Endless. Ze noemen het zelf een ode aan het universum dat wemelt van leven.

De Beren Gieren in Rotterdamse LantarenVenster
De Beren Gieren in Rotterdamse LantarenVenster

SPANNINGSBOOG
Het schaars verlichte voorste gedeelte van de Grote Zaal van LantarenVenster was ingericht met stoelen met tafeltjes en was lekker vol. Voor dat de Gentse heren het podium betraden klonk de ambient muziek van de onlangs overleden trompettist Jon Hassell. Het intro van Funny Discovery, ingezet door repetitieve klanken van bassist Lieven Van Pée en subtiele percussie van Simon Segers sloot goed aan bij de sfeer in de zaal. Zachtjes neuriede Fulco Ottervanger een wijsje alvorens hij op de toetsen een geraffineerde stemmingsvolle melodielijn opzette. Er ontvouwde zich gelijktijdig een klimmende spanningsboog. Nu en dan dwingt zich een vergelijking op met het Zweedse pianotrio E.S.T.

Fulco Ottervanger
_20211016_EW45016_PHOTO © EDDY WESTVEER
De Beren Gieren presenteert haar zesde album
Simon Segers

ABSTRACTIE
Slechts één keer werd een nummer van het vorige album Dug Out Skyscrapers gespeeld; De Belofte Treurwals, een walsje met een donkere kant en onheilspellend groezelig en rafelige soundscapes deed de titel eer aan. Op momenten lieten de muzikanten zich afdrijven naar een aangename expressieve abstractie; alsof de kleurvakken van Mark Rothko het decor vormden. Ottervanger die het spel op de piano regelmatig afwisselt met zijn microKorg XL doet soms zoekend naar woorden en uitdrukkingen alle aankondigingen. Animalcules gaf met een opvallend blijmoedige toon een diepere kijk door de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek op zoek naar het kleine leven.

Mee op reis naar Guggenheim House
Mee op reis naar Guggenheim House in Kobe

STADSPARKEN
Het nummer Tuin werd opgedragen aan alle stadsparken van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Stadsgeluiden als hei-installaties en verkeer op de achtergrond leken zich te vermengen met het stedelijk groen en over te gaan in de kalmte van de avond.

MEE OP REIS
Stress Als Optie
was een als multiple choice antwoord gesuggereerde kort en bondige compositie. Met het nummer Guggenheim House nam het trio ons mee op reis naar een concertzaal aan de rand van Kobe in Japan waar het trio in september 2019 speelde. Met aangrijpende percussie belandden we in een sfeervolle oriëntaalse oase van een vroeg 20e eeuwse villa met riante tuin. Het bedoelde gebouw werd genoemd naar de Duits-Amerikaanse zakenman Jacob Guggenheim, waarvan men nu overigens weet dat die daar nooit heeft gewoond.

De Beren Gieren
Tijdens “Gentse Leugentjes” speelt Lieven Van Pée basgitaar

LEUGENTJES
Vanuit de Japanse sfeer was er een naadloze overgang naar Gentse Lulletjes. Van Pée wisselt hier eenmalig de contrabas om voor zijn basgitaar. Het klonk als een drukke jungle van geluiden en aan elkaar gesmede ritmes. De titel is overigens een verbastering van de originele titel Gentse Leugentjes op het album (of andersom natuurlijk). Het was een opdracht voor een stadsgeluidlogo dat werd afgekeurd.

ROTTERDAM HEEFT IETS
Met het mooi lyrische Moments Never A Moment en de daaropvolgende toegift sloot De Beren Gieren het concert in LantarenVenster krachtig en Rotterdam-vriendelijk af. De argumenten om in Rotterdam vakantie te vieren waren in woorden nauwelijks uit te drukken. De ter plekke bedachte titel Rotterdam Als Vakantiebestemming en de muziek zelf waren overtuigender. Na dit extraatje gingen velen nog even naar de merchandisetafel naast DJ Onno Paloma in de foyer. Daar werden gesigneerde cd’s, vinyl, t-shirts en notitieboekjes aangeschaft als herinnering aan een memorabel concert.

De Beren Gieren
Warm applaus voor Gentse De Beren Gieren

DE BEREN GIEREN
Fulco Ottervanger – piano, effecten, synthesizer
Lieven Van Pée – contrabas, basgitaar
Simon Segers – drums, effecten

LantarenVenster Rotterdam (NL)
16 oktober 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer