JBQ plus Pablo Held in P&B

Pablo Held is vijfde man
Jesse van Ruller
Bandleider Jasper Blom

In 2019 won musicus, saxofonist en artistieke brein van het JBQ (Jasper Blom Quartet) de Boy Edgar Prijs. De uitreiking van de prijs aan Jasper Blom vond plaats op 4 december 2019 in het Bimhuis. De laureaat had daar zijn favoriete generatie-overschrijdende concertavond ingericht. Blom trad daar o.m. met zijn eigen kwartet plus de uit Keulen afkomstige pianist Pablo Held op.

JBQ plus Pablo Held

BOY EDGAR PRIJS TOUR
Onderdeel van die prijs is altijd de zegetocht langs de Nederlandse podia. Gepland was om dat te doen met JBQ plus Pablo Held. Dat gedroomde tournee van 22 concerten verliep zoals bekend niet geheel zonder problemen. Corona strooide behoorlijk roet door het eten. De rondgang langs de podia kwam er niet als bedacht, maar werd eigenlijk een lange stroom van concerten. Aanvankelijk was dat heel sneu voor Blom, maar inmiddels voelt het alsof hij de langste Boy Edgar Prijs Tour ooit maakt! Nu maakte hij – zo lijkt het – weer een mini-toertje met zijn Boy Edgar Prijsbandje. Daags voordat ze in Porgy en Bess optraden, speelden ze in het Bimhuis.

Frans van der Hoeven

CARNAVAL?
De in de Brabantse Kempen geboren saxofonist klonk zondagmiddag op de planken aan de Westerschelde alsof hij intensief carnaval had gevierd. Zijn stem haperde enigszins. Die avond ervoor was de concert-afterparty behoorlijk gezellig geweest, zo verklaarde hij zijn stokkende spraakvermogen. Zijn saxofoonspel leed er gelukkig niet onder!

Drummer Martijn Vink

EIGENZINNIG
In Porgy en Bess was hij om met zijn kwartet plus Pablo Held zijn nieuwe album Polyphony 3 te presenteren. Eerder had hij in het kader van zijn project Polyphony andere gastmuzikanten uitgenodigd als trombonist Nils Wogram en trompettist Bert Joris. De gestage productie van albums lijkt bij Blom als een zorgvuldig gepland masterplan.
In 2008 startte hij met Statue Of Liberty, waarna Dexterity, Gravity en Audacity in de loop der jaren volgde. Met allen stuk voor stuk eigenzinnige en briljante composities en op ieder een verkenningstocht van een muzikaal gebied in een andere aanpak en benadering. Met het Polyphony-project – inmiddels deel 3 – breidt Blom zijn tegendraadse etalage verder uit. We zien nu al uit naar wat deel 4 gaat brengen. Maar zo ver is het nog niet.

Pablo Held uit Keulen

OBSCUUR
Voor titels van zijn materiaal raadpleegde Blom regelmatig een (onvoltooid) naslagwerk; The Dictionary of Obscure Sorrows. Zoals bij het openingsnummer Midding waarin het gevoel overheerst van op afstand te kunnen genieten van een groep mensen die het op dat moment naar de zin heeft. Het hele album komt in de shuffle-stand voorbij: Zuri, Lumen, Des Vu, Chrysalism, Insomnia en Jouska. Daarna werd het prachtige concert voor een mooi gevulde jazzclub met oud (maar niet retro) materiaal afgemaakt. Het toertje met dit al bijna 20-jarige hechte superkwartet zit er weer op.

Blom met jeugdvriend Van der Hoeven; als 19-jarige blowen op de muziek van John Coltrane…

JBQ PLUS PABLO HELD
Pablo Held – piano
Jasper Blom – tenorsaxofoon
Jesse van Ruller – gitaar
Frans van der Hoeven – contrabas
Martijn Vink – drums

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
5 februari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

KOMEND SEIZOEN OOK:
zondag 19 februari 2023 Joris Teepe en Rob Van Bavel
zaterdag 4 maart 2023 Anton Goudsmit’s Ton Petit
zaterdag 15 april 2023 Dick de Graaf Quartet