Jef Neve’s mysterium met een bijzonder septet

Jef Neve graag geziene gast op Nederlandse podia
De drie tenoren Andy Dhondt, Nicolas Kummert en Bruno Van der Haegen
Deense contrabassist Jasper Høiby

De Belgische pianist, componist Jef Neve timmert inmiddels bijna 20 jaar aan de weg. Zijn eerste albums dateren van 2003, 2004 en 2006 en werden gelijk bestsellers. Zijn trio met Piet Verbist en Teun Verbruggen vormde het fundament van zijn muzikale pad.
Neve’s ambitie en onrust gingen echter verder en hij zocht naar andere vormen en alternatieve samenwerkingen verschenen op zijn pad. Zo werkte hij een tijdje met bassist Ruben Samama, vibrafonist Pascal Schumacher, José James, Typhoon, Brussels Philharmonic en met flamenco-gitarist Myrddin De Cauter. Hij schreef soundtracks, maakte muziek bij dans en had zijn eigen radioprogramma. In Vlaanderen is hij onwijs populair. Hij bedacht zijn Perfect Spirit Control met een strijkkwartet en blazers en even voor de Corona nam hij zijn album Mysterium op met zijn bijzondere septet waarin piano en contrabas de basis vormen en vijf blazers de muziek verder inkleuren. Met dit gezelschap reist hij op dit moment langs de Nederlandse en Belgische jazzpodia. En een nieuw projekt samen met trompettist Teus Nobel staat voor 2022 weer al in de startblokken; 100 jaar Toots!

Jef Neve met zijn drumloos septet

ZEVEN IS GENOEG
Het heeft wat jaren geduurd voor Jef Neve op de Nederlandse podia zichtbaar was, maar inmiddels is hij er meer dan welkom. Met zijn laatste release Mysterium brengt hij uitsluitend eigen composities. Zoals al gezegd een bijzondere bezetting, waarbij je je regelmatig afvraagt hoe zou een drummer hierin gepast hebben? Maar om een Nederlands kamerjazztrio (Dig Diz) te parafraseren; zeven is genoeg!

Ritmisch en uptempo introduceerde The Dream With Different Worlds alle kleuren van het septet. Met het ingetogen en gevoelige Sweet Sad Young Tenor krijgt één van de drie tenoren, Nicolas Kummert de volle aandacht (en niet alleen vanwege het gips aan zijn been). Het stuwende en massief openende Enigma is vol krachtige activiteit.

Bevlogen muzikant en verteller Jef Neve

ADAGIO
Neve
vertelt bevlogen over de Kenyaanse zakenman Bob Collymore (overleden in 2019), die zich met zijn Safaricom Foundation o.a. inzette voor toegankelijk onderwijs en muziekeducatie. Onderdeel daarvan was een jaarlijks terugkerend jazzfestival in Nairobi, waar Neve optrad en workshops gaf. Als eerbetoon schreef hij Adagio (For Bob Collymore). Bij het swingende No Guru Holds Me hielden de blazers het tempo lekker strak, waarbinnen bassist Jasper Høiby alle vrije ruimte kreeg. Het album werd nagenoeg in zijn geheel gespeeld.

Jef Neve en Jasper Høiby vormen de basis van het septet
Trompettist Teus Nobel heeft een hechte samenwerking met Neve

BRAHMS
Het groovende One Foot In The Sea, And One On The Shore met een klein jazz bigband geluid en het snelle Exhilaration is een ode aan de vrijheid. Final Curtain Call is ontstaan uit een ritueel van Neve wanneer hij van huis is; muziek draaien voor het slapen gaan. Het nummer is afgeleid van een stuk van Brahms; zijn slaapliedje.
Happiness In E Major sloot vrolijk en opgewekt het concert af. De encore werd door Neve en Høiby prachtig ingeleid, waarna de drie tenoren van de saxofoons en het verfijnde koper van trompettist Teus Nobel en het meest robuuste koper van bastrombonist Pieter Kindt de middag zalvend afsluiten.

MYSTERIUM
Muziek moet iets ondoorgrondelijks hebben. Dat was het uitgangspunt van de zoektocht van Jef Neve; het ongrijpbare en onbegrijpelijke met fantasie en verrassing vormgeven in muziek. Het  Mysterium van Neve is nog even te horen en rondt binnenkort haar toernee af.

Jef Neve mengt klassiek met jazz 

JEF NEVE – MYSTERIUM
Jef Neve – piano
Jasper Høiby – contrabas
Teus Nobel – trompet
Pieter Kindt – bastrombone
Nicolas Kummert – tenorsax
Bruno Van der Haegen – tenorsax
Andy Dhondt – tenorsax

Paradox Tilburg (NL)
11 december 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer