Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Joey Alexander tussen wonder en wedergeboorte

Muzikaal genie Joey Alexander is 18 jaar
Joey Alexander Trio
met drummer John Davis

Harde bewijzen voor reïncarnatie zijn niet te leveren. De gedachte dat we eerder hebben geleefd of dat we later terugkomen is vooral een kwestie van geloof. Soms denk je wel eens dat één leven te kort is om een bepaalde dosis kennis, kunde en vaardigheid te kunnen verzamelen. En dat bedenk je zeker wanneer iemand op zeer jeugdige leeftijd al bijzondere talenten aantoont. In de muziek zijn Chopin, Liszt en Mozart voorbeelden van dergelijke aangetoonde bijzondere vermogens zonder aangetoonde reïncarnatie.

Joey Alexander Trio speelde op zondagmiddag in het Rotterdamse LanterenVenster

Jazzpianist Joey Alexander, geboren in 2003 in Denpasar op Bali, leerde op zijn zesde zelf pianospelen door vooral de jazzcollectie van zijn vader te absorberen. Monk, Coltrane, Corea en Hancock waren enkele van zijn beïnvloeders. Toen hij op zijn achtste Herbie Hancock ontmoette besloot hij zijn jeugd aan de jazz te wijden. In 2013 won hij een internationale jazzcompetitie en verhuisde hij met zijn familie naar New York gericht op een loopbaan in de muziek.

bassist Kristopher Funn

SNELLER
Daarna ging het nog sneller. Hij kreeg een visum voor personen met buitengewone bekwaamheden en hij leerde Wynton Marsalis kennen. Hij ging studeren, arrangeren, componeren en concerteren. In 2014 nam hij zijn eerste album op en daarna volgden er veel meer. Hij werd als jongste muzikant ooit genomineerd voor een Grammy Award, stond op de voorpagina van de New York Times en hij behoort tot de buitencategorie van briljante en vroegrijpe talenten in de jazzgeschiedenis.

TOUR 2021
Nu toert hij met zijn trio met bassist Kristopher Funn (Kenny Garrett, Christian Scott, Pharoah Sanders….) en drummer John Davis (Ben Williams, Lionel Loueke, Sean Jones….) en bezoekt ook Bimhuis, Paradox en LantarenVenster. Vier jaar geleden speelde hij hier ook al een keer.

Joey Alexander komt jongensachtig en verlegen het podium op, maar zodra hij zich eenmaal op de één vierkante meter achter de vleugel heeft genesteld is hij één brok zelfverzekerdheid. Pianospelen gaat ogenschijnlijk vanzelf wanneer hij gefocust begint te spelen.

ook op Fender Rhodes

KLEUR
Joey Alexander speelde ondermeer nummers van zijn eerdere platen (Bali, Time Remembered, Soul Dreamer) en natuurlijk van zijn laatste album Warna.

Kris Funn en John Davis

TECHNIEK EN FEELING
Warna staat voor kleur in het Bahasia Indonesia.  Van deze plaat bracht hij Warna, Tis Our Prayer en Downtime. Maar ook zijn laatste single Summer Rising liet hij horen. En dat alles met een volgens kenners, niet-kenners en liefhebbers onwaarschijnlijke techniek en feeling voor timing, ritme en dynamiek. Aan zijn zijde wordt hij bijgestaan door Kris Funn die met zijn lange en beweeglijke vingers zijn contrabas beroerd en John Davis die met zijn drumkit levendig ondersteunt en kleurrijk accentueert. Soms gaat Alexander staan achter zijn vleugel en hij staat ook graag swingend de Fender Rhodes te bespelen. De voor 80% gevulde grote zaal van LantarenVenster roept hem nog twee keer terug voor meer.
Daarna roept hij ons hopelijk nog te zien na het concert en we zien hem niet meer terug.

JOEY ALEXANDER TRIO
Joey Alexander – piano, Fender Rhodes
Kristopher Funn – contrabass
John Davis – drums

 

LantarenVenster, Rotterdam (NL)
21 november 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer