Mudita’s releasetour ‘Nature of the Netherlands’ gestart

Sjoerd van Eijck
Sjoerd van Eijck
Sanne Rambags presenteerde haar nieuwe cd
Sanne Rambags
Koen Smits
Koen Smits

Nederland wordt steeds voller en drukker. Bedrijventerreinen zijn de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond gekomen. De woningnood is groot en dus de komende jaren zullen nieuwe woonwijken plaats opeisen. Bestaat er eigenlijk nog wel voldoende natuur in Nederland?

We moeten volmondig JA zeggen. Zelfs van inspirerende natuur is er sprake in ons kleine landje. Er zijn maar liefst 21 Nationale Parken in Nederland. De muzikanten van Mudita dompelden zich onder in deze gebieden en lieten zich inspireren voor hun nieuwe album Nature of the Netherlands. In het voor hun zo vertrouwde Tilburgse Paradox begon hun releasetour.

Mudita's releasetour startte in Paradox Tilburg
Mudita’s releasetour startte in Paradox Tilburg

En hoe klinkt dan zo een natuurgebied op het podium? In hun gezamenlijke project maakten pianist Sjoerd van Eijck, trompettist Koen Smits en het vocale boegbeeld van de groep Sanne Rambags hun muzikale vertolking. Wij bereidden ons voor en hoopten alvorens we naar huis zouden gaan de Oosterschelde, het grootste en natste park van de 21, voorbij te horen komen in de geplande muzikale excursie.

EXPEDITIE
Beheerst en kalmpjes werden we door onze gidsen op het podium een eerste park binnen geloodst. De avondexpeditie bleek al snel een snoepreisje te worden. Ruimtelijke piano- en trompetklanken plus percussie-instrumenten vermengden zich tot een aangenaam landschap. Met ingehouden adem begaf het publiek zich op een onbekend terrein. Sanne Rambags houdt van fijne details en vaak is de nuance haar leidraad. Om haar heen liggen allerlei kleine percussie-instrumenten die mooie finesses laten horen. Maar het mag voor haar ook best wat meer zijn – even knallen –  en liefst niet te voorspelbaar. Na drie minuten stokt de adem van het publiek. Rambags maakt haar vocale entree en komt knallend binnen. Ze ontregelt even, maar ze maakt vooral een statement dat natuur best mag verbazen en zeker mag overweldigen. Ze klinkt heel zelfverzekerd. We zijn klaarblijkelijk ergens in Drenthe beland; in het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Dwingelderveld is de titel van het muziekstuk. Ik was er nooit, maar de muziek suggereert een lusthof daar ergens tussen Ruinen en Dwingeloo.

Sanne Rambags
Sanne Rambags klinkt zelfverzekerder dan ooit

BANKET
Op het album van Mudita hebben de 21 nummers een speelduur die schommelt van minder dan een minuut tot ongeveer vier minuten. Het zijn weldadige appetizers die smaken naar meer. Op het podium van Paradox dijen ze uit tot een boeiend muzikaal banket met veel detail, diepgang en ruimte voor improvisatie.

Het opvolgende De Loonse en Drunense Duinen spreekt wellicht extra tot de verbeelding van het overwegend Brabantse publiek. Maar lopend door de bossen van De Hoge Veluwe, dwalend over De Utrechtse Heuvelrug, zwevend boven Nieuw Land en genietend van de herkenbare ruimte van Schiermonnikoog leren ons hoe heterogeen ons Nederlandse landschap eigenlijk is. En hoe veelzijdig de muziek klinkt. Landschappen werden in compositie en improvisatie geboetseerd tot muzikale documenten. Het brengt ons ook bij hoe passend de musici met spannende interacties op één lijn zitten.

Sanne Rambags
Sanne Rambags
Sanne Rambags heeft ook een fraaie verzameling percussie-instrumenten tot haar beschikking
Sanne Rambags

Met Mudita’s verzamelde Nederlandse natuurmonumenten is de groep dichter bij huis gebleven en zijn de verwijzingen naar Scandinavische landschappen plotseling overbodig geworden. En ja met dit nieuwe oeuvre kunnen ze makkelijk drie of vier verschillende sets spelen. De Oosterschelde paste helaas niet in Paradox, maar dat nummer komt voor de gelukkige bezoeker vast nog wel een andere keer voorbij binnenkort.

Koen Smits en Sanne Rambags schuren met hun melodielijnen
Koen Smits en Sanne Rambags schuren met hun melodielijnen tegen elkaar aan

MUDITA
Sanne Rambags – vocalen en percussie
Sjoerd van Eijck – piano
Koen Smits – trompet

Paradox Tilburg (NL)
10 september 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer