Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Nostalgie met Blue Heathens in Mechelen

‘We gaan vanavond voor onvervalst, pretentieloos amusement met een mix van covers en eigen werk van de Antwerpse Blue Heathens, een band die we met een iets andere bezetting ook al te gast hadden op het JaZZatHome Festival van 2017. Géén sousafoon deze keer en ook geen drums en dat laatste vind ik wat spijtig want dat maakt het nu net wat authentieker, zo’n roffelaar op de vellen bij de vooral New Orleans getinte nummers van het repertoire.

De Antwerpse Blue Heathens voor een aandachtig publiek
Diego Faes

TWEE SETS
En daar steken ze meteen mee van wal, in deze eerste set (19:30-20:30) met een nummer waarbij de muzikanten om beurt meteen al voorstellingsgewijs gaan soleren: Angel Calvo Pérez, bandleader, op trompet; een jonge maar begaafde Adia Vanheerentals op sopraansax,  en dan gaan we verder het rijtje af : Loes Minnebo op sfeerzettende trombone, Diego Faes, nog niet meteen overtuigend op gitaar maar die zal zich verder door de set wel gaan bewijzen, daarna Jasper De Roeck aan de behoorlijke contrabas en sluiten we de rij met de aangename stem van singer Hanne Peetermans. Dit tempo mocht de band  zo aan de start wat verder aanhouden ook maar The Blue Heathens keren het gevoel wat meer Chicagogewijs een andere richting uit met ‘Singin’ the Blues’ met eerst die wat trompetscat van Hanne, gevolgd door de warme échte trompetklanken van Angel. De zoetgevooisde trombone van Loes leidt ons dan verder de genietelijke avond in. ’Am I Blue’ brengt ons daarna terug naar eind jaren ‘20 van vorige eeuw en ook hier weer met de arrangementen van Angel Calvo Pérez die daarvoor ook tekent op de reeds verschenen albums van de band uit 2015 en 2017.

Hanne Peetermans
Adia Vanheerentals
Vanheerentals met tromboniste Loes Minnebo

INTERMEZZO
Een muzikaal intermezzo volgt want Hanne verlaat dan even de scène, ze is nog wat gestresst en de watertjes van voor het concert eisen nu hun tol. De band entertaint dan maar met ‘Royal Garden Blues’ naar ik meen, en dan staat Hanne daar weer….’Gentlemen Prefer Blondes? …Ik weet het niet hoor, smaken verschillen maar alleszins ‘Diamonds are a Girl’s Best Friend’ en dat volgt nu, wellicht eens Marilyn Monroe’s meest bekende hit en Hanne gaat daarbij ook aardig aan het scatten, alleen mocht het mij hier toch wat rauwer ook, zo’n beetje Armstrong like , om in de tijdsgeest te blijven. Lekkere soli daarbij van sopraansax en trompet vooraleer we doorstarten naar het bijzondere ‘Collage’, een tripartite ofte three parts stuk met ‘My Melancholy Baby’ aan de start dat direct overgaat naar Dizzy Gillespie’s ‘Groovin’ High’ en aansluitend het eveneens erg mooie Whisperin’ en dat voert ons door wat decennia heen. Mooi gedaan!

Blue Heathens met trompettist Angel Calvo Pérez

GEEN BIS
In a sentimental mood en met een ferme brok nostalgie gaan we dan verder met Nat King Cole’s ‘Smile’  en Hanne stelt daarna de muzikanten allemaal voor.  Armstrong’s ‘St. Louis Blues’, een vast gegeven in de set van The Blue Heathens, mag daarna niet ontbreken maar kers op de taart van deze eerste set volgt wat later met de band op z’n best met oldtimer ‘Put a Lid on it’ waarbij het publiek aangemaand wordt ‘all the time’ mee te scanderen/zingen. Van gitarist Diego Faes volgt dan ongetwijfeld z’n beste solo bij dit eerste deel van het programma maar bandleader/trompettist Angel mag wel definitief afronden want ondanks enig aandringen vanuit een enthousiast publiek kon er écht geen bis meer vanaf. Er volgt nu immers slechts een kleine pauze vooraleer een  tweede golf van liefhebbers (telkens zo’n 45 man) de zaal in kan voor de set van 21:15-22:15. Da’s belastend hoor voor de artiesten, zo’n twee sets gauw na mekaar en da’s weliswaar de ‘Corona way’ van concerteren hier maar daar lijkt in de nabije toekomst nu toch gauw een end aan te komen…of blijft JaZZZolder het toch liever nog een tijdje afwachtend safe spelen ?
Je weet maar nooit met dat kwalijke Covid-beestje!’ …

Korte onderbreking met publiekswissel tussen twee sets 

THE BLUE HEATHENS
Hanne Peetermans – zang
Angel Calvo Pérez – trompet
Loes Minnebo – trombone
Adia Vanheerentals – sopraansax
Diego Faes – gitaar
Jasper De Roeck – contrabas

De Jazzzolder
Zaal Mandela
Het Predikheren, Mechelen (B)
11 februari 2022
Tekst en fotografie: Winus (JAZZEPOES.BE)

GEPLANDE CONCERTEN
25 februari 2022 Les Contes d’Alfonsina
11 maart 2022 Daniele Martini Quartet
25 maart 2022 “Peperkoek” muziektheater
8 april 2022 Kreis Band