Orlando le Fleming miste bevlogen publiek

Tom Cawley
Orlando Le Fleming
James Maddren

Orlando le Fleming’s virtuoze techniek, grenzeloze creativiteit en krachtige beat maken hem tot de meest bekwame en ervaren bassisten op het gebied van hedendaagse jazz. ……benieuwd hoe dit allemaal klinkt? Beleef dan een topavond in de Spot in Middelburg.
Zo kondigde Muziekpodium Zeeland het optreden van de Engelse contrabassist en basgitarist Le Fleming aan. De Engelsman die sinds 2003 zeventien jaar in de Verenigde Staten woonde, kwam een dikke tien jaar geleden al eens met pianist Joey Calderazzo naar Middelburg. Nu mocht hij op uitnodiging van Muziekpodium Zeeland met zijn band Romantic Funk naar De Spot komen.

Philip Dizack

TROMPET
Een week geleden speelde hij met deze band nog in de fameuze Londense jazzclub Ronnie Scott’s met altsaxofonist Mike Chillingworth. Voor het concert in Middelburg was de Amerikaanse trompettist Philip Dizack ingevlogen, die van hieruit later met zijn met zijn eigen kwartet nog wat Europese concerten had. Die reis naar Brussel ging niet helemaal zonder stress: trompet kwijt, bagage leek niet meegekomen, maar het kwam allemaal nog goed. En met de vooral van zijn samenwerking met Peter Gabriel bekende toetsenist Tom Cawley en drummer James Maddren (die o.a. werkte met Kit Downes, Marc Copland, Jacob Collier en Ivo Neame) was de bezetting op het podium compleet.

Orlando Le Fleming’s Romantic Funk liet zich vooral inspireren door Wayne Shorter

WAYNE
Aan de bezetting in de zaal mankeerde het echter behoorlijk. Het lag niet aan de kwaliteiten van de muzikanten, maar het publiek roerde zich in het geheel niet en het bleef erg rustig voor een zaterdagavond. De relatieve onbekendheid van de bassist en de overige muzikanten (die in het persbericht zelfs niet werden genoemd) zal een rol hebben gespeeld voor de matige publieke opkomst. Misschien was “hedendaagse jazz en klassieke fusion” ook niet waar de Middelburgers trek in hadden. We zullen het nooit weten. De bandleider voelde zich er zichtbaar ongemakkelijk door. Hij kondigde aan werk te gaan spelen dat geïnspireerd was door de onlangs overleden iconische saxofonist Wayne Shorter. Shorter’s periode met de groep Weather Report maakte hem grondlegger van de fusionjazz. En in dit genre voelde Le Fleming zich met zijn band prima thuis. Maar ondanks het stuwende ritme, de vette grooves en de creatieve improvisaties kon het vuur niet overslaan naar de zaal.

Orlando Le Fleming bespeelde af en toe de contrabas

GEEN PLAYLIST
Een vaste playlist was er niet en ze zouden wel zien hoe het verder liep. De excellente muzikanten wisten er onvoorbereid goed weg mee. Het werd uiteindelijk een fijn concert met een voorname rol voor trompettist Dizack en diverse features voor toetsenist Cawley en de uitstekende drummer Maddren. Le Fleming speelde voornamelijk op zijn eigen surfgroene Moollon J classic basgitaar en af en toe pakte hij de contrabas. Een mooi concert ging uit als een nachtkaars. Nauwelijks aangemoedigd door het tamme Middelburgse publiek eindigde deze avond een beetje bloedeloos.

Orlando Le Fleming’s Romantic Funk voor tam Middelburgs publiek

GEPLANDE CONCERTEN
In mei organiseert Muziekpodium Zeeland nog een tweetal concerten die zeker ook de moeite waard zijn. Pianist Michiel Borstlap komt – na tien jaar solo gespeeld te hebben – met zijn stomende band naar ’t Beest in Goes. Het concert met bassist Glenn Gaddum jr., gitarist Jerôme Hol en drummer Yoràn Vroom staat in het teken van de muziek van Herbie Hancock. Er is jazz en wereldmuziek op de speciale lokatie van Een Bunder Kunst. Daar speelt op een zondagmiddag pianist Jeroen van Vliet met percussionist Afra Mussawisade en de in New York wonende Syrische klarinettist Kinan Azmeh het beste van drie werelden.

ORLANDO LE FLEMING: ROMANTIC FUNK
Orlando le Fleming – basgitaar, contrabas
Tom Cawley – toetsen
Philip Dizack – trompet
James Maddren – drums

MuziekPodium Zeeland
De Spot, Middelburg (NL)
22 april 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

Vrijdag 19 mei 2013 20.30 uur
Michiel Borstlap & Band
’t Beest

Zondag 21 mei 2023 15.00 uur
Jeroen van Vliet, Afra Mussawisade & Kinan Azmeh
Een Bunder Kunst