Over beroemde Bernsteins en Jesse van Ruller

Peter Bernstein
Jesse van Ruller
Peter Bernstein

Er zijn vele beroemde Bernsteins. Zo is daar Leonard, componist en dirigent. Karl ook componist. Harry, schrijver. Richard, filosoof. Benjamin, filmacteur, en Felix, econoom. Maar er is maar één Peter Bernstein, gitarist. En wat voor een! Woensdag 27 oktober speelde hij, rechtstreeks overgekomen uit New York samen met Jesse van Ruller in Cinetone Jazz Center, Amsterdam. Zou er een contest zijn dan zou hij zeker behoren tot ‘The best guitarist ever’.

Jesse van Ruller

Al meer dan dertig jaar is Bernstein een hoog aangeschreven jazzmuzikant in de VS en daarbuiten. Zijn spel wordt vaak omschreven als helder en melodisch. Zijn uitgebreide CV omvat het spelen met Sonny Rollins, Diana Krall, Brad Mehldau, Dr. Lonnie Smith en nog talloze anderen. Zijn thuisbasis is New York, waar hij bij voorkeur speelt in Smalls, een kleine jazzclub in Greenwich Village, ‘a hotbed for New York’s jazz talent’. ‘And one of the best places to see rising talent in the New York jazz scene’

Jesse van Ruller
Peter Bernstein

Met enige verbeeldingskracht kun je zeggen dat Smalls woensdag was verhuisd naar de Duivendrechtsekade waar Cinetone Jazz Center huist. En waar Peter zijn oude vriend Jesse van Ruller ontmoette die met een vergelijkbare internationale staat van dienst op jazzgebied niet voor hem onder doet. Gepland was dat ze samen in Juli 2020 zouden optreden in het Concertgebouw in Amsterdam, dat echter door Corona werd gecanceld.

Maar nu dus kwam het er weer eens van. Welke superlatieven kan ik gebruiken? Virtuoos, schitterend, geweldig, fenomenaal! Peter had nog twee dagen masterclass te doen in het Amsterdams conservatorium voordat hij een maand lang aan een Europese tournee zou beginnen met optredens in zes Europese landen. Geluksvogels dat wij Peter en Jesse samen mochten zien en horen optreden! En voor degenen die zijn optreden in Amsterdam gemist hebben, hij is deze maand nog te horen in veel steden.

Club Cinetone
Amsterdam (NL)
27 oktober 2021
Tekst: Bram Schilperoord
Fotografie: Ranjani Nirosha

TOURDATA

31 Oct Milan, IT – Blue Note (trio w/ Jesse Davis)
01 Nov Cologne, DE – Altes Pfandhaus (trio)
02 Nov Reutlingen DE – Pappelgarten (trio)
03 Nov Paris, FR – (trio)
04 Nov Paris, FR – (trio & Dmitri Baevsky)
05 Nov Paris, FR – (trio & Alain Jean Marie)
06 Nov Paris, FR – (quartet w/ Sullivan)
07 Nov Ludwigshafen, DE – Enjoy Jazz Festival
08 Nov Fürth, DE – Kofferfabrik
09 Nov Prague, CZ – Jazzdock
10 Nov Vienna, Ö – Porgy & Bess
11 Nov Bologna, IT – Cantina Bentivoglio
12 Nov Forli, IT – Mazzini Club
13 Nov Ferrara, IT – Torrione Jazz Club
14 nov Ancona, IT – Auditorium della Mole Vanvitelliana
15 Nov Perugia, IT – Sina Brufani
16 Nov Munich, DE – Unterfahrt
17 Nov Garmisch Patenkirchen, DE – jazzGAP imKatharinenhof
18 Nov Kassel, DE – Theaterstübchen
19 Nov Berlin, DE – Zig Zag Jazz Club
20 Nov Oslo, NO – Herr Nilsen
21 Nov Bodø, NO – Adlib Jazz Club