Pau Li Liem kiest haar eigen route

Pau Li Liem presenteerde haar nieuwe album No One Knows

Officiëel komt het debuutalbum No One Knows van vocalist, pianist en componist Pau Li Liem uit op 15 maart op ZenneZ Records. Maar op 28 februari kregen de bezoekers van het Tilburgse Paradox de primeur. Natuurlijk in Tilburg, waar ze studeerde en natuurlijk in Paradox waar ze tijdens de coronatijd als één van de weinige jazzstudenten haar plaats ‘opeiste’ om verder te kunnen studeren. Ze kreeg als herkenbaar en veelbelovend talent vervolgens een carte blanche in Paradox. Daar waren toen ook al drummer Pascal Vermeer en pianist Harmen Fraanje van de partij.

Harmen Fraanje

DOUBLE BILL
Die laatste twee waren ook van de partij bij de albumopnames, die ze financierde met hulp van KunstLoc Brabant en Makersfonds Tilburg, in het Amsterdamse Studio 50 in de Bethlehemkerk. Daar koos Paul Li Liem voor twee afzonderlijke bezettingen; trio en kwintet. En voor die laatste strikte ze bassist Marijn van de Ven en gitarist Teis Semey.
Vanavond treedt Liem dus op met een double bill. Ze begint met het trio met Harmen Fraanje en Pascal Vermeer en daarna groeide het uit tot een kwintet! Bandleider Liem schreef alle composities en dus ook voor piano. “Best moeilijke partijen”, aldus Fraanje. Maar het bood hem alle ruimte om vrij te spelen, vooral in de triobezetting.

Teis Semey

NO ONE KNOWS
I will walk to where the road will take me, till I can’t go on…..” Begeleid door Fraanje en Vermeer opende Liem het concert kwetsbaar met het ingetogen en lieflijke titelnummer van het album. Mijmeringen over het leven passen goed bij hoe ze over musiceren en het schrijven van muziek denkt. Deze avond stond uiteraard in het teken van het nieuwe album. Ze vervolgde met het melodieuze Kristal en daarmee voerde ze de intensiteit op om aansluitend haar tekstloze bespiegelingen met Wandering On The Wind te continueren.

Pau Li Liem Trio

NIET VROLIJK
Liem verontschuldigde zich er enigszins voor dat de plaat niet heel erg “heppie de peppie” is, doelend doelend ook op het onderwerp van het volgende nummer. Bij Where Would They Go vroeg ze zich af wat jij zou doen als een vluchteling bij je aanklopte voor hulp. Of waar zou jij naar toegaan als je moest vluchten? Verdriet en ontheemding klonken voelbaar door terwijl als bij een schreeuw om hulp Semey en Van de Ven zich op het podium voegden.

Pau Li Liem

QUARTET
Terwijl Fraanje het podium verliet ging het op het podium met vier muzikanten verder. Een bezwerend intro met spannend samenspel van gitarist en contrabassist leidden het donkere en meeslepende Smouldering Embers in. Na Through the Storm met bassolo van Van de Ven en het mystieke The Cypress werd de kring op het Tilburgse podium weer wat groter gemaakt en barstte het slotstuk van de lange set los.

Het dynamische Pau Li Liem Quintet

DANKWOORD
Liem vergat niet allen te bedanken voor hun bijdrage aan dit project en sloot af met twee resterende prachtige nummers – Dragonfly en Swift’s Flight – van het album. Ze presenteerde deze avond een programma met veel afwisseling en gerijpte muzikale diepgang. Tot slot volgde een reprise van het openingsnummer met een voltallige bezetting plus een onvermijdelijke toegift. Een overtuigend applaus voltooide het optreden.

PAU LI LIEM
FEAT.
HARMEN FRAANJE & TEIS SEMEY

Pau Li Liem – zang, composities
Harmen Fraanje – piano
Teis Semey – gitaar
Marijn van de Ven – contrabas
Pascal Vermeer – drums

Paradox Tilburg (NL)
28 februari 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer