Randal Corsen ambassadeur van Afro-Caribische jazz

Randal Corsen
Randal Corsen Symbiosis
Vernon Chatlein

Pianist/componist Randal Corsen emigreerde al weer ruim 8 jaar geleden naar het eiland Curaçao, waar hij in 1972 werd geboren. In 1990 kwam hij naar Tilburg om piano te studeren aan het Brabantse Conservatorium waar hij vijf jaar later cum laude afstudeerde. Corsen is een virtuoos pianist en de muzikaliteit vloeit door zijn aderen. Zijn overgrootvader Joseph Sickman Corsen was eind 19e eeuw een op de Antillen gevierd dichter. Bovendien was hij muziekleraar en uitvoerend musicus. Zijn werk (walsen, danza’s,  mazurka’s, serenades, nocturnes) zijn bewaard gebleven. Op het album Corsen plays Corsen (2006) speelt Randal het romantische werk van zijn betovergrootvader. In Nederland speelde hij als sideman bij Izaline Calister, maar met zijn debuutalbum Evolushon (2003) incasseerde hij meteen een Edison. Met zijn muziek van Armonia (2007) met Roy Hargrove als gast speelt hij ook op het North Sea Jazz Festival. Corsen is een productieve muzikant; we maken een paar hinkstaptijdsprongetjes, In 2013 komt hij met een nieuw album Symbiosis van zijn gelijknamige nieuwe groep. Daarin zitten Glenn Gaddum op basgitaar, Mark Schilders op slagwerk en Vernon Chatlein op percussie. In 2014 speelt de groep op North Sea Jazz.

Mark Schilders
Mark Schilders 
Glenn Gaddum
Glenn Gaddum

HOMECOMING
Corsen speelt veelzijdige Jazz die verbindt met klassiek, Antilliaanse invloeden, andere Caribische muziek en rock als het zo uitkomt. Met de groep Symbiosis is hij terug in Tilburg, Het openingsnummer Homecoming voelde toepasselijk en klonk als een ode aan het publiek van familie, vrienden, studiegenoten en bekenden die in Brabant en omstreken wonen.
Formeel werd het concert als try-out aangekondigd in aanloop naar een concert voor Jazz International op het RauwFest in Rotterdam. De groep klonk echter van meet af aan hecht en swingend met opwindende ritmes, beteugeld door de bas en opgesierd door virtuoze pianopartijen.

Randal Corsen Symbiosis
Symbiosis met een energiek en explosief optreden in Tilburg

HET BESTE MOET NOG KOMEN
Na het titelnummer Symbiosis volgde The Best Is Yet To Come. Op lange termijn misschien een pretentieuze titel, maar als het muzikaal gezien voor deze avond geldt, hoor je niemand klagen. De muziek klonk in ieder geval hoopvol! Met een ontroerend gevoelig stuk opgedragen aan zijn twee dochters werd de glans van het mooie gezin benadrukt, maar ook de angst om het breekbare geluk te kunnen verliezen. Met Baranka wat letterlijk steen (rock) betekent, sloot de eerste set met een rockende groove af.

Randal Corsen
_20211022_Z7E0837_PHOTO © EDDY WESTVEER
Vernon Chatlein
Jazz met verbindingen naar wals, tambú en tumba bij Symbiosis. De melodische gelaagde muziek mengt ook klassieke elementen, polyritmiek en rock

TAMBÚ EN TUMBA
In de muziek van Corsen worden Afro-Curaçaose muziek en Afro-Antilliaanse ritmes verwerkt zoals tambú, oorspronkelijk alleen trommels en zang, en tumba die werd verwerkt in de ballad Triángulo met een fraai feature voor Glenn Gaddum. Een stuk van Herbie Hancock inspireerde tot een compositie rondom een vette bass-groove; Prove It!
Het geweldige concert sloot af met een klassieke Antilliaanse wals Dulce Scharloo (naar de wijk Scharloo in Punda, Willemstad) en de encore Actual Proove van Herbie Hancock.
Het bleef nog lange tijd rumoerig en gezellig in Paradox!

RAUW
O
p donderdag 28 oktober 2021 is het reünieconcert van Randal Corsen tijdens RauwFest in de Maassilo in Rotterdam. Dat concert begint om 18.30 uur.

Mark Schilders
Drummer Mark Schilders kent Randal Corsen al vanaf zijn studietijd in Tilburg

SYMBIOSIS
Randal Corsen – piano
Glenn Gaddum – basgitaar
Mark Schilders – drums
Vernon Chatlein – percussie

Paradox Tilburg (NL)
22 oktober 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer