Rob Verdurmen R11 en het experiment

Première van R11 versus the A.I. Robot

Getriggerd door de beschrijving van het concert gingen we vrijdag de dertiende naar ons eerste concert van het jaar. Het evenement werd omschreven als een ode aan componisten van sciencefiction-filmmuziek. Daarbij zouden ook de visuele zintuigen geprikkeld worden met videobeelden. Componist en arrangeur Bob Zimmerman en slagwerker/componist Rob Verdurmen bundelden hun muzikale krachten en ideeën. Maar de meest bijzondere uitspraak was misschien wel dat met behulp van kunstmatige intelligentie componist én uitvoerende musici overbodig gemaakt zou kunnen worden.

Rob Verdurmen R11 op het podium van De Spot

FILM EN MUZIEK
Voor aanvang waren we al helemaal gerustgesteld toe we het voltallige topmuziekensemble R11 aan troffen. En na een wat verlate openingstune (door de techniek) ging het gezelschap los met 2001: A Space Odessey met het dramatische Also Sprach Zarathustra van de Duitse Richard Strauss en de beroemde Weense wals An der schönen blauen Donau van de Oostenrijkse Johan Strauss jr.
Thema’s uit The Deep, Star Wars, Star Trek, Mission to Mars, met VJ Martijn Grootendorst die voor de passende beelden zorgde.

VJ Martijn Grootendorst

VUURPIJL
Drummer Rob Verdurmen komt al tientallen jaren in Zeeland. Meer dan twintig keer kwam hij op nieuwjaarsdag als slagwerker met het Willem Breuker Kollektief voor ‘de klap na de vuurpijl’. Nu is hij met een groot gezelschap voor zijn première-avond van ‘R 11 versus the A.I. Robot’. Componist en arrangeur Bob Zimmerman is voor deze ook in Middelburg.

AIMÉE
De composerbot, de Artificial Intelligence Robot met de welluidende naam Aimée is er vanzelfsprekend ook. En ook de uitvinder, oprichter (of verwekker) van Aimée, musicus Wout Bremer is ‘in the house’. Na de pauze mocht, nee moest het publiek Aimée uitproberen. De bedoeling was dat het publiek een liedje (of stukje daarvan) zong. Het resultaat was verbluffend en snel. Iemand uit het publiek zong een stukje vrije interpretatie van The Teddy Bears’ Picnic. De robot ging er vervolgens flitsendsnel mee aan de slag en binnen een halve minuut rolden de partituren over het scherm. En stante pede speelden de muzikanten hun partijen. Dit experiment herhaalde zich twee keer en was zeker vermakelijk. En voor herhaling en wat verfijning vatbaar. Er werd ook gezegd dat de signatuur van de ontwikkelaar van de ‘robot’ uiteindelijk ook in het resultaat hoorbaar was. Maar kortom experiment geslaagd en een menselijke hand zal voorlopig voor de fijnproevers onmisbaar blijven.
R11 en de robot maken nog een korte tour en eindigen op 29 januari in het Amsterdamse Bimhuis.

R11 versus the a.i Robot

R11 VERSUS THE A.I. ROBOT
Bob Zimmerman – arrangementen
Rob Verdurmen – composities,slagwerk, arrangementen
Tatiana Koleva –  mallets, percussie
Susanne Rosmolen – cello
David Kweksilber – saxofoons, klarinetten, interviews
Rutger van Otterloo – fluit, bariton- en sopraansaxofoon
Alex Coke – fluit, piccolo, altsaxofoon
Quirijn van Regteren Altena – contrabas
Martijn Grootendorst – VJ
Wout Bremer – aimée
Guido Nieuwdorp – geluid
Saskia Bonarius – regie advies

Aimée, de A.I. Robot in actie in De Spot in Middelburg

MuziekPodium Zeeland
De Spot, Middelburg (NL)
13 januari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

NOG TE ZIEN:
R11 TOUR 2023
20 januari Roermond ECI Cultuurfabriek
22 januari Castricum Theater Koningsduyn
27 januari Bodegraven Evertshuis
29 januari Amsterdam Bimhuis