Sanne Sanne sloot Maastrichts seizoen af

Sanne Huijbregts’ instrumentale en vocale Sanne Sanne

Op dinsdag zeven mei 2024 viel in het  Lumière Cinema Restaurant Café gevestigd in de oude energiecentrale van de Sphinxfabrieken iets moois te beleven. In het kader van de serie Jazz concerten had programmeur Peter Willems de formatie Sanne Sanne van multi instrumentaliste en zangeres Sanne Huijbrechts uitgenodigd voor een optreden.
In een ruime opstelling van het podium met sfeervol licht en zeer goede akoestiek, met goed, transparant geluid, toonde Sanne Huijbrechts zich blij om een veeltallig publiek aan te treffen met voor haar nieuwe gezichten.

Sanne Huijbregts

GOLVENDE ZANG
Zij opende het concert met het sfeervolle zwevend nummer Waves met zang en vibrafoon, waarbij zij direct haar grote troef, een kristalheldere en loepzuivere stem in alle registers, liet horen in een eigen compositie, ondersteund door haar vibrafoon spel en haar drie medemuzikanten, gevolgd door een andere compositie van eigen hand.
Het nummer Hollow vervolgde de cyclus, waarin een hol gevoel in de buik wordt beschreven, dat symbool staat voor een breder algemeen levensgevoel. Sanne Huijbrechts vertelde vaker stukken te schrijven vanuit een maatschappelijk of persoonlijk ongenoegen, dat door haar wordt verklankt in woorden en melodieën.

Sanne Sanne metr rechts Roosmarijn Tuenter op altviool

WE ARE FINE
In We are fine on our own, evenals in het nummer Swampland nam zij de toehoorders mee in haar belevingswereld van gevoelens en beelden, ondersteund door vibrafoon en koorzang. De medemuzikanten speelden een grote rol in het scheppen van de klankwerelden van Huijbregts’ composities. Roosmarijn Tuenter participeerde volop in de zangpartijen, ondersteund door haar afwisselend gestreken en geplukte altviool. Pat Cleaver bouwde een stevig fundament met variabel en doeltreffend spel op de contrabas en ondersteunende koorzang en ook de drums van Jeroen Batterink kleurden fijnbesnaard en helder, stuwend en schilderachtig, tevens ondersteund door samenzang van de drummer.
Een nieuwe cover van een stuk van de Amerikaanse muzikant Sufjan Stevens: Death with Dignity etaleerde alle geschakeerde kwaliteiten van de muzikanten, gevolgd door Nothing will Remain, dat door de bandleider wandelend geschreven is in de bergen, en dat ook in de uitvoering de kraakheldere sfeer overbracht, die in de lucht en het licht op grote hoogte in de bergen kan worden ervaren. Mountain Child leek een zelfportret van wandelaarster en zanger Huijbrechts, en de toegift, een lied uit Fiddler on the Roof aan de vader, maakte het verhaal compleet, dat in een afwisselende cyclus was verteld gedurende het concert.

Sfeervolle locatie in Maastricht

VLIEGUREN
Het was goed te merken dat de formatie Sanne Sanne al enige tijd bestaat en dat in deze bezetting al vele vlieguren op het podium zijn gemaakt. Er werd naadloos samengespeeld, de instrumenten kleurden helder en haast telepathisch met elkaar en ook de koorzang tilde het geheel naar grote hoogten, een onbetwiste troef van dit project. Een compliment ook aan de geluidstechniek, die deze breekbare akoestische en gevarieerde formatie met haar rijke dynamiek doeltreffend en transparant wist te ondersteunen.

Jeroen Batterink

AFSLUITING SEIZOEN
Het publiek was enthousiast, met warm en gemeend applaus, er werd geconcentreerd geluisterd, waarbij de muziek van Sanne Sanne alle aandacht kreeg. Een zeer geslaagde afsluiting van het seizoen van de reeks Jazz Concerten bij Cinema Lumiere.
Het is te hopen, dat programmeur Willems het succes van de huidige concertreeks kan voortzetten in het nieuwe seizoen, en dat het publiek dat hiermee is opgebouwd ook in de toekomst kan worden gebonden met kwalitatief hoogwaardige projecten, die in het Zuiden nog niet gepresenteerd werden en derhalve een waardevolle aanvulling zijn op het concertaanbod in Maastricht.

Pat Cleaver
Sanne Sanne in Maastricht
Sanne Huijbregts

SANNE SANNE
Sanne Huijbrechts – zang, vibrafoon, percussie, loop station
Roosmarijn Tuenter – zang, altviool
Pat Cleaver – zang, contrabas
Jeroen Batterink – zang, drums

Lumière Cinema Restaurant Café
Maastricht (NL)
7 mei 2024
Tekst : Mathilde Löffler
Fotografie: Isabel Camps