The Source vierde dertigste verjaardag in Paradox

Trygve Seim en Oyvind Braekke
Mats Eilertsen
Per Oddvar Johansen

De Noorse jazzformatie The Source werd in 1993 in Trondheim opgericht. Het eclectische muziekgezelschap bestaat op de kop af dertig jaar in nagenoeg dezelfde samenstelling. Alleen de contrabassisten zijn wat minder consistent in hun rol. De huidige bassist Mats Eilertsen is de langstzittende en nam in 2005 het strijkstokje over van Finn Guttormsen. Die verving in 1995 oprichter Ingebrigt Håker Flaten.
Dit jaar werd in gepaste dronkenschap de dertigste verjaardag van The Source gevierd en Paradox kreeg een staartje van het feest mee.

The Source

ZALM
De volledig geïmproviseerde ouverture van The Source startte met een drumsolo van Per Oddvar Johansen, waarna trombonist Oyvind Braekke, bassist Mats Eilertsen en vervolgens Trygve Seim op tenorsaxofoon op het podium kwamen en zich in het openingsnummer mengden. In de muziek is overduidelijk en nadrukkelijk een belangrijk improvisatiecomponent aanwezig. Naar elkaar luisteren en vervolgens samen muziek maken is de bron van The Source, zo lijkt het. Humor is een wezenlijk bestanddeel zo bleek ook bij het voorstellen van de band. De musici beschikten allen over een aankondigingsmicrofoon. En zo stelde het neusje van de Noorse zalm zich met serieuze gezichten simultaan en in complete onverstaanbare chaos aan elkaar voor.

The Source

DE BRON
Het kwartet heeft inmiddels al een hele reeks met albums uitgebracht en kent veel inspiratiebronnen. Mingus, Monk, Coleman maar ook kerstliedjes waren bronnen, getuige het fameuze The Source of Christmas met eveneens een live-versie. En de jaarlijkse (serie) kerstconcerten in december in Oslo zijn nog steeds een ware happening!
Het werd een intense en buitengewoon boeiende avond in Paradox. Twee sets mooie muziek die niet hard hoeft te zijn. De tweede set begon heel behoedzaam met een swingende melodielijn terwijl het publiek gaandeweg bemerkte dat ze al begonnen waren. Het nummer Spring Palm van het laatste album …But Swinging Doesn’t Bend Them Down sloop stilletjes maar spannend naar binnen. Eilertsen en Oddvar Johansen zetten met zachte hand een stevig fundament neer terwijl Seim en Braekke een zinderende meerstemmige of soms unisono inkleuring leveren. Meeslepende melancholie en mystieke Oosterse klanken tilden het publiek op en zorgden ook weer voor een veilige landing.

Trygve Seim en Oyvind Braekke

MINGUS
Het nummer Goodbye Mr. Mingus greep terug naar het allereerste Source-album Olemanns Kornett. Het werd zeer ingetogen solo door Trygve Seim ingeleid op tenorsaxofoon. Wanneer de ritmesectie is aangeschoven en Oyvind Braekke zich met trombone aandient smelten de melodielijnen van de twee blazers samen. Dan doemt plotseling zeer krachtig het herkenbare thema van Goodbye Pork Pie Hat van Charles Mingus op. Het nummer werd heerlijk verkend en verder uitgediept.

VERZOEKNUMMERS
Onderling werd er gediscussieerd over welk nummer moest volgen. Onder grote hilariteit werd gevraagd of het publiek nog verzoeknummers had. Uiteindelijk kwamen ze er natuurlijk samen best uit. Een geïmproviseerde ballade met invloeden uit het Midden-Oosten – vooral ingebracht door het stuwende saxofoonspel van Seim – werd opgevolgd door onversneden westerse jazz.

The Source vierde dertigste verjaardagsfeest in Paradox

OEKRAÏNE
Twee weken eerder speelde Trygve Seim samen met pianist Tord Gustavsen tijdens het Nordic Jazz Festival een Oekraïens slaapliedje: “Oy Khodyt Son Kolo Vikon” wat zoveel betekent als “de droom gaat langs de ramen”. Wanneer dit prachtige volksliedje met zijn vieren wordt gespeeld, verliest het niets aan zeggingskracht.
Met een opgewekte en dansbare afsluiter werd het verjaardagsfeestje vrolijk en in stijl afgesloten.

THE SOURCE
Oyvind Braekke – trombone,
Trygve Seim – saxofoons
Mats Eilertsen – contrabas
Per Oddvar Johansen – drums

Paradox Tilburg (NL)
7 oktober 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer