Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Thomas Pol 4 met monumentaal optreden

Op een hete donderdagavond in september trad het kwartet van Thomas Pol op in Porgy en Bess. Op de website van het Terneuzense etablissement werd het concert aangekondigd met de toevoeging ‘Sixties Swing’. Niet direct een toevoeging die ons direct harder liet lopen. De term werd verder in de aankondiging ook niet nader toegelicht, maar we durfden het gelet de bezetting van de band wel aan om de tunnel onder de Westerschelde te pakken. En om het plot te verklappen: we werden niet teleurgesteld!

Ian Cleaver

POL 4
De 34-jarige Thomas Pol groeide uit tot één van de meest gevraagde Nederlandse contrabassisten. Hij bespeelt de contrabas vanaf zijn tiende. Studeerde het instrument in Rotterdam en Tilburg (jazz en klassiek). Hij verbleef drie jaar in de veelzijdige jazz-scène van New Orleans waar hij verder werkte aan zijn muzikale basis. Vergroeid met zijn contrabas is hij een zeer gewaardeerd in allerlei projecten. In ‘zijn’ Thomas Pol 4 is hij op papier de gezagvoerder, maar biedt alle ruimte aan de teamleden. Uptempo èn swingend startte het concert waarbij trompettist Ian Cleaver zich warm en in de kijker mocht spelen en het stokje overgaf aan de excellente Timothy Banchet die zich ook even muzikaal kon voorstellen. In het eerste nummer – (I’m an) Old Cowhand – bood voor iedereen mogelijkheden om te stralen. Maar het hoekige Monk’s Mysterioso beleefde ook een boeiende uitvoering en het zou een lange en warme avond worden.

Timochy Banchet

FEATURING
Bandleider Thomas Pol bleek een fris en fruitig ‘combo’ te hebben samengesteld met fraai en gevarieerd repertoire. Een paar dagen eerder opende hij bij Jazz in Arnhem ook al het nieuwe concertseizoen en bracht hij drumlegende John Engels mee voor het optreden. In Terneuzen werd niemand minder dan Han Bennink op het podium meegebracht. En dat leverde in Terneuzen ook meteen extra bezoekers op die graag de drumlegende bezig wilden zien en horen.

BENNINK
Han Bennink
is zonder twijfel de meest creatieve en veelzijdige Nederlandse drummer van zijn generatie. Zijn drumloopbaan beslaat vele decennia en zijn slagwerkvocabulaire is diep en breed. Of het nu om piepknor of mainstream gaat: creativiteit staat op de eerste plaats. Hij kan zich als kameleon nagenoeg verstoppen in het ensemble en iedere tik of klap feilloos met de juiste timing plaatsen. Ook toont hij zich regelmatig de rebelse teaser die de boel wat opschudt en de flow verstoort. De nu 81-jarige drummer zegt zelf te stoppen zodra zijn creativiteit inzakt. Aan energie ontbrak het hem in ieder geval niet! Veel composities van ooit muzikaal compaan Misha Mengelberg bracht hij deze avond ten gehore.

Thomas Pol 4

HIP
Het inmiddels weer hippe Who’s Bridge van Mengelberg was daar een goed voorbeeld van. Na al dat geweld was het ook even tijd om met The Very Thought Of You voor het publiek wat gas terug te nemen. Een parelende balade om te tonen wat een geweldig kwartet dit is! De eerste set werd afgesloten met het up-tempo Hypo Xmas Tree Fuzz. De stemming in Porgy en Bess was ontspannen en opperbest. Aanvankelijk was de aanwezigheid van een cameraploeg een beetje storende factor met zelfs een interview tijdens het concert! Gelukkig verdwenen die weer en was er volop ruimte voor interactie en ruimte voor vragen.

Sprong

INTENS
De tweede set was niet minder intens dan de eerste. Na Ecaroh volgde een vrije improvisatie. Behalve lekker drummen wilde Bennink ook graag nog eens een stukje zingen en een gedicht voordragen. De Sprong O Romantiek Der Hazen klonk als een herinnering aan de jarenlange samenwerking met pianist/componist Misha Mengelberg en ging over in een instrumentale versie. Het werd een concert om in de herinneringen te koesteren. Een knallend I Got Rhythm beëindigde het muzikale gedeelte van de avond in een broeierige jazzclub.

Bandleider Thomas Pol

THOMAS POL 4 FEAT. HAN BENNINK
Thomas Pol – contrabas
Han Bennink – drums, zang
Ian Cleaver – trompet
Timothy Banchet – piano

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
7 september 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer