Toine Thys Trio, toeters, trommels, toetsen

TERNEUZEN
Het programma met zomeravondcoronaconcerten van Porgy en Bess werd zaterdagavond 5 september afgesloten met het Toine Thys Trio. De serie concerten werd gevuld door ‘repeaters’ en ‘lokale helden’. Muzikanten die al vaker te gast waren en/of uit de buurt komen, vulden de ingelaste zomeragenda. Deze avond had hammondspeler Arno Krijger met zijn Terneuzense afkomst de sleutel had om met dit trio binnen te komen. Met zijn lokale bekendheid zorgde hij ook voor wat extra publieke belangstelling met familie en bekenden. Door vermoedelijke Corona-angst lukte het de Terneuzense jazzclub echter niet om beide sets uit te verkopen. Jammer, want beide sets waren boeiend en zeer de moeite waard.

TOETERS
Excuses voor het woord ‘toeters’, gebruikt omwille van de alliteratie in de titel van dit schrijfsel. Brusselaar Toine Thys ‘toetert’ niet, maar bespeelt afwisselend muziekinstrumenten als de tenor- en sopraansaxofoon en de basklarinet. Dat doet hij niet onverdienstelijk mogen we vaststellen. Bovendien put hij uit een arsenaal aan fraaie en verhalende composities.
Het gevoelige Cosmic Wassyl is ter nagedachtenis aan de Oekraïnse tenor Wassyl Slipack die was verbonden als bariton aan de Opera van Parijs en Frankrijk verliet voor de vrijheidsstrijd van Oekraïne. Slipack keerde in 2016 niet terug. Hij kwam om in Donbass door de kogels van een Russische sluipschutter en stierf als held op 41-jarige leeftijd.
Toine Thys, die niet eerder in Porgy en Bess speelde (in tegenstelling tot zijn broer bassist Nic Thys), kondigde, naar woorden zoekend, alle nummers aan in zijn beste Nederlands.
In Terneuzen speelde het trio in coronastijl twee onderscheidende sets van ruim een uur. In de vele jaren samenwerking hebben ze een nog steeds groeiend oeuvre opgebouwd om uit te putten om meer dan een hele avond mee te vullen.

TROMMELS
De uit Amerikaanse ouders in Manitoba, Canada geboren en sinds meer dan twintig jaar in Parijs woonachtige slagwerker Karl Jannuska maakt eveneens zijn debuut op dit podium. Jannuska toont verfijnde veelzijdigheid achter de drumkit en hanteert veel stijlen met gevarieerde en aanstekelijke ritmes. In het intro van The Optimist, het titelnummer van de laatste cd, en Lullaby of Gounguin klinken stralende Afrikaanse ritmes en invloeden door en stijgt de temperatuur.

TOETSEN
Het hammondorgel, oorspronkelijk bedacht als mobiel kerkorgel, ontleent zijn bekendheid vooral aan de groovy sound. De stijl van Jimmy Smith kreeg dan ook veel navolging. Dat het ook heel anders en misschien ook wat experimenteler en minder voorspelbaar kan zijn, etaleert Arno Krijger. Swingen kan hij ook zoals in Lost Mignon, of zwoel in Marks and Feathers. Maar hij speelt altijd subtiel, vult met de voet de baslijn in en als het moet trekt hij alle registers open en eindigt altijd met een fijnzinnige toets.

SETLIST (SET 1 EN 2)
Tête brûlée,
Bravo,
The Optimist,
Lost Mignon,
Cosmic Wassyl,
Warthog,
Lullaby of Gounguin,
Samuraï,
Masks and Feathers,
Goldstar (Karl Jannuska),
Zonder titel (nieuw)
Bowing #1,

TOINE THYS TRIO
Toine Thys – basklarinet, tenor- en sopraansaxofoon
Arno Krijger – hammond
Karl Jannuska – drums

Porgy en Bess Terneuzen (NL) 5 september 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR