Tropische North Sea Jazz festivalzaterdag

North Sea Jazz 2023 ZATERDAG

Gard Nilssen’s Noorse Supersonic Orchestra schudde de Hudson op

Vanaf 3 uur in de middag beginnen langzaam de eerste concerten in Rotterdam Ahoy. Na 11 uur ’s-avonds beginnen er nog twee. De helft van de zalen zijn dan al volgens schema gestopt. Rond middernacht is de grote massa publiek al grotendeels huiswaarts gegaan. Rond half elf komen nog enkele bezoekers via de poortjes naar binnen, zien we. Vermoedelijk voor het laatste grote concert; legende Tom Jones treedt na elf uur op in de Nile.

DE APP
Onze North-Sea-Jazz-app staat bomvol met ándere concerten. Meestal maken we een optimistische keuze. We zijn te nieuwsgierig waardoor we te veel concerten toevoegen aan ons lijstje. Wanneer we tussendoor besluiten ergens langer te blijven omdat het kan of omdat het boeit vervallen andere concerten. Het zijn dilemma’s waar we mee moeten leven. Die app is reuzehandig, ofschoon je je keuze niet (meer) met anderen kan delen. Veel bezoekers zien we met hun telefoon in de hand van concert naar concert lopen.

Jan Garbarek speelde twee uur lang in de Amazon

GARBAREK
De 76-jarige Noorse saxofonist Jan Garbarek heeft met zijn kwartet maar liefst twee uur de tijd gekregen om in de Amazon te spelen. Een must-hear en see voor de liefhebbers en een royale kans om deze belangrijkste artiest op het ECM-label te kunnen horen.

A Salute to Jim Hall vanuit de huiskamer van Kees van Boven

HUISKAMER
Wij haastten ons al vroeg naar de nagebouwde huiskamer van gastheer Kees van Boven in de Yenisei. Gitarist Jim Hall overleed in 2013 – een week na zijn 83ste verjaardag – en uit Van Boven’s koker komt het idee van deze ‘tribute’. Het concert begint ook werkelijk vanuit een huiskamerbezetting (zoals het ook tijdens de corona-periode heeft plaatsgehad) met Maarten van de Grinten op gitaar en Tony Overwater op zijn grote contrabas. Groot ja, want er moeten een paar plafond-elementen gelicht worden om zijn instrument op het podium te kunnen bespelen. Drummer Billy Hart neemt plaats en ook gitarist Ella Zirina en saxofonist Tineke Postma sluiten zich aan. En nog later voegen gitarist Kurt Rosenwinkel en bassist Drew Gress zich in de huiskamer. Een mooi eerbetoon aan meestergitaris Jim Hall die zelf in 2012 voor het laatst op NSJ optrad.

Eve Risser’s Red Desert Orchestra

ACKET
De Franse pianist, fluitist, componist Eve Risser kreeg de Paul Acket Award 2023 toegekend. Ze was kennelijk heel blij dat ze met haar grote ensemble (12 mannen en vrouwen) naar Rotterdam af kon reizen om daar te spelen in de Missouri. Feminisme, fantasie, hedendaagse en experimentele muziek versmelten met elkaar. Risser houdt niet van bladmuziek op het podium, houdt niet van eindeloze solo’s en ook niet van onsamenhangende improvisaties. Wat dan overblijft is die typische muziek van Risser die geïnspireerd is op elementen uit de natuur. Repetitieve en meditatieve elementen kleuren de muziek. Mooie wisselwerking tussen percussie, blazers en vocalen houden de muziek boeiend.

WIJZIGINGEN
De mogelijkheid dat er wat in het programma wijzigt is altijd nog mogelijk. Soms tot op het laatste moment. Op vrijdag was Sef & The El Salvador een invaller en op zondag speelde New Moluccan Guitars (twee gitaristen) ter vervanging van het trio van Rob Agerbeek. De pianist Agerbeek overleed op 5 juli! En ook Gregory Porter mocht die dag Janelle Monáe vervangen.
MonoNeon speelde vrijdag al in de Congo en zaterdag mocht hij een ontstaan programma gat in de Darling dichten. Dwayne Thomas Jr. zoals de muzikant uit Bristol eigenlijk heet mocht hier zijn vervreemdende funkende triphop laten klinken. Gekleed als een kleurrijke gehaakte beddensprei bespeelde hij hier zijn rechtshandige basgitaar met de linkerhand.

Tweede concert van MonoNeon in stereo, nu in de Darling
Julius Rodriguez op piano en toetsen geen standaard jazztrio

TALENT
In de Murray speelde het pianotrio van Julius Rodriguez. Het is absoluut geen standaard pianotrio. De in New York opgegroeide Rodriguez heeft Haïtiaanse wortels. Hij speelt piano en keyboards en studeerde aan de Manhattan School of Music plus Juilliard. Zijn muziek is spannend en vernieuwend en hij heeft met zijn 24 jaar nu al een eigen muzikale vocabulaire ontwikkeld. Op zondag speelt hij in de band van Madison McFerrin. In de gaten houden dus!

Marcus Miller speelde in de Nile met zijn band

KOELE NIJL
De keren dat Marcus Miller met zijn ‘pork pie hat’ op het festival verscheen zijn talrijk. Vaak kwam hij jaar op jaar. Maar nu was het vijf jaar geleden. De 64-jarige bassist lijkt geen spat veranderd en lijkt nog even populair. De Nijl werd gevuld met zijn zo herkenbare groovy basgeluid. Overigens zijn de grote zalen Nijl en Maas met de stijgende temperaturen deze dag ook een verademing. ‘Even door de Maas lopen’ klinkt misschien wat verwarrend, maar verkoelend is het wel!
Een grotere overgang leek onmogelijk. In de Hudson speelde de 88-jarige uit Kaapstad afkomstige Abdullah Ibrahim. Hij liet zich vergezellen door Cleave Guyton op altsax en fluit en Noah Jackson op cello. Maar hij speelde graag solo zonder begeleiding. Met een intense concentratie speelde hij zijn verfijnde en zo her kenbare composities voor een volle zaal. Toen hij zijn derde nummer inzette verplaatste zich een behoorlijke groep bezoekers zich vanaf de tribune op weg naar een andere zaal. Het klonk alsof er een paar ton aardappelen van de tribune afrolde. Onbewogen pauzeerde Ibrahim zijn spel en ging verder toen het lawaai verstild was. Een prachtig concert.

Abdullah Ibrahim

HARP
Harpiste Brandee Younger – we zagen haar al eens bij Makya McCraven en Brooklyn Raga Massive – was met haar trio met contrabassist Rashaan Carter en drummer Allan Mednard. Younger liet zich vooral inspireren door werk van Alice Coltrane. Later zou ook Lakecia Benjamin nog even op het podium wippen.

Het trio van harpiste Brandee Younger kreeg later uitbreiding met Lakecia Benjamin

BAMBOE
In de Missouri was Boi Akih met Boy Edgar Prijswinnaar zangeres Monica Akihary en vaste partner in crime Niels Brouwer met een bijzondere bezetting. Zij speelden o.a. werk van hun laatste album. Muziek geschreven voor een enorm bamboefluitorkest, maar hier uiteraard in een andere bezetting uitgevoerd. De sfeer van de fluiten kwam van blokfluitiste Dodó Kris en vooral van Nora Mulder die met haar kistorgel met houten pijpen een belangrijke inbreng leverde. Verder zorgden gamelanspeler/percussionist I Made Subandi en koraspeler Sekou Dioubate voor betoverende wereldse klanken.

Boi Akih speelde in een volle Missouri
Drummer Gard Nilssen schudde met zijn Supersonic Orchestra iedereen wakker

BAS EN TROMMEL
Drie drummers, drie bassisten en elf blazers zorgden in de Hudson voor veel reuring en spektakel. Het Supersonic Orchestra dateert van 2019 toen drummer Gard Nilssen op Molde Jazz zijn droomorkest mocht samenstellen. Nilssen bedacht de muziek en zorgt samen met bandlid/blazer André Roligheten voor de knetterende en soms ook melodische arrangementen die bij zo’n band horen.

Laura Jurd combineerde cornet met piano

ONTSPOORD
Soms is het heerlijk om te ontsporen. Je kunt vooraf de mooiste schema’s maken in de app van North Sea Jazz Festival. Maar aan het eind van de avond kan je hoofd er niet naar staan om je eerder gemaakte planning uit te voeren. Buiten was het knap warm geworden en de gedachte om in een samengepakte massa in de Congo naar Orchestra Baobab te gaan, viel af. Doen we nog wat of gaan we gewoon wat drinken?  We kozen gewoon voor een alternatief. De sfeer en de muziek in de Yenisei sprak ons aan. Zo kwamen we bij het prachtige ensemble van Laura Jurd in de Yenisei terecht. De Britse trompettiste op cornet speelde ook piano. De bezetting met nog twee ander blazers (euphonium en tuba!), gitarist, bassist en drummer leverde prachtige gelaagdheid in wat soms oude volksliedjes lijken. We hebben het concert heerlijk uitgezeten en bij het verlaten kregen we nog een gratis concerttip mee.

Jeff Parker Quartet

MISSOURI
Die tip bracht ons in de Missouri. Daar zat de Amerikaanse gitarist Jeff Parker. Deze zorgde met zijn inventieve muzikanten voor een mooie uitsmijter en verrassende muziek die niet in een vakje te stoppen is. En dat doen we dan ook niet. Altsaxofonist Josh Johnson had een treintje met elektronica en pedalen aan zijn voeten liggen. Hij toverde klanken tevoorschijn waarvan je niet wist dat ze bestonden. Bovendien leek het alsof hij zijn uiterste best deed zo weinig mogelijk het geluid van een saxofoon te produceren. Wij dompelden ons onder in bad met meeslepende repetitieve klanken en melodiën. Een waardige afsluiter!

North Sea Jazz
Ahoy Rotterdam (NL)
zaterdag 8 juli 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

JAN GARBAREK
Jan Garbarek – saxofoon
Rainer Brüninghaus – piano
Yuri Daniel – basgitaar
Trilok Gurtu – percussie

A SALUTE TO JIM HALL: ROSENWINKEL, OVERWATER, VAN DER GRINTEN, GRESS, BARON, ZIRINA, POSTMA
Tineke Postma – altsaxofoon
Ella Zirina, Kurt Rosenwinkel, Maarten van der Grinten – gitaar
Drew Gress, Tony Overwater – contrabas
Joey Baron – drums

EVE RISSER RED DESERT ORCHESTRA
Eve Risser – fluit, toetsen, piano
Alexandra Grimal – sopraan- en tenorsaxofoon
Antonin-Tri Hoang – altosaxofoon, klarinet
Grégoire Tirtiaux – baritonsaxofoon
Nils Ostendorf – trompet
Matthias Müller – trombone
Tatiana Paris – gitaar, zang
Fanny Lasfargues – basgitaar, electronica
Blanche Lafuente – drums
Mélissa Hié – balafon, djembe, zang
Ophélia Hié – balafon, dun, zang
Oumarou Bambara – percussie

MONONEON
Xavier Lynn – gitaar
Charlie Brown – toetsen
Dwayne Thomas Jr. (MonoNeon) – basgitaar, zang
Devin Way – drums

JULIUS RODRIGUEZ
Julius Rodriguez – toetsen, piano
Jermaine Paul – basgitaar
Luke Titus – drums

MARCUS MILLER
Marcus Miller – basgitaren
Russell Gunn – trompet
Donald Hayes – altsaxofoon
Xavier Gordon – toetsen
Anwar Marshall – drums

ABDULLAH IBRAHIM TRIO
Abdullah Ibrahim – piano
Cleave Guyton – fluit, piccolo , altsaxofoon
Noah Jackson – cello

BRANDEE YOUNGER TRIO
Brandee Younger – harp
Rashaan Carter – contrabas, basgitaar
Allan Mednard  – drums

 BOI AKIH
Monica Akihary – baskalimba, live sequencer, zang
Dodó Kis – blokfluiten, recorder
Niels Brouwer – gitaren
Nora Mulder – kistorgel
I Made Subandi – gendèr, percussie
Sekou Dioubate – kora, slit drum

GARD NILSSEN’S SUPERSONIC ORCHESTRA
Fredrik Ljungkvist, Kjetil Møster, Maciej Obara, Mette Rasmussen, Signe K. Emmeluth, Eirik Hegdal, Per Texas Johansson – saxofoon
Guro Kvåle, Goran Kafjes, Thomas Johansson – trompet
Erik Johannessen – trombone
Petter Eldh, Ingebrigt Håker Flaten, Ole Morten Vågan – contrabas
Gard Nilssen, Hans Hulbækmo, Håkon Mjåset Johansen – drums, percussie

LAURA JURD
Laura Jurd – cornet, piano
Martin Lee Thomson – euphonium
Danielle Price – tuba
Alex Haines – gitaar
Conor Chaplin – basgitaar
Corrie Dick – drums

JEFF PARKER QUARTET
Jeff Parker – gitaar
Josh Johnson – altsaxofoon, effecten
Anna Butterss – contrabas
Mikel Patrick Avery – drums