Trygve Seim legt openingslat Paradox hoog

De Noorse saxofonist en componist Trygve Seim had vooraf al gemeld dat hij veel te vertellen had. Achteraf bleek dat hij weinig tijd verloren liet gaan met praten. Behalve twee korte voorstelrondjes van de bandleden werd er twee lange sets onafgebroken gemusiceerd. Zijn muzikale woorden vielen in goede aarde. Zonder één moment van afdwaling hield hij de spanningsboog van het publiek vast tot en met de encore.

INTERNATIONAAL
Zijn internationale band bestaat uit de uit Estland afkomstige Kristjan Randalu, de Finse drummer  Markku Ounaskari en de Poolse Slawomir Kurkiewicz op contrabas, die de Noorse contrabassist Mats Eilertsen verving. Het viertal had daags er voor in het bimhuis al flink samen “gerepeteerd”, dus van een gelegenheidsformatie was zeker geen sprake. De ervaren muzikanten bleken uitstekend op elkaar ingespeeld.

Dit kwartet dat (met Eilertsen) ook onder de naam Helsinki Songs Quartet optreed ontstond na de gelijknamige ECM-cd uit 2018. Helsinki Songs is wellicht Seim’s meest persoonlijke plaat met (instrumentale) songs die zijn vernoemd naar personen uit zijn eigen omgeving en werden geschreven in de Finse hoofdstad.

COMFORTABEL REIZEN
De robuuste noorman opende met zijn favoriete gebogen sopraansaxofoon, beheerst verstild en ingetogen. Aanvangend als traditionele Scandinavische volksmuziek die langzaam maar zeker werd omgebogen naar Europese contemporaine jazz. De rietblazer die vaak wordt vergeleken met landgenoot Jan Garbarek heeft zijn eigen muziektaal op sopraan- en tenorsax ontwikkeld. Beide instrumenten herkenbaar. Trygve Seim heeft de gave om zijn luisteraars in korte tijd veel te laten reizen. Door de toonhoogte van zijn instrument in een glijdende schaal op te drijven laat hij je binnen een paar tellen verhuizen van de lange koude winters in Helsinki naar de droge warmte van Cairo op het midden van de dag. Zo vlieg je comfortabel met raketsnelheid en zonder kans op reisziekte een werelddeel over en even snel weer terug.

In inventieve symbiose met zijn ervaren bandleden en ruimte voor prachtig pianowerk van Kristjan Randalu, het subtiele en robuuste slagwerk van Markku Ounaskari en de geraffineerde baslijnen van Slawomir Kurkiewicz werd een epische opening van het Paradox-seizoen gepresenteerd. Tussen weemoed en jubelstemming, van klein en ingetogen tot groots en meeslepend mocht het publiek van het volle Paradox genieten van twee lange beklijvende sets. Hopelijk is hiermee de maat gezet voor de rest van het seizoen.

LIKE EVERY OTHER DAY
De muziek die deze eerste septemberzaterdagavond werd gespeeld bestond uit nieuw werk of eerder uitgegeven werk. In 2016 bracht Trygve Seim (met een geheel andere bezetting) het album Rumi Songs uit.  Die composities zijn gebaseerd op (in het Engels vertaalde) poëzie van de dertiende-eeuwse Perzische filosoof en geleerde Jelauddin Rumi gezongen door Tora Augestad. De van dit album afkomstige tranentrekkende slaapliedje Like Every Other Day vormde de instrumentale intense toegift van dit zinderende concert.

TRYGVE SEIM INTERNATIONAL QUARTET
Trygve Seim – sopraan- en tenorsaxofoon
Kristjan Randalu – piano
Slawomir Kurkiewicz – contrabas,
Markku Ounaskari – drums


Paradox Tilburg
(NL) 4 september 2021
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer