Van Ruller en Hogenhuis laten hun instrumenten samensmelten

Altsaxofonist Maarten Hogenhuis was negen jaar oud toen jazzgitarist Jesse van Ruller cum laude afstudeerde aan het Hilversums Conservatorium. In datzelfde jaar won Van Ruller in Washington de Thelonious Monk Award; een superprijs waarmee hij geschiedenis schreef voor Nederland en Europa en zichzelf voorzag van waardevolle contacten plus veel uitnodigingen op internationale podia. Het steeg hem niet boven het hoofd en hij bleef gewoon met veel plezier vanuit Nederland opereren. Door de jaren heen heeft Van Ruller een heel eigen verfijnde en herkenbare muzikale taal ontwikkeld. Hij is zich uiteraard ook blijven ontwikkelen met nieuwe geluiden, nieuw materiaal, nieuwe gitaren en nieuwe samenwerkingen. Altijd low profile aanwezig op het podium hangen muziek- en in het bijzonder gitaarliefhebbers aan zijn vingers. Zelf leerde hij gitaarspelen bij Wim Overgaauw en nu, inmiddels net vijftig geworden, kan hij dat talentstokje weer doorgeven aan nieuwe talenten zoals Reinier Baas.

Jesse van Ruller op de Jesse van Ruller signature traveller model

Gitarist Jesse van Ruller is evenals saxofonist Maarten Hogenhuis docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Hogenhuis maakte vooral furore met de powerjazzgroep Bruut! Ook speelde zich nadrukkelijk in de kijker met zijn eigen trio, en daarnaast als sideman in de band van Reinier Baas en bij Krupa & The Genes. In 2021 werd hij artistiek leider van het National Youth Jazz Orchestra; de nationale kweekvijver voor jong jazztalent. De laatste functie geldt voor een periode van twee jaar en hopelijk kunnen zij zich in 2022 wat meer gaan tonen en laten horen aan het publiek.

CORONADUO

Tijdens de coronatijd werkten Hogenhuis en Van Ruller aan een collectief duoalbum met composities die ze samen schreven en ontwikkelden.
De elf op het album vastgelegde stukken kwamen tot stand door gezamenlijke opnames óf door individuele opnames die met behulp van onderlinge overdubs tot het gemeenschappelijk resultaat leidden.

Op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland presenteerden vrijdag 11 februari de twee voornamelijk werk van hun nieuwe album en verkochten zij na afloop hun kakelverse vinylplaat Spirits High (met als bonus een cd).

PODIUM
De twee muzikanten speelden zittend op een stoel. De ruimte tussen stoel en monitor werd aan beide kanten benut door de nodige pedalen en met de voet te bedienen electronica. Verder stond er een populaire Magnatone Varsity Reverb 1×12 Combo gitaarversterker en een vette Ampeg basversterker op de planken. Samen met de muzikanten en hun instrumenten stond dit alles garant voor een smaakvol geluid inclusief ingenieuze subtiele effecten en bovenal voor prachtige muziek. Voor de gitaarfetishisten: Van Ruller speelde op een Fender Telecaster, af en toe snel omgeruild door  een Jesse van Ruller signature traveller model van gitaarbouwer Gijs de Wit, waarbij baslijnen wat extra aandacht kregen, zoals in het eigen nummer Drops en de standard All or nothing at all.

Van Ruller op zijn Fender Telecaster

PUUR GENIETEN
In De Spot in Middelburg werden acht eigen nummers gespeeld en twee standards. Standards kunnen soms saai zijn, maar door deze twee muzikanten kregen ze een eigentijdse invulling zonder de oorspronkelijke versie geweld aan te doen. Het eigen repertoire van beider hand toonde de flexibiliteit en de veelzijdigheid van hun genres die mooi samensmolten. Het duo wist zonder vastgelegde rolverdeling en met intuïtief spel enerverend en lichtvoetig een solide resultaat af te leveren. Een genot om ze aan het werk te horen!

Ze sloten af met het titelnummer Spirits High

VAN RULLER/HOGENHUIS | SPIRITS HIGH
Jesse van Ruller – electrische gitaren, effecten
Maarten Hogenhuis – altsaxofoon, effecten

MuziekPodium Zeeland
De Spot, Middelburg (NL)
11 februari 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN
18 maart 2022 Doppler Trio – ’t Beest
26 maart Anton Goudsmit’s Ton Petit – De Spot
8 april Rembrandt Frerichs Trio – ’t Beest
10 april Teleruptor Trio – Een Bunder Kunst
29 april 2022 Bob Reynolds Group – De Spot