Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Zoet en vurig met Josee Koning en Ivan Lins

Josee Koning
Josee Koning met haar complete band
Ivan Lins en Leo Amuedo

Josee Koning wordt zowel in Nederland als Brazilië geprezen om haar fluwelen stemgeluid. Ze studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam en verdiepte zich in de Braziliaanse muziek en cultuur in Rio de Janeiro. In de jaren tachtig startte ze de Braziliaanse fusion band Batida en in 1995 kwam haar eerste solo-album uit; een ode aan Antônio Carlos Jobim, die ze in 1993 ontmoette. Jobim zou meewerken op haar album, maar overleed in 1994 op 57-jarige leeftijd. In 2005 volgde voor het eerst een Nederlandstalig album. Braziliaanse muziek, opgenomen in Rio de Janeiro, maar een eerbetoon aan en teksten van haar eerste echtgenoot Lennaert Nijgh, die in 2002 overleed. Met het werk van Nijgh is ze nog steeds actief. In 2006 zong ze samen met Ivan Lins (waarmee ze inmiddels een 25-jarige vriendschap heeft) het lied Doce Presença. Hij vond dat ze dat samen nog eens moesten opnemen. Zestien jaar later, tijdens een strandwandeling samen, vroeg Lins zich af waarom het nummer nooit werd uitgebracht. Koning vertelde hem dat ze erover dacht een nieuw album op te nemen, en hij besloot meteen dat hij de producer zou worden. Aan 11 nieuwe opnames werd de live-opname uit 2006 toegevoegd als bonustrack. De officiële releasedatum was 12 april 2024.

Josee Koning met Leonardo en Danilo Amuedo

RELEASE-TOUR
In juni 2024 was er een korte releasetour gepland met drie concerten in Nederland (Beauforthuis, LantarenVenster en Bimhuis). Dat deed ze met een prachtige band met Hans Vroomans, eerste pianist van het Metropole Orkest, de Braziliaanse bassist Matheus Nicolaiewsky en meestergitarist Leo Amuedo (hij woonde 12 jaar in Nederland, maar nu in de VS), ook bekend van zijn samenwerking met Ivan Lins . En met zijn zoon Danilo Amuedo als slagwerker was de band compleet.
En natuurlijk hoopte Koning dat Lins er ook bij kon zijn, maar die had verplichtingen in Amerika. Dat was jammer!
Anderhalve week voor het optreden appte hij of ze nog release-concerten ging geven. “Ja, dan en dan en met die en die”, had ze terug geappt. En nog geen minuut later appte Lins terug: ik kom eraan! En dat was natuurlijk toch de slagroom op de taart!

Hans Vroomans en Matheus Nicolaiewsky

GEDULD
Toch liet Lins wel even op zich wachten alvorens hij zijn entree op het podium maakte. De titel van het nieuwe album Doce Presença kon niet toepasselijker zijn; de zoete aanwezigheid van Josee Koning met haar fenomenale band stroomde over. Met twee zoete mijmerende liedjes opende het concert. Abre Alas en Daquili Que Eu Sei, beiden van de hand van de eregast van deze avond, leidden de introductie van materiaal van het nieuwe album in. Sei lá Porque op het album met Lins, moest het hier zonder hem doen. We moesten even geduld hebben; Paciênca van een andere beroemde vertegenwoordiger van de Música Popular Brasileira (MPB) Lenine volgde. En dan kwamen Cupido geschreven door Cláudio Lins, Tico-tico no fuba, Cínica, en dan blijven er nog even slechts twee muzikanten op het podium. Het duo van vader en zoon Amuedo speelden met prachtige warme klanken en volle tonen samen.

Vader en zoon Amuedo in duo

IVAN LINS
Na een warm applaus voor deze mooie tandem verschenen alle muzikanten terug op de vloer en deed de superfit ogende juist 79 geworden Ivan Lins zijn entree voor het enthousiaste publiek. En toen werd na 45 minuten het vuur wat opgedraaid met het Franstalige liefdeslied Plus fort que nous. Het was ‘lovetheme’ van de film Un homme et une femme uit 1966 met hoofdrolspelers Anouk Aimée en Jean-Louis Trintignant. In LantarenVenster werd het lied vertolkt als een verliefd stel. De aanleiding van het album is de titelsong die ooit werd vertolkt in de Philharmonie (tegenwoordig PHIL) in Haarlem en ook werd opgenomen en nu ook hier werd gezongen en gespeeld.

Ivan Lins en Josee Koning

POPULAIR
Met het opgewekte Lua soberana van een eerder album Dois Mundos werd de sfeer wat uitbundiger. Lins grossiert in populaire hits, die ook wereldwijd zijn opgenomen door bekende jazzmusici. En hij grasduint bij optredens uiteraard zelf in zijn omvangrijke oeuvre. Het nummer Dinorah, Dinorah is in Brazilië zeer vermaard. Ook omdat het als openingslied wordt gebruikt in een bewonderde tv-soap. In 1983 deed Começar de novo een beetje hetzelfde in Nederland en maakte de muziek van Ivan Lins bekend met een serie die de VARA uitzond. Het slotnummer Samba de Vison was een co-productie en werd samen geschreven met Michel Legrand. Dat de hits van Lins, die in eigen land als held wordt vereerd, tijdloos zijn bewees de toegift. Het is zijn eerste kraker en misschien wel zijn bekendste nummer: Madalena.

JOSEE KONING – DOCE PRESENÇA
Josee Koning – zang
Leonardo Amuedo – gitaar
Hans Vroomans – piano
Matheus Nicolaiewsky – contrabas, basgitaar
Danilo Amuedo – drums
+ speciale gast:
Ivan Lins – zang, piano

LantarenVenster Rotterdam (NL)
22 juni 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer