Antimufa – Grillos

Antimufa – Grillos
De Argentijnse, in Amsterdam wonende, gitarist Guillermo Celano is al een tijdje niet meer weg te denken uit de Nederlandse en Belgische muziekscene. Met zijn maatje en landgenoot, slagwerker, Marcos Baggiani treedt hij op met rietblazers als Iman Spaargaren en Joachim Badenhorst. Ook participeren de twee in het ensemble Antimufa. Het kwartet (+1) heeft in juni een nieuw album uitgebracht: Grillos. Een ode aan de krekel en aan Argentinië.

Leider van de band is de rietblazer die alle composities en de productie voor zijn rekening heeft genomen, de eveneens in Amsterdam wonende Argentijnse (bas-) klarinettist/ tenorsaxofonist Natalio Sued.

Het album gaat los met de bandoneonklanken van Martin Sued (neef van Natalio) in de eigentijdse tango Tres barrios. Een pakkende introductie die ons meesleurt in de klankwereld waar we ons op het debuutalbum New Ways of Argentinian Music aan hebben kunnen laven.

In het volgende nummer Lila en la Piramide sleept het kwintet ons mee met de dromerige klanken van Natalio, begeleid door de staccato bandoneontonen van Martin. Een vertelling met verschillende kleuren, vertaald in diverse toonaarden. Een vertelling die wordt voortgezet in Enredaderas. Terwijl Celano met zijn solo’s en barré’s kleur geeft aan het nummer, leidt Natalio ons met zijn gejaagde tenorklanken de weg naar het ontluisterende, donkere, einde. De bandoneon van Martin is ook hier aanwezig, hoewel dat in de credits niet staat vermeld.

Het album eindigt met de calypso Japi Tune. Een vrolijke noot. Hier krijgen alle kwartetleden (de bandoneonist is hier afwezig) afzonderlijk de ruimte om de luisteraar te laten genieten van het Zuid-Amerikaanse genre. Klanken die doen verlangen naar meer.

Antimufa brengt ons met Grillos een Argentijns verhaal in negen unieke vertellingen. Een document dat bestaat uit eigentijdse sprookjes en onverbloemde passie. Een bron vol inspiratie.

ANTIMUFA
Natalio Sued – (bas-)klarinet, tenorsaxofoon
Guillermo Celano – elektrische gitaar
Adan Mizrahi – bas
Marcos Baggiani – slagwerk
Martin Sued – bandoneon (op nummers 1,2,4,6,7)

Opgenomen: 15 april 2018, Tracking Room Amsterdam
Opname en master: Hans Koomans
Productie: Natalio Sued
Label: Patagonia Records

ANTIMUFA.COM

Robin Arends