Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Bernard van Rossum Quartet- Trampoline

Bernard van Rossum Quartet- Trampoline

Wie bekend is met de flamencomuziek kent waarschijnlijk ook Bernard van Rossum. Deze saxofonist, componist en arrangeur is bekend als leider van zijn eigen Flamenco Big Band, een band  die we al eerder hebben mogen aanschouwen in het Bimhuis, de Flamenco Biennale en North Sea Jazz.

De in Spanje geboren en getogen Van Rossum heeft voor zijn kwartet Young VIP ’17, de Catalaanse pianist Xavi Torres en zijn triolid, drummer Joan Terol, weten te strikken. De Italiaanse contrabassist Marco Zenini completeert het kwartet. Een mediterraan gezelschap dat elkaar in een Amsterdamse studio heeft gevonden.

Het kwartet wordt in verschillende nummers versterkt door instrumentalisten, zoals een  percussionist, een gitarist of complete ensembles zoals een strijk- en een houtblaaskwartet. Het is begrijpelijk dat een bigbandleider zijn kwartet bij tijd en wijle graag wil uitbreiden, al is het maar om alle in zijn composities aanwezige stemmen te vertolken. Deze stemmen voegen zich uitstekend bij de door het kwartet uitgezette lijnen.

Het album, genaamd, Trampoline, brengt ons verschillende sensaties. In het ene nummer zijn we aanwezig in het museum, het andere nummer brengen we door in het zwembad, en daarna gaan we naar de bioscoop om een spannende film te zien.  “Met Trampoline zocht ik doelbewust naar contrast, muziek met diepte maar ook licht en speels, zoals het gevoel op een trampoline te springen en in de lucht te hangen.” (Van Rossum). Het doorleefde saxofoongeluid van de leider klinkt, net als het toetsenwerk van Torres, krachtig en trefzeker. Geen moment verslapt de aandacht, maar gelukkig is de boog niet altijd gespannen en hebben we de gelegenheid om achteruit te leunen op een ballad met Hammond strijkers en laid back tenorspel, zoals het geval is in Just Before Dawn.

Met pakkende composities, korte intermezzo’s, en treffende interacties weet Van Rossum ook in zijn rol als kwartetleider prima te overtuigen, zowel in het door drie kwartetten uitgevoerde melodische gedicht After the Storm, als in het daaropvolgende, in de ware bop-traditie uitgevoerde nummer Tricycle.

Het album kent een nadeel. Het duurt nog geen drie kwartier. En dat is minimaal een kwartier te kort voor deze geweldige muziek.

Robin Arends

BERNARD VAN ROSSUM QUARTET
Bernard van Rossum – tenor- en sopraansaxofoon
Xavi Torres – piano, Fender Rhodes, Wurlitzer, Hammond
Marco Zenini – contrabas
Joan Terol – slagwerk

FUSE strijkkwartet (aanwezig op 2 en 5)
Julia Philippens – viool
Emma van der Schalie – viool
Adriaan Breunis – viola
Mascha van Nieuwkerk – cello

Houtblaaskwartet (aanwezig op 5)
Maria Crisitina Gonzalez – fluit
Maripepe Contreras – hobo
Anton Jakimenko- klarinet
Federico Calcagno – basklarinet

Yishai Glick – gitaar (op 1,7 en 9)
Fran Gayo – percussie (op 4 en 7)

Opgenomen door Paul Pouwer in Power Sound studio Amsterdam

Mix door Hans Ravenstein (Studio Groenland)

Master door Darius van Heiteren

Zennez Records, 2019

BERNARDVANROSSUM.COM