Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Cinema Paradiso – Volume 2

Cinema Paradiso – Volume 2

Het jazztrio Cinema Paradiso van saxofonist Kurt Van Herck, gitarist Willem Heylen en slagwerker Eric Thielemans ontstond door het spelen van de muziek van de (in 2011 overleden) Amerikaanse jazzdrummer en componist Paul Motian. Van Herck en Thielemans speelden al in de negentiger jaren van de vorige eeuw samen. Ook repertoire van Motion, free jazz en romantische standards. Gitarist Heylen voegde zich bij de twee en in 2018 doken ze twee dagen als trio Studio Crescendo in Genk in. Jozef Dumoulin stond ze op een aantal nummers bij op de piano. In juni 2019 kwam Volume 1 uit.
Het ontlokte gitarist Bill Frisell na het horen van de muziek tot een aantal lovende linernotes: “…..Wonderful listening….I’ve spent much time with Paul Motian’s music. It was a joy to hear these new versions of the songs I know so well and love so much. I know Paul would be happy”.

VOLUME 2
Het nieuwe album houdt bewust de ambiance van het Motian Lovano Frisell Trio vast. Vijf van de acht nummers  (1, 5, 6, 7 en 8) zijn bewerkingen van composities van Paul Motian.

Bijna voor de plaat begonnen is, word je in de sfeer van landelijke geluiden gebracht die aan de eerste saxofoonklanken van Van Herck op Tales of the Unexpected voorafgaan. De niet zo alledaagse effecten die op de plaat zijn gezet suggereren een natuurlijke ongecompiceerdheid. Windmills Of Your Mind opent met snorrende wiekslagen en gaat over in een meanderende ritmiek. Aangenaam tegendraads slagwerk van Thielemans vergezelt de zo herkenbare melodielijn. De gitaarwervelingen van Heylen op de achtergrond nemen de melodielijn over in deze ontelbare malen gespeelde klassieker van Michel Legrand. Deze is een ‘must hear’!

De helemaal niet zo negatieve vibraties op het verkennende korte nummer Negative Space #4 is een vervolg op #1, #2 en #3 van Volume 1. De ontroerend melancholieke Ballad of the Sad Young Men is een fragiel stuk muziek. Het komt uit de 1959 Broadway musical The Nervous Set over de Beat Generation. De muziek is van Tommy Wolf.

Kaleidoscopische gedachtenspinsels vullen Dream World. Het levert intiem en creatief samenspel van het trio dat openstaat voor gastmuzikanten, zoals in dit geval Jozef Dumoulin. Deze staat ook garant voor zijn inbreng in Etude. De soms misleidend ingetogen muziek wordt door de muzikanten verweven tot prachtige muziekstukken met een bewerkelijke gelaagdheid. Samen laten ze bestaand werk van vooral Motian herrijzen tot nieuwe betekenis.

Eddy Westveer

Cinema Paradiso Volume 2 (CD)

CINEMA PARADISO
Kurt Van Herck – tenor- en sopraansaxofoon
Willem Heylen – electrische gitaar en effecten
Eric Thielemans – drums en percussie

Gast:
Jozef Dumoulin – piano (op track 5 en 6)

OPNAME
30 en 31 juli 2018
Studio Crescendo
Genk (B)

MIX
Pino Guarini
Studio Crescendo

MASTER
Pieter Dewagter
Equus Mastering

LABEL
Oorwerk #008

DISTRIBUTIE
N.E.W.S. Distribution

HOESONTWERP
Rutger Zuydervelt

FOTOGRAFIE
Bache Jespers

RELEASE
19 februari 2021
en tijdens LeuvenJazz

TRACKLIST
1. Tales Of The Unexpected  4:39
2. The Windmills Of Your Mind  6:07
3. Negative Space #4  1:18
4. Ballad Of The Sad Young Men  6:14
5. Dream World  5:10
6. Etude  5:12
7. Circle Dance  3:34
8. Folk Song For Rosie 4:50