Devi’s World of Sound – Blue Print

Devi's World of Sound - Blue Print

Devi’s World of Sound – Blue Print

In deze tijd van social distancing of wel fysieke contactarmheid kwam ik bij toeval in contact met Devi Reith in Zwitserland. Via Instagram, Facebook, WhatsApp, Skype, email enzovoorts kun je zonder te ruiken of te voelen natuurlijk prima contacten onderhouden en nieuwe mensen ontmoeten. Devi Liesbeth Reith zingt, speelt harmonium en heeft Nederlandse roots. Ze groeide op met haar ouders in een commune en woonde tot haar negende in Nederland. Daarna 12 Jaar in Duitsland, 4 jaar Engeland, 2 Jaar Italië, tussendoor nog 2 jaar India en nu weer al 9 jaar in Zwitserland. Je kunt haar gerust een charmante levenslustige globetrotter noemen.

Vanaf haar zevende wilde ze zangeres worden. En er ontwikkelden zich altijd melodiën in haar hoofd. Vanaf haar vijftiende volgde ze jarenlang zanglessen. Na haar eerste plaat, The World is Sound bracht ze nu als Devi’s World of Sound, een meer jazzy album uit: Blue Print.

 BOODSCHAP VAN DE WINTER
“In de wintertijd kan alles rusten, verpozen en de ziel kan zich vinden en ontspannen van binnen naar de plek waar wij opnieuw kunnen beginnen. Ooit zal de wereld weer gaan bloeien, boeien, maar nu is het tijd voor de winterslaap”.
De tekst in het dromerige Nederlandstalige openingsliedje lijkt te refereren aan de huidige situatie rondom het covid-19 virus. Toch werd het album in november 2019 gereleased en dateert de tekst van eerdere datum. Het is een pleidooi tegen de gehaastheid van het bestaan en een oproep om tijd te nemen voor bezinning.

MUZIKALE REISKOFFER
Op het album Blue Print staan twaalf composities van haar en Felix Utzinger met openhartige bezielde persoonlijke overdenkingen en levenswijsheden uit haar muzikale reiskoffer. Alle teksten zijn van de zangeres. De composities van Utzinger inspireren haar om tot teksten te komen. Ook vindt ze haar inspiratie in het dagelijkse leven, bijzondere momenten en gebeurtenissen.
Het blije en verwachtingsvolle Briny Deep ontstond op een strand van Costa Rica. Terwijl grote zeeschildpadden jaarlijks vreedzaam hun eieren komen leggen neemt de woeste en zilte diepte van de Grote Oceaan haar slachtoffers.

LOFZANG
Positiviteit, spiritualiteit en verbondenheid met de natuur zijn voorname bestanddelen van de muziek van Devi’s World of Sound. In Fullmoon Soon, een eigen compositie, brengt ze een lofzang aan de komende volle maan. Inner Voice en Knowledge Changes Continuously met een fraaie pianosolo van Adrian Frey zijn eveneens eigen composities. De nummers herbergen gevoelvolle melodiën en samenhangende ritmes en vertonen invloeden uit jazz, blues, soul, latin en gitaarrock. Tussen de hoekige gierende gitaarsolo op Thrown to he Wolves zingt Reith uit volle borst dat de hongerige wolven meer willen met verwijzingen naar 1984 van George Orwell.
In persoonlijk getinte liefdesliedjes neemt Reith je mee in haar innerlijke gevoelsleven. De muziek van Annewerd geschreven door de vroegere drummer Tobias Hunziker voor zijn vriendin, maar Reith voorzag het van tekst. Positieve vibraties hebben de boventoon. In het hijgende en funky Juice (een compositie van vroegere bassist Thomas Hauser) spat de levenskracht er af.

Het album werd uitgebracht in november 2019 op UNIT Records.

Eddy Westveer

DEVI’S WORLD OF SOUND
Devi Reith – zang, harmonium
Felix Utzinger – gitaar
Adrian Frey – piano
Mischa Frey – contrabas
Marcio de Sousa – drums

OPNAME
mei 2018

MIX
Oktober 2018

MASTER
Zomer 2019

RELEASE
November 2019

LABEL
UNIT Records