Elias D’hooge Trio – Tales Beyond Dreams

Elias D’hooge Trio – Tales Beyond Dreams

De 24-jarige Belgische pianist Elias D’hooge heeft met zijn trio met Tales Beyond Dreams een overtuigend eerste album uitgebracht. De formatie bestaat sinds twee jaar en in deze periode is het trio gegroeid tot een hecht verband, waarin compromisloos en sensitief samengespeeld wordt op een volstrekt persoonlijke en diepgaande manier.
In twee suites wordt de toehoorder in originele composities meegenomen naar een microkosmos van sferen en klankschetsen, die de ervaring verklanken van continue transformatie, organisch uitgevoerd met een verfijnde dynamiek.

De stukken worden in een lange spanningsboog aaneengeregen. Het album bestaat uit een 2-delige ode aan dromen: The Dreamer Knows in vier delen, en het eveneens uit vier stukken bestaande The Sleepwalker is Awake. Een sterke conceptuele keuze, die de composities in een stringent verband plaatst.
Er wordt hecht en haast telepathisch samengespeeld, door musici die consequent en compromisloos samen een geheel schetsen van een abstract, conceptueel en doorleefd volstrekt eigen idioom. De muziek is gebaseerd op de uitkomst van droomanalyses en -interpretaties.

Het album brengt een veelvoud van stemmingen en sferen en creëert een klankreis in een abstracte wereld, waarin op compromisloze wijze collectief wordt geïmproviseerd, en waarbij voortdurend de grenzen worden afgetast tussen jazz improvisatie en concepten van moderne vrije improvisatie.

Het geheel is volstrekt overtuigend, bezonken en diepzinnig. Met een muzikale gerijptheid, die voor musici van jonge leeftijd opvallend is.
Het Elias D’hooge Trio brengt met Tale Beyond Dreams een rijk en coherent album, dat bij herhaald beluisteren steeds nieuwe aspecten prijsgeeft. Een spannend collectief, dat veel belooft voor een mooie toekomst.

Mathilde Löffler

 

ELIAS D’HOOGE TRIO
Elias D’hooge – piano
Zjef Van Steenbergen – contrabas
Tom Peeters – drums

OPNAME / MIX
Peter Desmedt
Studio Ledeberg
Gent (B)

LAY-OUT
Spencer Robens Designs

LABEL
eigen beheer

RELEASE
1 mei 2024

TRACKLIST
The Dreamer Knows
1. Hello Hypnagogia
2. The Mind’s Path
3. Strange Water
4. The Hart’s Room

The Sleepwalker is Awake
5. Time Ticked
6. Questions or Answers
7. The Pursuit
8. Tears Leave Traces