Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Engels/Teepe/Herman – When Will The Blues Leave

Engels/Teepe/Herman – When Will The Blues Leave

Soms moet je als recensent vechten om een bepaald album te mogen recenseren. Nu de grondleggers van de jazz en hun innovatieve navolgers zijn overleden is de sense of urgency om over een bepaalde productie te recenseren onder veel collega’s aanzienlijk afgenomen. Maar sporadisch wordt er toch een album uitgebracht waarvan men weet dat het op de een of andere manier een mijlpaal is. When Will The  Blues Leave is wat mij betreft zo’n album. Het is opgenomen in een verlaten Bimhuis in juni 2020, een maand na de 85e verjaardag van drummer John Engels.

De leden van dit trio hebben elk een enorme staat van dienst en hebben geen introductie meer nodig. De voor dit album geselecteerde nummers ook niet. Wat betreft de uitvoering is het andere koek. Klassieke nummers als I’ve Found A New Baby, Fried Bananas en Moose the Mooche verworden hier dankzij de souplesse, de eigenzinnigheid en ongekende energie van de trioleden tot nieuwe standards. We horen hier muziek van een kwaliteit die vaak uitsluitend wordt toegedicht aan de Amerikanen. Het is een vrijwel onmogelijke opgave om een alt-trio van dit kaliber in Nederland te vinden.

Luister naar het sprankelende titelnummer en je herkent, in een geheel andere muzikale context, toch de unieke stijl van Ornette Coleman en zo is het ook met de andere composities. Het zijn Engels, Teepe en Herman die deze muziek zo tot hun recht laten komen, omdat ze de swing tot in de finesses beheersen.

When Will The  Blues Leave blijft fascineren vanaf het openingsnummer Sonny Boy tot aan het bonusnummer Time Was, zoals ook het geval is bij het beluisteren van de klassieke Blue Note-albums.

Het is jammer dat deze drie geniale musici, die elk afzonderlijk met de groten der aarde hebben opgetreden, onder de huidige beperkende omstandigheden telkens de mogelijkheid missen om samen het podium te gaan.

In de liner notes meldt Herman dat “we niet (kunnen) wachten om weer het podium op te gaan en (we) hopen je weer te zien in 2021.” Een verlangen dat, gelet op de leeftijd van de drummer, heel goed voorstelbaar is. Een wens die hopelijk niet alleen voor dit trio, maar ook voor het popelende publiek snel wordt vervuld.

Robin Arends

ENGELS/TEEPE/HERMAN
John Engels – drums
Joris Teepe – contrabas
Benjamin Herman – altsaxofoon

OPNAME
Bimhuis te Amsterdam
15 en 16 juni
Marc Schots

PRODUCTIE
John Engels, Joris Teepe, Benjamin Herman

MIX
Joeri Saal
Studio 150, Bethlehemkerk

MASTER
Sander van der Heide

RELEASE
12 maart 2021

TRACKLIST
1   Sonny Boy 5:10
2   Fried Bananas 4:18
3   The Peacocks 3:52
4   When Will The Blues Leave 3:20
5   I Found A New Baby 4:45
6   Moose The Mooche 5:46
7   Bittersweet 5:29
8   Time Was 4:52