Erik Verwey Trio – People Flow

Erik Verwey Trio - People Flow

Erik Verwey Trio – People Flow

Pianist Erik Verwey (1987) heeft na zijn afstuderen aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag jarenlang gewerkt als (film-)componist en begeleider van diverse theater- en cabaretprogramma’s (o.a. Louise Korthals, Dolf Jansen, Ronald Snijders). Met zijn muzikale activiteiten in de film- en theaterwereld als componist/begeleider als bagage wilde hij ook zijn eigen muziek schrijven en spelen. En dan het liefst met zijn favoriete muzikanten, in de traditie van het jazzpiano trio. Dat trio vormde hij met drummer Daniel van Dalen, onder andere bekend van Fuse, waar hij al meer dan 12 jaar in verschillende formaties mee samenwerkt. De in Duitsland geboren Hendrik Mūller, die in Hamburg en Amsterdam studeerde, maakt het trio compleet op de contrabas. Met dit trio wilde Verwey graag een toegankelijk album maken waar iedereen iets kan uithalen.

DIEPGANG
Verwey
is zo’n vijf jaar geleden begonnen met schrijven voor het album People Flow. De muziek en de keuze van de stukken kwamen na een lang proces tot stand. Thuis aan de Amstel schreef hij vaak ’s nachts. Inspiratie werd opgedaan door een lange reis door Zuid-Amerika en talrijke ontmoetingen gaven extra vorm en diepgang aan de stukken. De nachtelijke schrijfpartijen brachten hem vaak in de juiste flow voor een productief resultaat. In 2018 sloot hij zich in een huisje in Ierland een week op met een piano. Daar werd de uiteindelijke basis gelegd van 20 stukken. Eind 2019 waren er 11 nummers geselecteerd die met het trio werden ingestudeerd.  Na een crowdfunding in april 2020 was de productie mogelijk gemaakt.

ONTMOETINGEN
In het eerste nummer lopen we denkbeeldig de trap op in het oude huis van kunstenaar en componist Jorge Marín Vieco in Medellin, Colombia, waar iedereen welkom is. Daar zoemt het altijd van de geluiden om je heen. Zo vertelt ieder nummer het verhaal van een herinnering aan een ontmoeting. Temperamentvolle stukken met Latijns-Amerikaanse sfeer en ritmes worden afgewisseld door dromerige stukken zoals What Do You See wat verhaalt over een zeilreis op zee, met daarin een fraaie basimprovisaties van Müller. De plaat staat vol met een dik uur mooie melodieën, op één na allen van de hand van Verwey.
Isfahan is een nummer van Strayhorn en Ellington dat op diens album The Far East Suite uitkwam. Verwey maakte een arrangement met plaats voor de lyrische flugelhornklanken van Teus Nobel. Verderop geeft altsaxofonist Bart Wirtz acte de présence als gast in het bluesy Little Farao en het funky Full Force.

Song for You is ingetogen en weemoedig en een waardig slotstuk van dit debuutalbum en Nederland heeft er een mooi pianotrio bij.

Eddy Westveer

ERIK VERWEY TRIO
Erik Verwey – piano, composities
Hendrik Müller – contrabas
Daniel van Dalen – drums

GASTMUZIKANTEN
Bart Wirtz – altsaxofoon
Teus Nobel – flügelhorn

MIX
Joeri Saal
oktober 2020

MASTER
Star Delta Mastering, Devon, VK
oktober 2020

PRODUCTIE
Erik Verwey
Daniel van Dalen

RELEASE
december 2020

TRACKLIST
1.   Casa de los Viecos  4:59
2.   César  5:22
3.   What Do You See 7:01
4.   Maartje’s Step  7:11
5.   Isfahan  7:11
6.   An Encounter  5:24
7.   The Fall  5:22
8.   Nyx  5:47
9.   Little Farao  6:06
10. Full Force  5:39
11. Song for You (In F)  3:44