Flight of the Ant

Flight of the Ant | De vlucht van de mier

Stelt u zich voor: een jonge, volwassen mier die, ondanks de waarschuwingen uit zijn directe omgeving, op pad gaat naar de nietsontziende fascistische biseksuele miereneter. En bedenkt u zich dat de mier, als hij de gulzige gigant gevonden heeft, deze meent te kunnen overtuigen dat vriendschap voor beide partijen heilzamer is dan de niet aflatende behoefte aan meer. Het is lastig voor te stellen. Maar het is een verhaal. Het verhaal is van de hand van gitarist David Golek (o.a. bekend als voorman van het ensemble Tiltan).

Hoe dit in de kaft opgenomen verhaal zich verhoudt tot de acht nummers op de cd  Flight of the Ant blijft in het midden. Dat mag de pret over een nieuw album van deze talentvolle gitarist niet drukken. Een trio-album. Golek heeft slagwerker Achim Heine en toetsenist Mike Roelofs aan zijn zijde.

Als we het verhaal van de mier buiten beschouwing laten, horen we acht nummers van hoog niveau. Is het een sprookje, is het een droom? Het is bovenal een muzikaal verhaal, verteld vanuit verschillende perspectieven.

Elk van de trioleden draagt evenredig bij aan het album, zowel compositorisch als instrumentaal. Als instrumenten tekort schieten gebruiken de drie hun stem om de melodielijn mee te accentueren, zoals is te horen in nummer High 5, dat mede door het gefluit van Roelofs doet denken aan de Rogier van Otterloo Turks Fruit– compositie, met Toots Thielemans in de hoofdrol.
Het album opent met Vasco, een compositie van Roelofs, met uitgekiend synchroonspel. Het zou de soundtrack van een spannende jeugdserie uit de jaren zeventig kunnen zijn.
En dan is er dat prachtige One Look Before Leaving Again, een balad waarin de brushes van Heine, de Hammond van Roelofs en de mijmerende gitaar van Golek klinken als een…tja, hoe zal ik het zeggen, als een midzomernachtssprookje. Ideaal voor in de tuin na een heerlijke barbecue. Ik hoop dat u dan geen last van mieren hebt.

Robin Arends

Flight of the Ant

David Golek- guitar, stem
Mike Roelofs- Hammond, stem, gefluit
Achim Heine- slagwerk en percussie, stem

www.golekheineroelofs.com