Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Fred Hersch – Songs From Home

Fred Hersch - Songs From Home

Fred Hersch – Songs From Home 

 

Goede wijn behoeft geen krans, maar over sommige soorten raak je niet snel uitgepraat, omdat deze keer op keer net iets beter lijken te smaken. Zo’n wijnsoort is pianist Fred Hersch. De pianist heeft onlangs zijn 65e verjaardag gevierd. Een leeftijd die hij vanwege zijn broze gezondheid tegen ieders verwachting in wist te behalen.

Zijn op 6 november uitgebrachte solo- album eindigt met een bijzondere vertolking van het Lennon-McCartney-nummer met de toepasselijke titel When I’m Sixty-Four. Dit nummer heeft Hersch, samen met de andere negen nummers op dit nieuwe album, tijdens de lockdown thuis opgenomen en als Tune of the Day geplaatst op zijn Facebook-pagina. Een huis in de “swingstate” Pennsylvania die een dag na de release bepalend bleek voor de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een huis dat is gebouwd rondom de Steinway van Hersch. Een huis met een uitstekende akoestiek. Voor de opnamen maakte Hersch gebruik van een laptop die hij zelf kon bedienen met de “R”-toets en de spatiebalk om de opnamen mee te starten, respectievelijk te stoppen. Ook op de muzikale thuiswerkplek is de laptop niet meer weg te denken.

De keuze van de nummers op Songs From Home is zeer persoonlijk. Het merendeel komt niet voor in het Realbook of American Songbook. Het is geen alledaags jazzrepertoire. De vertolkingen zijn onmiskenbaar van Fred Hersch. Het is bewonderenswaardig om te horen hoe Hersch elk nummer onder handen neemt zonder het oorspronkelijke karakter ervan aan te tasten, of het nou een klassieker betreft als Ellingtons Solitude of Jimmy WebbsWichita Lineman, Joni Mitchells All I Want of een compositie van de master himself, zoals Sarabande of West Virginia Rose. Het is maar weinigen gegund om muziek zo beheerst en weldoordacht over het voetlicht te brengen. Elke noot, elke rust, elk tempowisseling klopt. Hersch zet hier een nieuwe standaard neer.

We dringen, misschien wel meer dan ooit het geval is geweest in het werk van Hersch, binnen in de belevingswereld van deze unieke pianist. In de gedwongen afzondering van de lockdown komen herinneringen naar boven en worden emoties herbeleefd. De ideale situatie voor de registratie van een piano-solo-album. En als je muzikaal zo gezegend bent als Hersch dan weet je er een album uit te persen dat alle voorgaande albums overstijgt.

Robin Arends

FRED HERSCH
Fred Hersch – piano

TRACKLIST
1.   Would’t It Be Loverly (Frederick Loewe) 6:09
2.   Wichita Lineman (Jimmy Webb) 5:51
3.   After You’ve Gone (Turner Layton) 5:16
4.   All I Want  (Joni Mitchell) 7:17
5.   Get Out Of Town (Cole Porter) 4:39
6.   West Virginia Rose / The Water is Wide (Fred Hersch) 5:47
7.   Sarabande (Fred Hersch) 5:58
8.   Consolation (A Folk Song) (Kenny Wheeler) 5:11
9.   Solitude (Duke Ellington) 6:04
10. When I’m Sixty Four (Lennon/McCartney) 5:02

RELEASE
6 november 2020

LABEL
Palmetto Records

OPNAME
Fred Hersch
Pennsylvania, augustus 2020

PRODUCTIE
Fred Hersch & Benoit Delbecq


MIX

Benoit Delbecq


MASTER

Klaus Scheuernann