Gaetano Partipilo – Boom Collective

Boom Collective - Gaetano Partipilo

Gaetano Partipilo – Boom Collective

Zoals een stewardess de passagiers aan boord van het vliegtuig onthaalt, zo verwelkomt vocaliste Angela Esmeralda de luisteraar met de tekst: “Welcome in the Boom Collective World.”

Boom Collective is de titel van het onlangs verschenen album van de uit het Italiaanse Bari afkomstige alt- en sopraansaxofonist Gaetano Partipilo (1974). De essentie van dit album ligt besloten in de ondertitel: A Multi- Style Exploration Of A Jazz Thing. Het zijn nogal wat stijlen die hier aan bod komen. Inderdaad A Jazz Thing dus.

We horen muziek met een lastige boodschap, verpakt in een aangenaam geluid, zoals is te horen in Dark Matter: “Try to realise there is a lot more behind this wall of denial pushing the limit over beyond dark matter”.

We horen ook muziek die uitstekend kan worden ondergebracht in het American Songbook, zoals het veelzijdige Nolan, een nummer dat aanvankelijk klinkt als een ballad, maar dat zich gaandeweg ontwikkelt tot een orkestraal stuk dat sterk lijkt te zijn beïnvloed door klanktovenaar Frank Zappa.

We horen muziek met soul, waarin Esmeralda met haar stem op vijf nummers een krachtige bijdrage levert, zoals op het nummer Protest, een lied met weinig, maar veelzeggende, woorden: ‘Cry of protest, we profess our thoughts are manifest.’

We horen bovenal geïnspireerde muziek die weemoedig doet terugdenken aan vervlogen tijden.  Het album wordt afgesloten met de in Fender Rhodesklanken van Burgio ondergedompelde Coltrane-ballad Naima.

Gaetano Partipilo heeft een indrukwekkende groep muzikanten om zich heen verzameld.

In de schatkist vol verborgen jazzmuziek van Italiaanse oorsprong is deze band wel een van de minst opgemerkte geheimen. Met dit album heeft Partipilo en zijn ensemble zeker een plaats op de prominente Europese podia verdiend.

Robin Arends

GAETANO PARTIPILO
Gaetano Partipilo 
– alt- en sopraansaxofoon
Angela Esmeralda – zang
Carolina Bubbico – zang
Andrea Sabatino – trompet
Francesco Lomangino – fluit, tenorsaxofoon
Mike Rubini – baritonsaxofoon
Vito Scavo trombone
Mirko Signorile – piano , Fender Rhodes
Seby Burgio – piano, Fender Rhodes
Fabrizio Savino – el. gitaar
Pasquale Bardaro  vibrafoon
Giuseppe Bassi – contrabas
Luca Alemanno – basgitaar
Dario Congedo – slagwerk
Pierpaolo Bisogno  percussie

RELEASE
15 oktober 2019

LABEL
Auand
AU6011

OPNAME
tussen september 2017 en december 2018

MIX EN MASTER
Tommy Cavalieri, januari 2019.

 

 

GAETANOPARTIPILO.COM

AUANDRECORDS.COM