Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

High Tide Low Tide

Undercurrent Trio  –  High Tide Low Tide

Muziek met een boodschap. Behalve in religieuze hoek, lijkt men daarmee in de muziekindustrie anno 2019 niet bezig te zijn. Dat wat niet (goed) verkoopt mag liever niet bestaan.
Daar is gelukkig niet iedereen het mee eens.

Tenorsaxofonist en (bas-) klarinettist Iman Spaargaren, gitarist Guillermo Celano en slagwerker/ percussionist Marcos Baggiani hebben de handen ineen geslagen om hun hun observaties en ongenoegens in een muzikaal plaatje van 59 minuten te gieten. Ze hebben hun muzikale boodschap bijeen gebracht op het album High Tide Low Tide.

Spaargaren: “Alle stukken zijn in verschillende omstandigheden ontstaan; sommige komen voort uit een muziek- en dansvoorstelling We Are The Everlasting Guests, sommige stukken zijn on the spot ontstaan, andere stukken speelde ik al in andere versies met andere projecten. De nummers op de CD hebben we gepoogd bij elkaar te brengen in sound en intentie. High Tide Low Tide verwijst naar de aard van de stukken: variërend van ontspannen naar overspannen. Energetisch laag of juist hoog. Het verwijst ook naar de huidige samenleving: we leven in roerige tijden met sociale onrust, klimaatverandering, oorlogen, terrorisme etc.!”

Het album begint met Man Bear Pig, de titel verwijst naar aflevering 146 van de animatieserie South Park, gewijd aan Amerika’s oud-vice-president Al Gore en zijn waarschuwing over de klimaatverandering. Het verloop van het nummer belooft weinig goeds. Van een rustig kabbelend beekje belanden we met onze kano in een wildere stroom tot in een ruwe storm op de oceaan waarin tenor, gitaar en slagwerk elkaar naar het leven staan.

Als de luisteraar van dit geweld is bekomen mag  er genoten worden van de alom bekende laid-back-klassieker Dream A Little Dream of Me, waarin Baggiano en Spaargaren hun mierzoete melodielijnen laten meedeinen op het voortkabbelende slagwerk van Celano.  Een droom van een zomeravondnummer.

Het daaropvolgende nummer Stone is geschreven na (weer) een verkiezingsoverwinning van de PVV. De verongelijktheid over deze overwinning is terug te horen in het nummer dat halverwege wordt gedomineerd door Celano’s geïntroduceerde reeks salvo’s. Spaargarens klarinet en Baggiano’s metalige gitaarklanken voegen zich vervolgens snel en onrustig bij de slagwerker.

Even verderop horen we de aan Bach gewijde Prelude. Een parel van een nummer waarin de basklarinet, gitaar en het slagwerk elkaar accelerando bijstaan in een hartstochtelijke ode aan de klassieke harmonie.

Het Undercurrent Trio weet met High Tide Low Tide op unieke wijze een muzikaal tijdsbeeld te schetsen. Er is van alles aan de hand, maar er is geen beginnen aan om uit te leggen hoe het precies zit. Waar de ratio ons in de steek laat kunnen we altijd nog een beroep doen op ons gevoel. Dat is uitstekend terug te horen op dit album.

Robin Arends

HIGH TIDE LOW TIDE

Iman Spaargaren – Tenorsaxofoon, klarinet, basklarinet
Guillermo Celano – Gitaar, effecten
Marcos Baggiani – Drums, percussie, klokkenspel

www.imanspaargaren.nl