Kiki Manders – Universe in a shoebox

Kiki Manders – Universe in a shoebox

De Venlose, in Berlijn wonende, zangeres Kiki Manders heeft met haar in 2016 verschenen debuutalbum Love is yours is mine een standaard neergezet die alleen zij zelf kan evenaren of zelfs overtreffen. Een poging in die richting heeft inmiddels het licht gezien onder de titel Universe in a Shoebox.

Een beknopt document van nog geen drie kwartier waarin tijd en ruimte, het leven en de liefde centraal staan.

Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. Zo is het ook met de muziek van Manders. De zangeres/ componiste weet met haar mantra’s, melodische gedichten en muzikale gedichtenspinsels een uniek sfeerbeeld neer te zetten.

De proloog van Manders’ tweede album bestaat uit het onbegeleide On Behalf Of Love dat geleidelijk overgaat in I Miss You waarin de bandleden zich vervolgens een voor een bij haar voegen. Ze gooit de remmen los in de Shaffy-klassieker Mens durf te leven (Mins Dörf Te Laeve), waarin de band vrij baan krijgt om dit op Manders lijf geschreven motto muzikaal uit the dragen. Manders weet de geluidsmuur van haar kwartet te overstemmen met haar krachtige vocale uithalen. Een overtuigende ode aan het hier en nu. Gezongen in de taal waarin Manders zich het best thuis voelt: het dialect uit haar jeugd.

Ze weet zich ook prima te uiten in het Engels en het Duits, wat te horen is in de fragiele achttiende eeuwse hymne Der Mond ist aufgegangen en de grillige epiloog Seeker.
Manders’ stem klinkt doelbewust tussen de ragfijne gitaarlijnen van Brämswig, het subtiele basspel van Ihlenfeld Cuñiado en het vorsende slagwerk van Black. Het spectrum verplaatst zich tussen de Ganges en de Maas en de Spree en vice versa.

Met Universe in a Shoebox prolongeert Kiki Manders op geheel eigen wijze haar muzikale ontdekkingsreis. Een reis die ons in de toekomst nog veel ontdekkingen zal brengen.

 

Robin Arends

KIKI MANDERS
Kiki Manders – zang
Philipp Brämswig – gitaar
Jonathan Ihlenfeld Cuñiado – contrabas
Jim Black – slagwerk

verschenen: 21 juni 2019
Zennez Records

 

KIKIMANDERS.COM

 

ZENNEZRECORDS.COM