Oene van Geel – Connecting Colors

cover -ovg-connectingcolors-1500px

Oene van Geel – Connecting Colors Vol.1

Het jaar 2020 nadert het einde en het virus dat de wereld sinds het begin van dit jaar in de greep houdt lijkt venijniger dan ooit, al is het maar in de beperkende maatregelen die ons sociaal verkeer zo sterk indammen. We trekken ons steeds meer terug op onze semi- autarkische eilandjes. Onze collega, metgezel en medemens bevindt zich op beeldschermlengte afstand en is net zo dicht bij als ver weg.

Oene van Geel heeft zich niet neergelegd bij de beperkingen en heeft nieuwe muziek opgenomen. Om de kosten te drukken is het elf nummers tellende album uitsluitend online uitgebracht, “want wie luistert er tegenwoordig nog naar een Cd?”

Elk nummer staat op zichzelf en is voorzien van een illustratie van Oene in geheel eigen stijl.
Ik zou het album echter geen solo-album willen noemen, maar het resultaat van een hechte samenwerking van Oene van Geel met tien medespelers.

Hoe ging dat in zijn werk?
Oene van Geel: “De medespelers waren leidend voor de samenwerkingen (dus niet eerst een muzikaal concept). Soms begon ik en soms begon een andere muzikant. Altijd lieten we de ander vrij voor de artistieke invulling op de eerste basis. Soms ging een track meerdere keren heen en weer. Vaak maakte ik de eindmix en een enkele keer deed de ander dat. Het was een heel inspirerend proces voor me!” Het is bijna onvoorstelbaar dat de muziek op dit album op deze wijze tot stand is gekomen. Elk nummer klinkt alsof het door een ensemble in de studio op plaat is gezet.

En de illustraties? Van Geel: “In die tijd en ook de maanden ervoor tekende ik veel en daarom wilde ik ook graag eigen tekeningen combineren met de tracks. Meestal ging dat heel intuïtief dus ben ik niet per track gaan tekenen. Wel heb ik een duidelijk beeld welke tekening/aquarel er bij welke track hoorde.”

Het resultaat is een rijk geïllustreerd, geïnspireerd muzikaal document waarin de stem, de blazers en de strijkers, de percussie en het slagwerk het verhaal vertellen waar we allemaal graag naar luisteren. Het herkenbare verhaal waarin het leven zo treffend mogelijk wordt verklankt: een verhaal vol twijfel, weemoed, wanhoop, hoogmoed, onrust, vertrouwen en nog veel meer. Op Connecting Colors vol.1 speelt  Van Geel op elk nummer samen met een andere solo-metgezel uit Nederland, dan wel elders. De nummers staan elk op zichzelf, maar vormen tezamen een prachtig geheel van aaneengeschakelde muzikale getuigenissen. Elk deeltje valt op zijn plaats en blikt terug naar een verleden dat misschien nooit is geweest en kijkt vooruit naar een toekomst die altijd ongewis zal blijven. Connecting Colors biedt een gedetailleerd beeld van het hier en nu en dat is voor het moment ruimschoots voldoende.

Voor wie toch vooruit wil kijken (we hebben immers te maken met een trilogie), licht Van Geel tipje van de sluier. Het in het voorjaar van 2021 te verschijnen Connecting Colors Vol 2. “heeft een duidelijk ander karakter: veel meer met elektronische inbreng en daardoor vaak orkestraler/ filmischer.”

Een aangenaam project voor een hoogbegaafde klankkunstenaar in coronatijd.

Robin Arends

TRACKLIST
1.The Birds (Heidi Heidelberg: zang, tekst)
2. Seyir (Cengiz Arslanpay: ney, electronica)
3.The Unknown Meadow (John James Garner: viool
4.Like Jarabi (Mark Tuinstra: gitaar, shaker)
5. Parsa’s Birthday Dance (Oene van Geel: solo)
6. Shamanic Tom (Tom van Dyck: sopraansaxofoon)
7. Waves of Change (Erica Roozendaal: accordeon)
8. Bamako (Irene Sorozabal Moreno: fluit, stem)
9. Lineage (Julien Oomen: zang / gitaar, tekst)
10. OguZone (Oguz Büyükberber: basklarinet)
11.Time Freeze (Bart Wolvekamp: piano)

OENE VAN GEEL
viool, altviool, cello, trompet, grote trom, percussie, drums

MASTER
Alex Geurink in StudioWest

PRODUCTIE
John Weijers
(ZenneZ Records)

OPNAME
tussen maart en juli 2020.

RELEASE
9 oktober 2020