Petros Klampanis – Irrationalities

Petros Klampanis| Irrationalities

Petros Klampanis – Irrationalities

De eerste keer dat ik de Griekse contrabassist Petros Klampanis sprak, is drie jaar geleden in de Haarlemse Pletterij, alwaar hij samen met pianist Shai Maestro en drummer Ziv Ravitz optrad in het kielzog van tenorsaxofonist Oded Tzur. In 2018 sprak ik hem opnieuw in Bremen waar hij in het Schlachthoff stond met werk van zijn in 2017 verschenen succesvolle album Chroma. Klampanis wist me te vertellen dat hij enkele maanden eerder met nieuw materiaal de studio was binnengestapt;

Ik ben nu bezig met een nieuw album dat in februari ‘19 zal worden uitgebracht. Het grootste gedeelte bestaat uit triowerk, maar op sommige nummers spelen er strijkers mee. Ik werk sinds 2009 met dit trio, maar Randalu en Jankekennen elkaar inmiddels meer dan veertig jaar. Ze zijn samen opgegroeid. Dat hoor je terug in de muziek en in onze samenwerking. Er is een prachtige chemie en dat maakt dat de muziek goed in balans is. De werktitel van de cd is nu “Irrational Poetry”, maar het is niet zeker dat deze titel overeind blijft.” (Klampanis in gesprek met de recensent, Jazzahead 2018).

NIET BANG
In oktober 2019 verscheen uiteindelijk het album Irrationalities, dat is opgedragen aan de mensen die niet bang zijn om zichzelf moeilijke vragen te stellen en die open staan om de irrationaliteit die in de antwoorden verscholen is te omarmen. Klampanis is te horen met een Noord-Europees trio, bestaande uit de Estlandse pianist Kristjan Randaluen de Poolse slagwerker Bodek Janke.

Het is een bijzonder muzikaal avontuur geworden dat van start gaat met het synchroonspel van piano en contrabas in het dynamische Easy Come Easy Go. Een aanstekelijke oriëntaalse dans, mede met dank aan het veelzijdige slagwerk en percussie- spel van Janke. Ook in de daaropvolgende muzikale up-temponummer Seeing You Behind My Eyes is het samenspel van Randalu en Klampanis van buitenproportionele kwaliteit.

TWIJFEL
Tussen de bedrijven door bevinden we ons in de drukke stad en op het vliegveld in intermezzo’s, genaamd Temporary  Secret II en Temporary Secret III. Het thema twijfel (equivalent van de omgekeerde ratio) is prachtig verklankt in Irrationality en No becomes Yes,nummers die de luisteraar op een prettige wijze alle kanten op slingeren. Het is mooi zoals Klampanis telkens weer net een andere wending weet te geven aan dat wat we allemaal zo goed kennen. Neem de Levant- Heyman standard Blame it on My Youth, die wordt  uitgevoerd als Bulgaarse Kopanitsa in 8/11 maatsoort. Vanaf de zesde minuut blijft het stil. Op het moment dat de luisteraar een kleine minuut later een andere cd wenst op te zetten klinkt onaangekondigd Temporary Secret IV door de luidsprekers.

Klampanis heeft met Irrationalities een overtuigend trio-album afgeleverd. De strijkers had hij deze keer niet nodig. Een goed trio is goud waard.

Robin Arends

PETROS KLAMPANIS TRIO
Kristjan Randalu – piano
Petros Klampanis – contrabas, stem, klokkenspel
Bodek Janke – slagwerk en percussie

PRODUCTIE
Petros Klampanis

RELEASE
2019 Enja Yellowbird

OPNAME
Sierra studio’s in Athene, 15-17 november 2017.

MIX
James Fabre, New York

MASTER
Nate Wood

 

 

PETROSKLAMPANIS.COM

YELLOWBIRD-RECORDS.COM