Podunk

Op de hoes van het album Podunk van Stefan Bellnäs, staart een jongeman zelfbewust de lens van de camera in. Hij zit met zijn benen gekruist op straat, in zijn rechterhand een sigaret en aan zijn linkerhand een flesje bier. Een ongebruikelijke pose voor een jazzmusicus maar het is de vraag of we hier van doen hebben met een jazzmusicus. Het album is namelijk uitgegeven door het label Country & Eastern.

Bassist/ gitarist Bellnäs komt uit het Zweedse Jönköping. Hij verhuisde in het begin van zijn muzikale carrière naar ’s lands culturele centrum Göteborg, waar hij meerdere keren per week in clubs was te horen. Hij heeft van alles gespeeld, van heavy metal tot volksmuziek, van funk tot tango en latin. En al deze invloeden zijn terug te horen op zijn debuutalbum Podunk. Hij heeft gastmuzikanten uit de wereldmuziek- en jazzscene in Göteborg uitgenodigd om zijn composities tot leven te brengen.

Podunk telt niet minder dan achttien nummers en een gelijk aantal stemmingswisselingen. De muzikale rollercoaster gaat van start met het korte Hi Ho Silver dat ons verwelkomt op de prairie, maar veel tijd om de sfeer te proeven wordt ons niet gegund. We stappen namelijk al snel het uptempo nummer Big Chief, met daarin een glansgrol voor trompettist Staffan Svensson en saxofonist Lisen Rylander-Löwe, rechtstreeks de grote stad in. En vervolgens keren we met het bluegrass-nummer Hollow Oak terug naar het platteland, waarna we met het meditatieve Archana Profana de dagelijkse beslommeringen de rug toe keren totdat we belanden in een heavy metal balad. Enfin, zo kunnen we nog wel even door gaan.

Stefan Bellnäs heeft met zijn debuutalbum geprobeerd al zijn inspiratie in het beperkte format van een cd te proppen. Hij had er ook een complete box mee kunnen vullen.

Podunk verwijst naar een denkbeeldig klein stadje dat wordt beschouwd als typisch voor “rustgevende saaiheid en gebrek aan contact met wereldveranderingen en vooruitgang ». De titel kan niet minder misplaatst zijn. Het album brengt ons een en al afwisseling en van saaiheid is gelukkig geenszins sprake.

Tekst: Robin Arends

Johan Kylén – drums
Shree Sundarkumar – kanjira
Anders Kjellberg – drums
Lisen Rylander-Löwe – tenorsaxofoon
Staffan Svensson – trompet
Johan Håkansson – drums, bongos, vibrafoon
Acka Matérn – accordeon
Stefan Bellnäs – gitaar, contrabas

.