Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Reijseger Fraanje Sylla – We Were There

Reijseger Fraanje Sylla - We Were There

Het eerste album Down Deep van het trio Reijseger-Fraanje-Sylla kwam uit in 2013. Cellist Ernst Reijseger is internationaal vermaard met zijn eigen ensembles en met zijn projecten. Hij is een tovenaar met zijn cello. Hij bespeelt zijn instrument op de klassieke wijze, maar ook plukkend, tokkelend, als een gitaar of ritmisch percussie en wat hem nog meer te binnen schiet. In duo speelde hij regelmatig met pianist Harmen Fraanje. En dat doet hij nog steeds. Fraanje is één van de prominente pianisten van zijn tijd en een groot improvisator. Virtuoos op hoog niveau en bekend van zijn subtiele keuze van noten en harmoniën. Met de Senegalese muzikant Mola Sylla speelde Reijseger al veel langer samen. Nu vormen de drie een spraakmakend trio en spelen regelmatig samen. En dat is een waar spektakel!

Hun eerste album draaide ik grijs en ik geef het grif toe: op mijn eigen momenten zong ik de aanstekelijke liedjes uit volle borst mee.

Muziek van het trio is te horen in films van wereldberoemde filmmakers als Werner Herzog, maar ook in een beschouwende documentaire van de wat onbekendere Goese cineaste Ingrid van de Linde. Beeldende muziek die een film extra kleur en sfeer geeft.

IK WAS DAAR
In het kerkje van het Groningse Garnwerd maakte ik voor het eerst kennis met de indringende en intrigerend rafelige stem van de Senegalese muzikant Mola Sylla. Het was zaterdag 31 august 2013 vroeg in de avond. Voor veel bezoekers het laatste concert van de 27e editie van de Zomer Jazz Fiets Tour. De kerk was voor het slotconcert bomvol afgeladen wanneer Harmen Fraanje en Ernst Reijseger zich via het middenpad een weg banen door de laatromaanse zaalkerk en hun improvisatie starten. Na enkele minuten klinkt van achter uit de kerk een aanzwellende stem. Vanaf het orgel start Sylla zijn mysterieuze zang die soms Westafrikaanse magie reflecteert. Later mengt hij zich met de ander muzikanten. Het werd een memorabel concert.

WE WERE THERE
In 2015 kwam het tweede album Count Till Zen uit eveneens op Winter & Winter Records.
Nu in maart 2020 wordt het derde album We Were There gepresenteerd op NativeDSD Music / Just Listen Records.
De titel is een verwijzing naar het laatste stuk op de plaat waarin Mola Sylla een verhaal vertelt in het Wolof, en in de traditie is het dan altijd dat de luisteraars (ook kinderen) altijd vragen, en…..was je erbij? Were You There?

TROOSTMUZIEK
We Were There 
is een fraaie plaat geworden met elf uiteenlopende en boeiende nummers waarin jazz, blues, klassiek en Afrikaanse muziek samensmelten tot een compleet eigen geluid. Het geluid is intens en de composities lopen over van emotie.
Er staan nogal wat nummers op die een nieuw leven krijgen, omdat ze ooit geschreven waren voor een ander ensemble. Albatross van Fraanje is bijvoorbeeld opgenomen met Mats Eilertsen’s trio voor ECM. Toen had het stuk nog geen titel en in de studio begon Manfred Eicher bij het beluisteren met zijn armen te bewegen alsof hij aan het vliegen was, waarbij hij Albatross zei. Vervolgens is het met die naam op deze plaat verschenen.
Het aanstekelijke Raykwela van Reijseger is een uitstekend antidepressivum; drie maal daags met flink volume afspelen in sombere tijden levert goede en dansbare troostmuziek. Het werd ooit geschreven voor een VPRO Moondive project en in Paradiso uitgevoerd met o.a. trombonist Ray Anderson. De drie zijn stuk voor stuk verhalenvertellers. De nummers zijn allen ontstaan uit improvisaties. Zo is Bodensee begonnen als klankimprovisatie van Fraanje. Heel spaarzaam en gaandeweg vond hij de harmonieën en een soort van melodie. Het heeft een beetje een Mahler vibe en omdat het geschreven is in Duitsland en Zwitserland met het trio, is het Bodensee genoemd.

Het album is verkrijgbaar als digitale download in diverse extensies (DSD, FLAC en MP3).
Helaas zijn geplande release-concerten voorlopig geannuleerd i

Eddy Westveer

REIJSEGER FRAANJE SYLLA
Ernst Reijseger – cello
Harmen Fraanje – piano
Mola Sylla – zang en percussie

DUUR
56:29 min

RELEASE
maart 2020

LABEL
Just Listen Records

Reijseger Fraanje Sylla - Just Listen Records 2020