Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Reis Demuth Wiltgen – Sly

Reis Demuth Wiltgen – Sly

Luxemburg is zonder enige vorm van twijfel het groothertogdom met de meest interessante jazzmuzikanten ter wereld. Pianist Michel Reis, bassist Marc Demuth en drummer Paul Wiltgen vormen sinds 1998, met enige onderbreking, een akoestisch pianotrio. Hun debuutalbum dateert van 2013, gevolgd door Places in Between in 2015 en Once In A Blue Moon in 2018. Op 26 februari 2021 kwam hun vierde productie uit. Dat nieuwe album heet Sly. En ‘sly’ staat voor sluw; sluw als een vos. En dat is een verwijzing naar het culturele Luxemburgs literair erfgoed; een negentiende eeuwse dierenfabel met een hoofdrol voor de vos Renert. De oorspronkelijke naam is Renert oder de Fuuß am Frack an a Ma’nsgrëßt en het is de Luxemburgse versie van Goethe’s Reineke Fuchs. Het lijkt overeenkomsten te vertonen met het Middelnederlandse dierenepos Van den Vos Reynaerde met een oorsprong in de 13e eeuw. De vos staat op de hoes.

Akoestische pianotrio’s zijn er te over in de jazz en om daarmee boven het maaiveld uit te steken is niet evident.
In 2016 startte het trio een samenwerking met saxofonist Joshua Redman. Deze had het trio horen spelen op een festival in Frankrijk waar hij zelf ook met zijn band speelde. Hij werd geraakt door de muziek en er ontstond een samenwerking in 2018.

Sindsdien speelt Redman zelf ook composities van het trio. Gedurende de samenwerking deden ze een Europese tour met zijn vieren. Daaronder was een speciaal optreden van hun muziek met bewerking voor het Philharmonisch Orkest van Luxemburg met Vince Mendoza.

Sly is de tweede plaat die ze uitbrengen op het Italiaanse label CAM JAZZ.
De plaat opent met het lieflijke Snowdrop en kondigt het einde van de winter aan. Het is een compositie van drummer Paul Wiltgen, die 5 van de 13 nummers schreef. Het strak, up-tempo en opzwepende en stormachtige No Storm Lasts Forever luidt het vervolg in. Het gevoelvolle If You Remember Me biedt voldoende stilte na de storm om op adem te komen.   Vanzelfsprekend sluipt de sluwe vos ook in het muzikale territorium van het trio rond. Het sterk ritmische Fantastic Mr. Fox is opgedragen aan de zoon van slagwerker Wiltgen, die een sterke fascinatie heeft voor het roofdier.

In Nanaima kun je je mee laten slepen in de fraaie partij van contrabassist Marc Demuth.
Je vindt een mooie verscheidenheid  aan zorgvuldig gekozen welklinkende sferen in de tracklist.
Behalve The Rebellion van bassist Demuth is de rest van de geschreven muziekstukken van de hand van pianist Michel Reis.

Het Luxemburgse driemanschap biedt beeldende muzikale verstrooiing met ruime variatie en royale speelduur. Het display van de cd-speler geeft een speeltijd aan van 55 minuten en 49 seconden.

Sly

RELEASE
De officiële releasedatum van het album was op 26 februari 2021. En er staan ook release-concerten in de agenda op 27 februari in Echternach (Luxemburg, op 21 mei op het D’Jazz Festival in Dijon (Frankrijk) en op 24 juni op het Leopolis Jazz Festival in Lviv (Oekraïne). De data zijn uiteraard onder voorbehoud van mogelijke restricties als gevolg van corona-maatregelen.

Eddy Westveer

REIS DEMUTH WILTGEN
Michel Reis – piano
Marc Demuth – contrabass
Paul Wiltgen – drums

OPNAME EN MIX
Stefano Amerio
Artesuono Recording Studio
Cavalicco (UD) Italië
mei 2019

MASTER
Danilo Rossi

PRODUCTIE
Ermanno Basso

TEKENING HOES
Alyssa Kam-Cheong

FOTOGRAFIE
Marlene Soares

RELEASE
26 februari 2021

LABEL
CAM JAZZ
CAM 7957-2

TRACKLIST
1.   Snowdrop 4:24
2.   No Storm Lasts Forever 4:14
3.   If You Remember Me 5:02
4.   Fantastic Mr. Fox 4:26
5.   Silhouettes On The Kuranda 3:25
6.   Viral 3:39
7.   Diary Of An Unfettered Mind 4:28
8.   Let Me Sing For You 5:35
9.   Venerdi Al Bacio 3:17
10. Nanaimo 4:02
11. The Last We Spoke 3:32
12. The Rebellion 5:58
13. Home Is Nearby 2:57

COMPOSITIE
Michel Reis (track 2, 3, 5, 7, 8, 9 en 10)
Paul Wiltgen (track 1, 4, 6, 11 en 13)
Marc Demuth (track 12)

REISDEMUTHWILTGEN.COM