Sanne Rambags – Sonna

Sanne Rambags - Sonna

Sanne Rambags – Sonna

Vocaliste Sanne Rambags heeft in korte tijd een naam en faam opgebouwd die zijn weerga niet kent. Ze ontving lof en prijzen en ze steekt ver boven het maaiveld uit. Ze koos misschien niet het meest voor de hand liggend traject, want wat ze doet en kan is behoorlijk onderscheidend. Ze ontwikkelde in ongeveer tien jaar tijd een geheel persoonlijk geluid en een eigen herkenbare stijl. Ze sprong in het diepe en nam alles aan wat haar pad kruiste: NJO, Mudita, Twigs, Free The Voices, Under the Surface, concerten en veel verre tournees en andere uitnodigingen. Het werd eigenlijk allemaal zoveel dat het voor haar zelf een beetje ongemakkelijk ging worden.

Toen Corona zich aankondigde, kon Rambags zonder excuses de tijd nemen om de innerlijke rust te vinden. Met haar stem als voornaamste bron zocht ze naar haar innerlijke kracht en zocht ze verbinding met iets groters. Het werd een zoektocht naar een muzikaal avontuur, innerlijk vertrouwen en bevrijding van destructiviteit. Daarvoor dook ze niet de studio in, maar ze zocht het in de serene omgeving van de Antonius Abt-kerk in Riel.
Twee volle stormachtige februaridagen was ze helemaal alleen in de grote ruimte van de kerk en nam vijf uur geïmproviseerde zang op. Na wat schaven, selecteren en mixen bleven er vijfentwintig kort, maar krachtige nummers over met de juiste intensiteit en spanning. De zangstukken en verklankingen ontstonden vanuit een opgebouwd palet aan klanken, maar kwamen ook helemaal vanuit het niets.

Zo onbevangen mogelijk de fantasie de ruimte geven en niet bang zijn om jezelf te laten horen. Dat doet Rambags en dat deed ze ook in de ruimte van de Rielse kerk. In die kerk kreeg ze overigens niet alleen de ruimte, maar ze kreeg ook de atmosfeer, de wind om de kerk, de torenklokken en mogelijke vogels en kinderstemmen op de achtergrond gratis mee.

De selectie van Sonna laat zich moeilijk labelen. De muziek bevindt zich binnen een ruim en onbegrensd gebied met invloeden van folk, jazz, werelds, vrij en verstild. Haar inspiratie vindt ze vooral in de natuur, spiritualiteit en haar eigen gevoelswereld.
Het eerste nummer At Great Height is een gedicht dat ze had geschreven naar aanleiding van een skiongeluk. Het klinkt als een eeuwenoud volksliedje. Veel titels verwijzen naar godinnen of mythologische figuren zoals Hlin uit de Noordse mythologie.  Maar ook plaatsen met goede herinneringen zoals Dagali, een bergdorp in Noorwegen op de Hardangervidda, waar de ruimtelijkheid van het gebied wordt gekarakteriseerd. Vocaal klankkunstenaar Sanne Rambags laat met haar solodebuut Sonna een ruime inkijk zien in haar vocale capaciteiten. Ze vangt de pure essentie van het leven en lijkt precies te weten wat ze wil.

Eddy Westveer

SANNE RAMBAGS – SONNA
Sanne Rambags – stem

OPNAME
10 en 11 februari 2020
Antonius Abt-kerk, Riel

RELEASE
13 juni 2020

MIX
Ted Masseurs

MASTER

Gert van Hoof

ARTWORK
Djenné Fila

DESIGN
Djenné Fila en Marleen Deneer

LABEL
SONNA Records
Digitaal, vinyl en cd