Silent Fires – Forests

Silent Fires - Forests 2019_PHOTO © EDDY WESTVEER

Silent Fires – Forests

Forests, het nieuwe album van Silent Fires is (o.a.) opgedragen aan de Oekraïense pianist/ componist Misha Alperin, de in 2018 overleden docent, mentor en vriend van bandleider Alessandro Sgobbio.

Het in Oslo opgerichte kwartet bestaat uit musici uit de Europese improscene: vocaliste Karoline Wallace, trompettiste Hilde Marie Holsen, violist Håkon Aase en pianist-componist Alessandro Sgobbio.

Het album biedt in eerste instantie weinig houvast. De nummers bestaan uit losse fragmenten die  ritmisch en melodisch met elkaar verbonden zijn. Het zijn niet de teksten, maar de in muziek verklankte gedachten, herinneringen en emoties die de samenhang bepalen.

Een dag nadat Alperin zijn zestigste verjaardag vierde trof ik Sgobbio in een koffiehuis in Oslo. Hij vertelde me dat zijn docent hem tot vervelens toe opdroeg om telkens dezelfde melodie te spelen. Op deze manier kon hem geen detail ontgaan. Het is deze accuratesse die je terug hoort in de muziek op dit album, met name in nummers zoals de verhalende compositie En Asthenia,  het betoverende Silent Fires,  als het verstilde pianowerk Qâf.

Het geluid van eenzaamheid. Wie ooit in Noorwegen is geweest kent het. Wie er nooit is geweest leert het kennen via deze muziek. De serene stem van Wallace, de intensieve, innemende pianovertellingen van Sgobbio en de ingetogen viool- en trompetklanken van Holsen en Aase: allen leveren ze op uitgekiende wijze een onmiskenbare bijdrage aan het betoverende totaalgeluid. Een geluid waar ECM-baas Manfred Eicher waarschijnlijk graag voor zou willen tekenen.

Robin Arends

SILENT FIRES
Karoline Wallace – vocalen
Hilde Marie Holsen – trompet, effecten
Håkon Aase – viool, percussie
Alessandro Sgobbia – piano

COMPOSITIES
Alessandro Sgobbio

PRODUCTIE
Alessandro Sgobbio

OPNAME
Artesuono Studios (Cavalicco, Italië), 12 en 13 april  2018

MIX EN MASTER
Stefano Amerio

RELEASEDATUM
6 december 2019

LABEL
AMP MUSIC & RECORDS
AT058

 

SILENTFIRES.COM

AMPMUSICRECORDS.COM