Tania Giannouli Trio – In Fading Light

Tania Giannouli - In Fading Light

Tania Giannouli Trio – In Fading Light

De Griekse pianiste en componiste Tania Giannouli heeft inmiddels acht albums op haar naam staan. De laatste drie kwamen uit op het Nieuw-Zeelandse platenlabel Rattle. Ook haar nieuwe negende album komt uit op Rattle Records.

NIEUW-ZEELAND
Ik vroeg Giannouli hoe een Griekse muzikant in Nieuw-Zeeland uitkomt voor een album. Ze vertelde dat ze voor haar album Forest Stories met de Portugese blazer Paulo Chagas in 2012 op zoek was naar een label. En toen kwam ze Rattle tegen. “….. een verbazingwekkend eclectisch art-music label aan de andere kant van de Grote Oceaan. Ik voelde dat de esthetiek van mijn muziek daar paste. En dat vond gelukkig oprichter en de geestelijk vader van dit label, Steve Garden, ook.”
Drie jaar later volgde het album Transcendence en in 2018 Rewa. “Voor Rewa had ik een zeer bijzondere samenwerking met de Maori-instrumentalist Rob Thorne en dus was voor dit trioalbum de keus niet moeilijk. Rattle is een goed thuis voor mijn muziek gebleken.”

BREDE HORIZON
Naast de keuze van het label volgt Giannouli ook muzikaal gezien niet de gebaande wegen. Haar muzikale horizon is breed. En haar pianotrio met oud en trompet is ongebruikelijk. Maar oud en trompet zijn twee van Giannouli’s favoriete instrumenten. Ze wilde zelf de prachtige texturen, tonaliteiten en emotionele resonanties ontdekken die deze combinatie van instrumenten oplevert.

In 2019 speelde ze op 31 augustus twee sets in de kerk van Oldehove als onderdeel van de Zomer Jazz Fiets Tour. Helaas was de kerk vol en de dikke muren gaven buiten weinig van haar muziek prijs. Dit jaar zou ze November Music aandoen. Dat moet dan maar wachten tot 2021. Gelukkig is er nu een prachtige cd verschenen met werk waar ze alweer een tijd mee rond reist.

HOOP, SCHOONHEID EN KUNST
Giannouli
wil via haar muziek een gevoel van schoonheid, hoop en compassie brengen. Haar landgenoten trompettist Andreas Polyzogopoulos, die in Amsterdam studeerde en nu in Brussel woont, en oud-speler Kyriakos Tapakis zijn fantastische muzikanten en een genot om mee samen te werken, volgens de Griekse muzikant.
De muziek die ze samen maken klinkt mediterraan, wat oosters, draagt een exotische mystiek en beweegt zich tussen volksmuziek en moderne jazz in. Het titelnummer In Fading Light sluit als kortste nummer het album af. De foto van Savvas Lazaridis op de cover was inspiratiebron voor de titel. Achter een border van daglelies gaat een verlaten zwembad schuil, waar de natuur de regie over nam. “Hier zijn lange tijd geen vreugdevolle samenkomsten meer geweest. Het beeld past bij het huidige tijdsbesef. Het leven kan hard zijn voor velen van ons. Daarom hebben we hoop, schoonheid en kunst nodig, juist nu”, aldus Giannouli.

VERSCHILLEN
Dit niet te missen album staat bol met intrigerende elegantie, opzwepende ritmes en voorbijtrekkende golvende landschappen. Never a dull moment. Na het onheilspellende en onrustige Disquiet volgt het bezwerende en ingetogen Inland Sea. Hoe groot kunnen de verschillen zijn in emotie en tegelijk hoe passend deze nummers elkaar opvolgen.
Het vurige en opgewekte Bela’s Dance en sombere Himenoa’s Lament, dat bijna een Marche Funèbre is, geven een kijkje in de ziel van Tania Giannouli. De gelukkige Bela en de verdrietige Himenoa (een Samorische naam) zijn geen denkbeeldige personen, maar zij is het zelf. De emotie in de muziek beweegt tussen uitersten.

CD

Eddy Westveer

TANIA GIANNOULI TRIO
Tania Giannouli – piano
Andreas Polyzogopoulos – trompet
Kyriakos Tapakis – oud
Labyrinth, het openingsnummer van In Fading Light

TRACKLIST
1.   Labyrinth  5:55
2.   When Then  4:21
3.   Hinemoa’s Lament  9:08
4.   Night Flight  6:10
5.   Fallen  2:13
6.   Bela’s Dance  3:17
7.   Ingravida  5:47
8.   Moth  2:38
9.   No Corner  6:25
10. Disquiet  7:40
11. Inland Sea  5:07
12. In Fading Light  1:44

RELEASE
17 november 2020

LABEL
Rattle Records

PRODUCTIE
Tania Giannouli
Savvas Lazaridis

OPNAME
Nikos Kollias (Antart Studio)
Vangelis Katsoulis (Spectrum Recording Studio)

EDIT & MIX
 Costas Bokos (Studio 19)

MASTER
Steve Garden (Garden Shed)

FOTOGRAFIE
Savvas Lazaridis

DESIGN
UnkleFranc

PRINT
Studio Q

ALLE COMPOSITIES
Tania Giannouli