Akasha legt haar muzikale paasei

Sjoerd van Eick
Pascal Vermeer
Jesse Schilderink

Akasha legt de muzikale ziel bloot van vier muzikanten. Drummer Pascal Vermeer is de naamgever van het kwartet. Samen met zijn drie jonge honden bundelen ze creativiteit en speelplezier. En over jonge honden gesproken; de energieke en fitte Vermeer doet niet onder voor zijn (meer dan) vijfentwintig jaar jongere companen.

Pascal Vermeer’s Akasha

Al enige tijd bestond het plan om een album op te nemen met het verzamelde materiaal. En snel was duidelijk dat een live-opname het beste bij hun speelwijze paste en dat hét jazzpodium van Zuid-Nederland en omstreken dé plek moest zijn. Op eerste Paasdag werden twee concerten met dezelfde setlist gepland in de Tilburgse jazztempel.

GROOTS
De avondset startte groots en energiek met Grand in een lekker gevuld Paradox. Vrienden, bekenden en belangstellenden droegen bij aan de wat opgewonden sfeer die bij een dergelijke opname hoort.

Pascal Vermeer toonde zich een jonge hond

De Rotterdamse Jesse Schilderink excelleerde op de tenorsaxofoon en hij blies zich deze avond stelselmatig ongeremd en tot grote hoogte het snot voor de ogen. Ook had hij gevoel en oor voor geraffineerde accenten. In La Meuse toonde de maasstadbewoner bewust of onbewust zijn grote verbondenheid met de rivier.

ROOM
Pianist Sjoerd van Eick leverde een aantal composities met de Scandinavische jazz. Prachtige nummers bracht hij in als Three Mystical Heirs en de intrigerende titel Flöde. In het Deens betekent dat ‘room’ en in het Zweeds staat het voor ‘stroom’ of anders gezegd ‘vloei’. Van Eick droeg dit luisterrijke stuk op aan trompettist Eric Vloeimans.

Akasha

BOOMHUT
Contrabassist Marijn van de Ven nodigde met zijn vrolijk en lieflijke Tree House iedereen uit in zijn boomhut. Het was mooi om te horen en zien hoe de interactie tussen de muzikanten verliep en waarbij Vermeer altijd in control leek. Akasha had negen nummers voor het Tilburgse publiek in petto.

Jesse Schilderink
Pascal Vermeer in control
Marijn van de Ven

EN ROUTE
Na En Route werd afgesloten met To Brad (Mehldau, wie anders). Op het nieuwe album dat dit najaar uitkomt op ZenneZ Records kon na afloop voor een vriendenprijs worden ingetekend. Hopelijk wordt de release gevolgd door een leuke tournee voor dit aantrekkelijk en expressieve gezelschap.

De laatste tonen hebben geklonken……

PLAYLIST
Grand
La Meuse
Three Mystical Heirs
Tree House
S5
Abundance
Flöde
En Route
To Brad

PASCAL VERMEER’S AKASHA
Jesse Schilderink – tenorsaxofoon
Sjoerd van Eick – piano
Marijn van de Ven – contrabas
Pascal Vermeer – drums

Paradox Tilburg (NL)
17 april 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

EEN GREEP UIT GEPLANDE CONCERTEN
20 april 2022 TOON TELLEGEN EN WISSELEND TOONKWINTET
29 april 2022 NUEVA MANTECA
4 mei 2022 KIKA SPRANGERS QUINTET
14 mei 2022 GREG SMITH – CLUSTER 001