Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Akinmusire Quartet kleurde mooi buiten lijntjes in Paradox

Het is woensdag 6 november 2019 en het Tilburgse Paradox zit vijftien minuten voor aanvang al lekker vol voor het concert van het Ambrose Akinmusire Quartet. Natuurlijk kwamen velen voor de uitdagende trompettist Akinmusire. De trompettist won een dikke tien jaar terug de prestigieuze Thelonious Monk International Jazz Competition en zette zich gelijk op de kaart. Zeer uitgesproken en in uiteenlopende genres weet hij zich puur natuur op zijn trompet uit te drukken en zijn toehoorders te raken. Dichter bij het geluid van de trompet kun je nauwelijks komen. In Tilburg was hij meerdere malen. En altijd met een andere bezetting.

BEZETTING
Deze keer kwam met zijn kwartet. Daarin speelde hij vaak met bassist Joe Sanders, maar nu stond Harish Raghavan aangekondigd terwijl op het laatste moment Matt Brewer de line-up invulde. Brewer zat samen met eerdergenoemde Sanders in 2009 in de Monkcompetitie en eindigden respectievelijk op drie en twee. Ook geen verkeerde keus. Pianist Sam Harris had op de fraaie Steinway & Sons van Paradox ook een desktop Prophet en een Akai Max25 geïnstalleerd. Kennelijk voor ‘just in case’, want hij bleek voldoende te hebben aan de vleugel. En het publiek leek daar ook helemaal content mee. De buitencategorie-drummer Justin Brown zorgde aantoonbaar voor extra publieksopkomst. Hij had ’s middags al een twee uur durende workshop gegeven. En één van de adviezen die hij daar gaf was om er vooral op uit te trekken en naar concerten van je favoriete muzikant te gaan. Ontdek de muziek om je heen. Iets wat hij zelf ook doet en hem zo veelzijdig heeft gemaakt. Zijn drumstijl is niet in een vakje te categoriseren. In 2012 was hij finalist in Thelonious Monk Competition en deze avond imponeerde hij op het podium in Tilburg.

ONTRAFELEN
Het concert begon met een intro van Akinmusire. Stil, alleen, kwetsbaar en puur natuur. Het intense geluid van de trompet werd op een dienblad gepresenteerd. De sfeer binnen het Tilburgse Paradox sloeg gelijk om van onrustig en opgewonden naar sereen en intiem. De band valt voorzichtig in; vrij en zoekend naar harmonie en een beetje versnelling. Het kwartet speelt constant speurend naar een balans in spanning, variatie en ook volume. Muziek hoeft niet persé gemakkelijk te zijn om de schoonheid er in te vinden. Soms moet je als luisteraar wat moeite doen om door de complexiteit heen het kunstwerk te ontrafelen en te doorgronden. De smaak van Akinmusire is breed en hij toont het lef om over grenzen heen te gaan en de vertrouwde omgeving los te laten. Wanneer je daar in mee kunt gaan en je comfortzone wat durft te verlaten, dan heb je een topavond.

HELDEN
Akinmusire voert in zijn gedachten en muziek nog twee uiteenlopende helden ten tonele. De eerste is saxofonist en levende legende Roscoe Mitchell. Hij is grondlegger van de Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM) of wel de Amerikaanse freejazzvereniging. Met zijn Art Ensemble of Chicago was Mitchell onlangs sinds lange tijd nog in Nederland. Het kwartet van Akinmusire speelde muziek die aan hem was gewijd.

Het is net een jaar geleden dat trompettist Roy Hargrove op 49-jarige leeftijd overleed. Zoals al gezegd Akinmusire kent veel kanten. Op het podium van Paradox was hij kort in gedachten bij Hargrove en speelde een serene ballade recht uit zijn hart!

Het was een topavond in Paradox!

AMBROSE AKINMUSIRE QUARTET
Ambrose Akinmusire – trompet
Sam Harris – piano
Matt Brewer – contrabas
Justin Brown – drums

Paradox Tilburg (NL) 6 november 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

paradox