Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Alle ruimte voor YourPeltness in Paradox

Woensdagavond in PaRaDoX
Jeremy Pelt sloot tour af in Tilburgse Paradox
Woensdagavond in PaRaDoX
Voorname rol voor de Taiwanese vibrafoniste Chien Chien Lu
Het Tilburgse podium PaRaDoX heeft zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal toonaangevend podium voor jazz en improvisatiemuziek. Bijna iedere avond staan er activiteiten op de agenda gepland om uit de weide omgeving bezoekers te ontvangen.
Ook overdag staat het pand van PaRaDoX niet ongebruikt. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich een zestal muziekateliers die worden verhuurd aan muziekprofessionals of worden gebruikt voor residenties, broedplaats en andere speciale projecten.

Op woensdagavond 19 oktober sloot trompettist Jeremy Pelt zijn Europese tour van 3 weken af met één concert in Nederland. Hij speelde met zijn kwintet in het Tilburgse Paradox waar hij tien jaar eerder al eens speelde als gast in het Bart Wirtz Quintet. Nu wilde hij graag met zijn eigen ensemble Paradox aandoen voordat hij naar New York terugreisde. Hij twee speelde twee lange sets van een uur voor een volgestroomde concertzaal.

Jeremy Pelt Quintet sloot Europese tour af in Tilburg

HALF NEGEN
Ondanks de moeizame reis via de Deutsche Bundesbahn naar Tilburg stapten stipt om half negen de muzikanten het podium op. Behalve een uitstekend vertegenwoordiger van de Amerikaanse jazz is Pelt ook een welbespraakt causeur. Hij besteedde uitgebreid tijd aan het introduceren van de muzikanten van zijn kwintet en hij babbelde ook graag over het uitgevoerde werk. Hij opende met de eerste track van zijn laatste album Soundtrack; Picking Up The Pieces. Wie overigens dacht na afloop een gesigneerd album te kunnen scoren kwam bedrogen uit, want de naar Europa meegebrachte exemplaren waren tijdens de tour al uitverkocht.

Jeremy Pelt in Paradox exclusief voor Nederland

GRIOT
Griot is een uit West-Afrika afkomstig woord dat gelijk staat aan een schrijver of muzikant die wordt beschouwd als bewaarder en verteller van mondeling overgebrachte tradities en verhalen. Jeremy Pelt heeft tot nu toe een negentigtal jazzmusici geïnterviewd. De interviews worden vastgelegd met als subtitel ‘Examining the lives of Jazz’s great storytellers’. Er zijn tot nu toe twee volumes verschenen. Daarnaast vormden de interviews ook een inspiratiebron voor nieuwe muziek. De woorden van tenorsaxofonist JD Allen leidden tot het nummer Don’t Dog the Source. Het is een oproep om onze muzikale bronnen te respecteren.
Op zijn voorlaatste album Griot, This Is Important (2021) staan de nummers die zijn ontstaan naar aanleiding van de interviews inclusief delen van de podcasts van deze gesprekken.

Victor Gould

TIMING
Een belangrijke rol was weggelegd voor de uit Taiwan afkomstige Chien Chien Lu op vibrafoon. “Ze maakt furore, en je gaat nog meer van haar horen”, aldus Jeremy Pelt. En regelmatig deed Pelt een stap terug om de melodielijn van haar te laten komen. Dat deed ze met een prachtige swing en mooie timing. De andere bandleden kregen ook volop ruimte om te excelleren waarbij Pelt niet vanzelfsprekend de hoofdrol opeiste.

Allan Mednard

PRODUCTIEF
De productieve muzikant (volgende maand 46) heeft sinds hij zijn eerste professionele stappen in 1998 zette bij de Mingus Big Band een uitgebreide discografie opgebouwd. Op zijn laatste album staat uitsluitend eigen werk op één uitzondering. Dat nummer van Ahmad Jamal’s album The Awakening werd prachtig ingeleid door pianist Victor Gould. “I love Music; ik wou dat ik het geschreven had”, zei Pelt hierover.
Twee mooie sets met uiteraard veel oog voor de jazztraditie werden in Tilburg gespeeld. Voor het oeuvre werd geput uit de laatste albums, maar er werd in de tweede set ook werk van zijn toekomstige release gepresenteerd.

Jeremy Pelt Quintet voor aandachtig Paradox-publiek

TIEN JAAR
Het is onwaarschijnlijk dat tussen dit concert en de volgende verschijning van Jeremy Pelt op het podium van Paradox weer tien jaar zal zitten.

Ontspannen Jeremy Pelt
Centrale rol voor Chien Chien Lu
Jasen Weaver i.p.v. aangekondigde Corcoran Holt

JEREMY PELT QUINTET
Jeremy Pelt – trompet
Victor Gould – piano
Jasen Weaver – contrabas, basgitaar
Allan Mednard – drums
Chien Chien Lu – vibrafoon

Paradox Tilburg (NL)
19 oktober 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTEN OKTOBER 2022
vrijdag 21 oktober 2022 Thomas Strønen’s ‘Time is a Blind Guide’ (NO)
zaterdag 22 oktober 2022 Thijs Borsten & Tarwa N Tiniri
dinsdag 25 oktober 2022 Jazzsessie #5
woensdag 26 oktober 2022 Amaro Freitas Trio (BRA)
donderdag 27 oktober 2022 Jazz Sabath (UK)
vrijdag 28 oktober 2022 Gard Nilssen Acoustic Unity (NO)
zaterdag 29 oktober 2022 Michael Wollny Trio ft. Tim Lefebvre & Eric Schaefer
zondag 30 oktober 2022 013 op locatie: Midwife (US) / Jozef van Wissen – Roadburn