Anneleen Boehme architect van beeldend muziekpaleis

Droomprojekt Grand Picture Palace
Architect van beeldend muziekpaleis
Het strijkkwartet a capella tijdens ouverture

Het droomproject van Anneleen Boehme stond in augustus 2019 voor het allereerst op de planken. Grand Picture Palace zoals dit uit blazers en strijkers bestaande nonet heet, debuteerde tijdens de editie 2019 van Jazz Middelheim. De Vlaamse contrabassiste Boehme maakte al veel indruk met het LABtrio, waarin zij met andere furore makende landgenoten Lander Gyselinck en Bram De Looze samen speelt en componeert. Voor Jazz Middelheim 2019 kreeg Boehme als gastcurator carte blanche om vier eigen projecten te presenteren. Ze moest kiezen, want ze had er velen. Ze trad in trio op met Bojan Z en Pol Belardi, met het uit GIZMO ontstane kwartet Yskan, het Ara Sextet en met het ‘booming’ Grand Picture Palace.

GEEN EXPERIMENT
Die samenwerking van een jazzkwintet en een strijkkwartet van Boehme in Antwerpen werd lovend ontvangen en kon daarmee niet worden afgedaan als een eenmalig experiment. Het 9-koppige muziekpaleis kreeg een doorstart. Maar met de lockdowns van corona was dat best lastig. In 2021 kwam het eerste album uit en onlangs startte een korte tour.

Anneleen Boehme met tubaspeler Berlinde Deman

WONDERLIJK
Vorige week speelde het prachtige ensemble in Flagey in Brussel en deze zaterdag  in Paradox met gelijk een primeur voor Nederland. Nadat de snaren waren gestemd vormde Ouverture – Carmina III, a capella uitgevoerd, de opmaat voor de avond. Deze wonderlijke en verpletterende opening werd opgevolgd door robuust slagwerk in het nummer Lucie. De grenzen van genres worden verlegd en doorbroken. Van stemmige kamerjazz en spattende improvisaties tot energieke filmmuziek en klassiek getinte strijkpartijen; de band grossiert in sfeervolle sounds en gaat muzikaal de breedte in. Ramallah met een mystieke trompet- en tubapartij, een opzwepende basmelodie serveert prachtige oosterse klanken. Het is slechts één van die juweeltjes die ook op de eerste cd voorkomt. Overigens was Boehme in Paradox gretig genoeg om ook al muziek van de tweede cd (die er nog niet is) te laten horen.

De grenzen van genres overschrijdend

KUSTLICHT
Het betoverende en bijna hypnotiserend ritme van de strijkers tijdens Vuurtoren is geïnspireerd op de regelmaat van de lichtflitsen op 65 meter boven zeeniveau van de Lange Nelle van Oostende. De blazers zetten een donkere en onheilspellende sfeer neer passend bij de deinende branding. De cymbalen en toms van De Waele brachten de op de kust beukende golven sprekend tot leven. Hoe beeldend kan muziek zijn? De naam van het ensemble kon niet beter luiden.

Matthias De Waele laat te golven tegen de kust van Oostende beuken
Juno Kerstens (cello), Rhea Vanhellemont (altviool) Linde Verjans (viool) en Laura Kennis (viool)

Boehme bracht niet alleen haar contrabas met samenspel en soli smaakvol tot leven, maar toonde keer op keer helemaal ‘in control’ te zijn met prachtige composities. De afsluiter Harma startte wederom met een fraaie contrabassolo die met Juno Kerstens en de weemoedige celloklanken en zonder slagwerk uitgroeiden tot een dramatisch eind.

Cedric De Lat
Berlinde Deman
Rob Banken

ENCORE
Met het enige niet eigen nummer sloot Grand Picture Palace dit verwonderende concert af en toonde de orkestleider nog eens dunnetjes haar veelzijdigheid. We zagen haar bij de start van dit concert al zingen, maar enkele jaren eerder al in het vocale duo met Fien Desmet en wisten toen al dat de combi bas en zang voor haar goed paste. In dit muziekpaleis komen heel veel sterke punten samen. Met het gevoelige Empire of Light van het Tin Hat Trio zong powervrouw Anneleen Boehme met begeleiding het Tilburgse publiek naar een bevredigend hoogtepunt en smaakvol slot van de avond.

Hecht ensemble met veel speelplezier

GRAND PICTURE PALACE
Anneleen Boehme – contrabas, zang, composities
Rob Banken – basklarinet, altsaxofoon
Cedric De Lat – trompet
Berlinde Deman – tuba
Matthias De Waele – drums
Juno Kerstens – cello
Rhea Vanhellemont – altviool
Linde Verjans – viool
Laura Kennis – viool

Paradox Tilburg (NL)
19 februari 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

EEN GREEP UIT GEPLANDE CONCERTEN
25 februari 2022 Sjoerd van Eijck’s Oak
4 maart 2022 Immanuel Wilkins Quartet
5 maart 2022 New Cool Collective
9 maart 2022 Ray Anderson Pocket Brass Band
11 maart Simin Tander New Quartet
13 maart Scott Henderson Trio