Antoine Pierre op reis met Miles Davis

Maxime Sanchez viel in voor Jozef Dumoulin
Drummer en bandleider Antoine Pierre
Jean-Paul Estiévenart is vaste gast in Urbex

Wij kwamen drummer Antoine Pierre voor het eerst tegen samen met pianist Nicola Andrioli als grote jonge belofte in een nieuw trio met Philip Catherine. Later zagen we hem steeds vaker en we zijn hem blijven zien. In 2012 was Pierre (altijd lastig die achternamen die klinken als een voornaam) met o.a. Toots Thielemans en Didier Lockwood (beiden zijn niet meer onder ons) te gast op het 70ste verjaardagsfeest van Catherine in Palais des Beaux-Arts in Brussel. Later troffen we hem meerdere malen in overvolle zalen met het überhippe jazz-rock project TaxiWars (Robin Verheyen, Nicolas Thys en Tom Barman) en met het trio van Igor Gehenot. Urbex is het eerste eigen bandje van Antoine Pierre. Urbex Electric is de uitgebreidere versie en is machtig interessant.

De Deense gitarist Teis Semey debuteerde bij Urbex

TERUG IN TIJD
Het projekt Suspended is geïnspireerd door de muziek van Miles Davis uit de periode van vijftig jaar terug met de jamsessies van Bitches Brew als hoogtepunt. De elektrische gitaar, basgitaar, elektronische toetsen en veel percussie sloegen een brug naar de progressieve pop. Zelf maakte ik als tiener in die tijd ook kennis met de muziek van Miles Davis, Weather Report en John McLaughlin’s Mahavishnu Orchestra met Jean-Luc Ponty. Die laatste formatie zagen we in juli 1974 op het Summerconcert op de Hilversumse drafrenbaan. Het festival dat een sterren line-up had met Alquin, Earth & Fire, Tim Buckley, The Doobie Brothers, The Allman Brothers en afsluiter Van Morrison die niet meer mocht spelen, omdat het allemaal ontzettend was uitgelopen, was een legendarische gebeurtenis waar veel gebeurde. Ik herinner me een broeierige dag met drugs, Hell’s Angels en een dreigend onweer.

Prikkelende broeierige atmosfeer tijdens concert

VERRASSINGEN
Terug naar het heden en terug naar Tilburg; afgelopen zaterdagavond bezochten we ons vierde (en meest aansprekende) optreden van Urbex Electric; die daar voor de tweede keer speelden. Urbex Electric lijkt eigenlijk een collectief met een vast trio en een aantal varianten en/of verrassingen, vaak ook ingegeven door praktische overwegingen. Naast uiteraard de vaste drummer vormen trompettist Jean-Paul Estiévenart en basgitarist Félix Zurstrassen de vaste waarden. Gitarist Teis Semey is tegenwoordig overal en debuteerde deze avond bij Urbex en de Parijse pianist Maxime Sanchez speelde voor de tweede keer mee. Met schoonvader en percussionist ‘extra ordinaire’ Frédéric Malempré en altsaxofonist Ben van Gelder (en een eigen geluidsman) was de bezetting voor deze avond compleet.
Maar eerder zagen we ook Jozef Dumoulin, Bram De Looze, Bert Cools, Reinier Baas en Magic Malik meespelen. Op hun album – natuurlijk met publiek opgenomen – in januari 2020 in Flagey’s Studio 4 spelen negen van de eerder genoemde musici mee.

Nederlandse altsaxofonist Ben van Gelder
Centrale plaats voor slagwerk en percussie in de muziek

ONSTUIMIG
Bij het openingsnummer openbaarde zich al meteen een onstuimige eruptie van woeste soundscapes op het podium. Het leidde tot een prikkelende en broeierige atmosfeer die helemaal oké voelde. Dit was geen saai gezelschap en er ontstond een jamsessiesfeer zoals Miles Davis het bedoeld had. De muziek klonk als een amalgaam van klanken en filmische landscapes en voelde wonderlijk organisch.
De groep bleek ook voldoende repertoire te hebben om ruim uit te pakken. Na een eerste set van veertig minuten volgde nog een lange tweede van een uur.

Jean-Paul Estiévenart, Felix Zurstrassen en Ben van Gelder

TRANSPORT
En ondanks het feit dat volgens de woorden van de bandleider alle muzikanten in afzonderlijke Tesla’s (waarvan drie bekostigd door de opbrengsten van Spotify) naar Tilburg waren gekomen, werden er ook nog cd’s verkocht. Wellicht een knipoog naar Miles Davis; die reed in zijn tijd in verschillende Ferrari’s rond, maar hij had ook andere sportwagens zoals een Mercedes, Jaguar en Lamborghini. In die tijd was er geen Spotify en de albumverkoop was enorm!

COLLECTIVUM
Tijdens de twee sets werd materiaal gespeeld van het album Suspendend, maar ook ook Stuck van Sketches of Nowhere en dan was er ook nog een première van nieuwe muziek.
Het publiek van Paradox werd getrakteerd: een memorabele avond met een opzwepende achtbaan van verhitte improvisaties die ter plekke fuseerden tot een nog steeds groeiend pittig melodieus collectivum.

Frédéric Malempré multi-tasker in percussie

ANTOINE PIERRE URBEX ELECTRIC
Antoine Pierre – drums
Jean-Paul Estiévenart – trompet
Ben van Gelder – altsaxofoon
Teis Semey – gitaar
Maxime Sanchez – piano
Félix Zurstrassen – basgitaar
Frédéric Malempré – percussie

Paradox Tilburg (NL)
9 april 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

EEN GREEP UIT GEPLANDE CONCERTEN
17 april 2022 PASCAL VERMEER’S AKASHA (middag)
17 april 2022 PASCAL VERMEER’S AKASHA (avond)
20 april 2022 TOON TELLEGEN EN WISSELEND TOONKWINTET
26 april 2022 TRUMPETSTUFF
29 april 2022 NUEVA MANTECA