Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Autumn Leaves op laatste zomerse dag van 2019

Het is zondag 22 september 2019 en de zomer laat zich met temperaturen tot 25 graden nog één keer gelden dit jaar. Niet gunstig voor de publieksopkomst bij een zondagmiddagconcert in het 62 jaar oude Terneuzense Porgy en Bess. Toch hebben enkele tientallen liefhebbers zich laten verleiden om naar dit specifieke jazzconcert te komen. Hulde aan een trouwe bezoeker die ook zijn dochter en kleindochter mee heeft genomen en daarmee de liefde voor de jazz tracht voort te laten leven. En bovendien de gemiddelde leeftijd nog iets omlaag brengt. Op het podium pianist Karel Boehlee achter de fraaie Steinwayvleugel en bassist Jasper Somsen. Beide heren vroegen saxofonist Toon Roos en trompettist Angelo Verploegen om mee te komen spelen. Een drummer ontbreekt. Ze hadden met een soortgelijke samenspelling een keer ergens met een drummer willen spelen maar de akoestiek maakte dat feitelijk onmogelijk. En dat hebben ze maar zo gelaten en het drummerloze kwartet was geboren.

KAMERMUZIEK
Het hele concert krijgt iets van een kamerconcert met de intimiteit van een huiskamer. Dat vrijblijvende van die huiskamer wordt nog eens versterkt door de repertoirekeuze.

De muzikanten stellen geheel willekeurig ter plekke en per nummer een playlist vast, alsof ze nooit eerder met elkaar speelden.

Stella by Starlight en Straight, No Chaser zijn de openingsnummers. Daarna volgt I Fall In Love Too Easily waarbij Toon Roos strak binnen de lijntjes kleurt op de sopraansax en met een mierzoete uitvoering van deze ballad het publiek ademloos laat genieten. We hadden misschien nog wel even willen vasthouden aan de zomer, maar met Autumn Leaves is daar geen kruid tegen gewassen. En via On Green Dolphin Street belandden we in de pauze.

COLLECTIEVE GEHEUGENFABRIEK
De Invite-concerten zijn een initiatief van Jasper Somsen en Karel Boehlee, die zich samen verdiepen in werk van Miles Davis uit de jaren zestig.
De uitgenodigde gastmuzikanten variëren op basis van beschikbaarheid.

Maar de muzikanten zijn meestal zo vergroeid met hun instrumenten plus de klassieke jazzhistorie dat onvoorbereid samenspelen nooit een probleem is. Er is altijd ruim voldoende repertoire in hun gezamenlijke geheugenfabriek aanwezig om daar mee te improviseren en te soleren. Met Toon Roos en Angelo Verploegen is dat niet anders. En soms komt er met handen en voeten plus mondgeluiden ook nog wel eens een drumintro voorbij.

STANDARDS
In My Romance uit de Rodgers and Hart Song Book, bekend geworden door Ella Fitzgerald, is er alle ruimte voor de lyrische en harde tenor van Roos. Ook met What Is This Thing Called Love van Cole Porter en Body and Soul, voor het eerst op de plaat gezet door Louis Armstrong, worden populaire jazzstandards aan het Terneuzense publiek voorgeschoteld. De reis in de tijd eindigt met All The Things You Are van Jerome Kern.

ENRICO PIERANUNZI TRIO
Op zondag 23 februari 2020 staat Jasper Somsen weer met zijn geliefde contrabas op het Terneuzense podium. Deze keer samen met de Italiaanse meesterpianist Enrico Pieranunzi en de Spaanse slagwerker Jorge Rossy. Zij namen in september vorig jaar een nieuw album op.

JASPER SOMSEN & KAREL BOEHLEE
INVITE ROOS EN VERPLOEGEN

Karel Boehlee – piano
Jasper Somsen – contrabas
Toon Roos – tenor- en sopraansax
Angelo Verploegen – flugelhorn

Porgy en Bess Terneuzen (NL) 22 september 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer