Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Beets en Figee zetten Paradox op stelten

Sven Figee
Gideon Tazelaar featured guest
Peter Beets

Ja natuurlijk kennen wij de swingendste en Nederlands meest virtuoze pianist van Nederland Peter Beets (1971). Ook de swinging soulman en BN-er Sven Figee (1975) op zijn bulderende Hammond en zwiepende Leslie kent waarschijnlijk iedereen. Maar die twee nadrukkelijk aanwezige vingervlugge heren samen hadden we nog niet bezig gehoord. Hoe zou dat zijn? De gedachte om die twee samen aan het werk te zien prikkelde onze fantasie. Met drummer Martijn Vink erbij en de Amerikaanse bassist met een Nederlandse tintje Steve Zwanink plus speciale gast tenorsaxofonist Gideon Tazelaar leek ons dat een solide bandje. De titel van dit stukje is misschien een spoiler…..

Steve Zwanink en Martijn Vink

QUARTET
Beets vertelde dat ze al drie keer met zijn tweetjes hebben gespeeld, maar dat ze niet echt bezig zijn een tournee te doen met een aaneengesloten rits van concerten. En dat is natuurlijk alleen maar goed voor de spontaniteit. Zo voelde dat ook al aan vóór dat het concert begonnen was. Paradox had een kwartetbezetting geboekt, maar ze kwamen met een gast, èn een eigen geluidsman plus ook nog een cameraploegje. Maar ze hadden wel een setlist waar ze na Beets’ eloquente introductie gretig mee van wal staken. Figee zette meteen de toon met zijn groovy Hammond touch waarna het volop losbarstte in de tot het laatste plaatsje gevulde Tilburgse jazztempel. Let’s roll en de vingers zijn los en de instrumenten opgewarmd.

Figee en Beets uit comfortzone?

MONK
Zonder onderbreking werd het tempo hooggehouden met Thelonious Monk’s Evidence, waarbij Vink sprankelende drum-intermezzi liet horen, Tazelaar volop aan bod kwam en Zwanink zijn contrabas lekker liet lopen. Er kwam meer werk van de gevierde jazzpianist T.S. Monk voorbij. Later volgde nog Monk’s Dream met Figee aan de vleugel voor de verandering en Beets aan de elektrische piano. Maar eerst het romantische Round Midnight waar het subtiele pianospel en zwoele Hammond geluid lekker tegen elkaar aan schurkten.

Peter Beets & Sven Figee Quartet feat. Gideon Tazelaar

DE PATER
In het Haagse Café De Pater leerden de twee toetsentijgers elkaar ooit kennen. Drummer Vink was daar ook regelmatig van de partij tijdens de dinsdagavondsessies. Ook toen al speelden ze samen werk van Monk. En die basis van inmiddels 25 jaar geleden leek grondig genoeg gelegd te zijn voor deze speciale avond in Tilburg. Met Ellington’s Caravan verliet Beets nogmaals zijn comfortzone achter de vleugel om face to face met Figee flink stoom af te blazen. Op de muziek van dit iconische nummer begaven ze zich in een heel rap tempo naar het Midden-Oosten.

Sven Figee en Martijn Vink

JAZZ DANCE
Met Eddie HarrisFreedom Jazz Dance kreeg iedereen, voor zover dat nog niet was geland, het perfecte zaterdagavondgevoel; vette swing van hoge kwaliteit met een hoog feestgehalte. Een heerlijk uitgesponnen groovy versie van Georgia on My Mind veranderde Paradox in een zwoele nachtclub. Het door George Coleman op het Nederlandse label Timeless opgenomen Amsterdam After Dark sloot daarbij perfect aan. De groovy boogaloo doofde na een dikke tien minuten behaaglijk uit als een nachtkaars.

Live voor het thuisfront

RUBY
De aankondigingen tussen de nummers door zijn meestal goed gevuld met veel parate kennis en humorvolle kwinkslagen. Voorafgaand aan Ruby, My Dear leek even wat misverstand te ontstaan van wie en voor wie het nummer bedoeld was.
Wikipedia meldt het volgende. Het is een door Monk rond 1945 geschreven 32-maats ballad met AABA-schema en was aanvankelijk getiteld “Manhattan Moods”. Het is later hertiteld en vernoemd naar Rubie Richardson, zijn eerste liefde en beste vriendin van zijn zus Marion.
Ruby begint met een moddervet samenspel van Figee en Vink. Het laatste nummer (voor de toegift) is de superswingende Sven Hammond Soul-hit Svoogaloo. Wie Hammond zegt, zegt natuurlijk ook Jimmy Smith. Diens 8 Counts for Rita zorgde met een bijdrage van het opgewonden publiek voor de gedroomde uitsmijter.
Na het concert bleef het nog een tijdje onrustig in de Tilburgse Telegraafstraat.

PETER BEETS & SVEN FIGEE
Sven Figee – Hammond, piano
Peter Beets – piano, keyboard, synthesizer
Martijn Vink – drums
Steve Zwanink – contrabas
Gideon Tazelaar – tenorsaxofoon

Paradox Tilburg (NL)
23 februari 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer