Belgische vlag wappert op eerste dag Jazz Middelheim

Op de eerste dag van Middelheim aandacht voor Belgische jazz, funk, soul en hiphop!

De eerste dag van het vierdaagse festival Jazz Middelheim opende op vrijdagmiddag al vroeg op het podium in de grote tent. Het charmante tweede podium – CLUB STAGE – dat bij de editie van 2021 op het laatste moment werd geschrapt is daarmee, zo lijkt het, permanent verdwenen.

De vrijdag werd aangekondigd als een kennismaking met de Belgische jazz-, funk-, soul-, en hiphopscene. Of is dat een eufemisme voor dat er geen grote buitenlandse namen zijn gecontracteerd? In het Antwerpse Park Den Brandt staat er in ieder geval een reusachtig podium met dito tent voor de aankomende Belgische talenten. We missen de Club Stage al op voorhand.

Het overwegend jonge publiek leek weinig last te hebben van de hittegolf

TROMBONE TROMBONE
‘Rising star’ Nabou Claerhout mocht met haar trombone ensemble al om twee uur het startschot geven. Met haar andere groep, NABOU stond de Belgische tromboniste al op wat internationale podia. Ze studeerde aan het Rotterdamse CODARTS, was lid van het Nederlandse Nationale Jeugd Jazz Orkest en speelde dit jaar al op de internationale festivals Transition en North Sea Jazz en staat nu al bekend om haar eigentijdse manier van componeren. Dat ze dat ook met zo veel verve voor 5 trombonisten, een gitarist, een contrabassist en een drummer zou doen, kon je slechts dromen. En ze had het haar ensembleleden niet gemakkelijk gemaakt. Studiegenoot Gijs Idema, die ooit zei dat hij nooit met haar en zo veel trombonisten zou willen samenwerken, maakte met zijn gitaarpartijen en interactie met Claerhout’s trombonespel grote indruk. Alle trombonisten zorgden collectief dan wel individueel voor vuurwerk. Mede door de prachtige wendingen in de muziek en de fraaie wisselingen in ritmes werd dit concert het hoogtepunt van dag 1.
…..en misschien wel de enige reden dat Jazz Middelheim zich vandaag JAZZ Middelheim mocht noemen!

De trombonesectie van het ensemble van Nabou Claerhout

DWARSFLUIT
Voor de Belgisch-Ghanese Esinam Dogbatse was de piano ooit haar primaire instrument. Om praktische redenen onderweg en op tournee koos Esinam al snel voor de dwarsfluit. Als multi-instrumentaliste trad ze regelmatig op als een one-woman show. De ritmes, grooves, melodieën en loops vormen samen haar muziek. Met een volwaardige band vraagt dat toch een wat andere aanpak. De Ethiopique-sound van gitarist Pablo Casella bepaalde in hoge mate het groepsgeluid en pas later wist Esinam met wat rustiger werk meer te overtuigen.

Esinam met Pablo Casella
Multi-instrumentaliste Esinam Dogbatse kreeg publiek mee

MC’S
Twee mc’s gaven invulling aan de volgende concerten. Yello Staelens die je vaker aantreft op de achtergrond, koos nu voor een rol op het podium onder de naam Yong Yello. In de wereld van de popmuziek is de bezetting van een band kennelijk niet relevant. Namen van de leden van de grote band ontbraken volledig. Jammer, want Yong Yello bleek met zijn eigen geluid en verhaal in de Vlaamse taal het meest authentiek. Hij wist zijn vol stromende tent behoorlijk te raken en in beweging te krijgen.
Blackwave is een duo van zanger-producer Willem Ardui en mc Jay Atohoun. Veel show en uiterlijk vertoon vormden een voornaam onderdeel van het concert, terwijl weer een serieuze band anoniem op de achtergrond speelde. De Engelse teksten droegen weinig bij aan de originaliteit van de show die ook voortijdig leek te eindigen.

Yellow Staelens a.k.a. Yong Yellow
MC Jay Atohoun van Blackwave

COELY
Ongeveer negen jaar geleden zag ik Coely Mbueno voor het eerst. Rond haar naam hing een zweem van explosief talent op het randje van de grote doorbraak. Ze had meer managers dan muzikanten leek het. Ze had destijds een repertoire van zeer beperkte omvang, maar ze straalde overtuigend op het podium. En daarna ging het even hard met haar carrière en stond ze op veel grote Europese festivals. Nu is ze een levensfase verder en klaar voor een come-back. Op Middelheim kreeg ze als hoofdact op de eerste dag haar kans en die greep ze aan. De show opende met veel spektakel; Coely kwam op als een diva. Haar zangtalent kwam het beste tot uiting tijdens de meer ingetogen nummers. Als een springveer bewoog ze over het podium en het massaal opgekomen publiek reageerde enthousiast. Coely is back!
.

Coely is back in haar Antwerpen!

AFTERSHOW
Aangekondigd als 360° GROUND FLOOR AFTERSHOW startten drumwonder Lander Gyselinck en de fabuleuze toetsenist Adriaan Van de Velde rond middernacht een zoektocht naar de ultieme, authentieke nacht-ervaring. De heren namen de luisteraar mee “in een koortsige nacht van dromen, dansen en ijlen, van heftige beats met muren van synths. Een gespleten ontmoeting tussen een nachtje raven en een jazzy wijndegustatie”. Het visuele spektakel van de show vanuit het midden van de tent bleef echter achterwege en het lichtschouwspel was mager van uitvoering. Helaas een gemiste kans.

Midden in het publiek sloten Lander Gyselinck en Adriaan Van de Velde dag 1 na Jazz Middelheim af

T/M MAANDAG 15 AUGUSTUS
Het festival duurt nog voort tot en met maandag met o.m. Kurt Rosenwinkel, Philip Catherine en Fred Hersch. Dag twee (zaterdag) is met de 75-jarige Iggy Pop als afsluiter uitverkocht! Voor andere dagen zijn nog tickets beschikbaar. Maandag lijkt een wat ongebruikelijke festivaldag, maar niet in België. Jaarlijks viert de Katholieke Kerk op 15 augustus het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Ook wel Maria Hemelvaart of Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart of in de Antwerpse regio zelfs Moederdag genoemd. Derhalve  is (ook) in België deze maandag een nationale feestdag en is iedereen vrij!

JAZZ MIDDELHEIM
Park Den Brandt
12 augustus 2022
Antwerpen (B)
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

TROMBONE ENSEMBLE NABOU CLAERHOUT
Nabou Claerhout – trombone
Peter Delannoye – trombone
Jeroen Verberne – trombone
Rory Ingham – trombone
Tobias Herzog – bastrombone, bastuba
Gijs Idema – gitaar
Cyrille Obermüller – contrabas
Daniel Jonkers – drums

ESINAM
Esinam Dogbatse – fluit, piano, zang
Pablo Casella – gitaar
Axel Gilain – basgitaar, contrabas
Victor (?) – drums

YONG YELLO
Yello Staelens – mc

BLACKWAVE
Willem Ardui – zanger-producer
Jay Atohoun – MC

COELY
Coely Mbueno – vocals
Fahad “DVTCH NORRIS” Seriki – vocals
Yann Gaudeuille – vocals
Bram Vanhove – drums
Vincent Van Santfoort – gitaar
Aram Abgaryan – toetsen
Owen Perry Weston – basgitaar

360° GROUND FLOOR AFTERSHOW: LANDER & ADRIAAN
Lander Gyselinck – drums
Adriaan Van de Velde – toetsen

JM2022_Logo_rgb

JAZZ MIDDELHEIM
12-15 AUGUSTUS 2022