Broken Shadows rockt met Ornette Coleman door Europa

Broken Shadows ontstond uit een gezamenlijk initiatief van vier muzikanten. Samen muziek spelen van muzikanten die ze gekend hebben en waardoor ze bewust of onbewust beïnvloed zijn. Het gekozen repertoire groeide door de persoonlijke voorkeuren die ze hebben. Zo groeide er snel een serieuze playlist met nummers van Ornette Coleman, Dewey Redman, Julius Hemphill en Charlie Haden. De band debuteerde in januari 2017. Vrijdag 24 januari 2020 speelden de vier heren eenmalig in Nederland. En MuziekPodium Zeeland had de eer om ze in het Middelburgse pophonk De Spot op te laten treden.

REIZEN WORDT WERKEN
Amerikanen en met name Amerikaanse muziekagenten zien Europa vaak als een middelgroot dorp. Voor muzikanten betekent het vaak dat reizen werken wordt. En musiceren wordt ontspannen. Donderdag startte hun tour in Wenen, vrijdag speelden ze ergens midden in Noorwegen en op zaterdagavond reisden ze zonder morren naar Middelburg. En dat zijn serieuze afstanden. Hun werkdomein is zo wijd als de wereld strekt; “Qua patet orbis” zoals het motto van een onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht luidt.

HEDENDAAGS
Broken Shadows,
vernoemd naar de gelijknamige titel van Coleman uit begin jaren ’70, gaat er iedere dag met gestrekt been in. Met Humpty Dumpty en Toy Dance van Ornette Coleman pakken ze meteen naar de diepste wortels van de jazz. Een stevig swingende sound met intermezzo voor een bassolo. De manier waarop saxofonisten Berne en Speed ​​de muziek uitvoeren met het bas-en-drumduo van Anderson en King levert een rockende, ruw uitgehouwen performance. Het oorspronkelijke bronmateriaal van soms een halve eeuw oud heeft nooit haar actualiteit verloren. Nu vloeit het samen met actuele improvisaties tot een nog immer hedendaagse jazz anno 2020.

Chris Speed ruilt slechts één keer de tenor in voor zijn klarinet. Dat doet hij bij The Unknown, een compositie van Julius Hemphill. De melodielijn van de klarinet wordt unisono gevolgd door Tim Berne op altsax. Tijdens de twee gespeelde sets wordt regelmatig het vuur opgestookt, maar er zijn ook momenten voor stijlvolle ballades. Reid Anderson start in de tweede set met een schitterende bassolo, waarna Dave King zich bij hem voegt en de saxen invallen en uiteindelijk drum en bas het nummer samen ingetogen afsluiten.

MEER
Voor wie dit powerkwartet met hun persoonlijk tribuut aan hun beïnvloeders binnenkort nog wilt zien, kan misschien nog op 5 februari terecht in Gent (B). Dan sluiten ze hun Europese avontuur af in de Handelsbeurs in Gent.

BROKEN SHADOWS
Tim Berne – altsaxofoon
Chris Speed – tenorsaxofoon, klarinet
Reid Anderson – contrabas
Dave King – drums

MuziekPodium Zeeland
De Spot Middelburg
 (NL) 25 januari 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR