Brokken Festival 2019 met mooie contrastrijke vrouwen

Kleine smakelijke en eetlustopwekkende hapjes. Het doet al snel denken aan een tapasrestaurant. Toch komen we niet primair om te eten. Of het moet een brokje kaas zijn. We komen naar het Brokken Festival 2019 voor de muziek en de uitdagende en alle grenzen overschrijdende programmering.
Gitariste, componiste en artistiek & zakelijk leider van Stichting Brokken, Corrie van Binsbergen, organiseert dit minifestival voor de twaalfde keer. En er staat in ieder geval ook al een dertiende versie gepland. Op een zondagmiddag tussen kerst en oudjaar 2020.

Tussen drie uur en half zeven staan er maar liefst tien smakelijke concertjes gepland. Een strak zondagmiddagschema leidt de bezoekers van het Amsterdamse bimhuis door een gevariëerd menu van muzikale minigerechten en tussendoortjes van hoog niveau. Het is een uitdagend festijn met hapklare brokken voor liefhebbers met een open vizier, die niet van muren of hokjes houden.

VOCAAL SPEL
Stemkunstenares Monika Akihary mag met een solo performance het spits afbijten voor een tot de nok gevuld bimhuis. Op het podium is Akihary niet helemaal alleen. Direct nadat haar eerste mysterieuze klanken klinken, worden ze vermenigvuldigd en selectief en smaakvol gedubbeld met meerdere overdubs tot ingenieuze soundscapes. Er onstaat een fascinerend vocaal spel met en tegen het loopstation. Het smaakt naar meer, maar het volgende duo wordt al aangekondigd.

BITCH!
Danique Carmen Kivit werkt ook met haar stem. Haar pakkende teksten worden vergezeld door de klanken van improvisator en trompettiste Felicity Provan. Woordkunstenares Kivit boetseert zinnen met woorden terwijl Provan met haar cornet of stem leestekens plaatst, een zin omkadert of een uitspraak kracht bij zet. De teksten voelen eerst vrijblijvend, maar je wordt langzaam het verhaal en de ik-persoon ingezogen. “Ik voel, ik voel, ik voel mij, ik voel mij, een….een…..bitch. I feel, I feel, I feel like a bitch.” De stem klinkt indringender en de cornet grimmiger. ”I FEEL LIKE A BITCH!”

JAZZ
Ook in de derde set staat weer een vrouw aan het roer en is het tijd geworden voor melodieuze jazzcomposities. En daarmee sluit Kika Sprangers met haar Quintet het succesvolle jaar 2019 af. Ze vertaalde karaktereigenschappen naar muziek en dat werden weer personages, die op haar album Human Traits terecht kwamen. Met Cecile opent Sprangers op sopraansax de set. De band is superhecht geworden. Ze speelden het afgelopen jaar frequent samen ook in een grotere bezetting als Large Ensemble.
Dan speelt Sprangers met drie zangeressen en uitbreiding met een vierkoppige blazerssectie. De strijdlustige Ronja naar de personage uit het kinderboek Ronja De Roversdochter. Met het slotnummer Frank wordt deze heerlijke set helaas weer al afgesloten.

CONTRASTEN
Na de pauze komen de dames van Neva uit de kast. Of om misverstanden te voorkomen: ze komen uit het repetitiehok en beleven hun première. Wieteke Wijte, Jasja Offermans en Annemarie van den Born brengen een korte poppy electronic surprise. Felicity Provan schuift aan en laat de klanken van de cornet samensmelten met de vocalen. Aan contrasten en verrassingen is er bij het Brokken Festival geen gebrek. Illustratief is de volgende set na Neva, waarbij Daria van den Bercken een sonate van Scarlatti speelt. Daarna volgt weer een snelle wisseling waarbij Anna Enquist voordraagt uit eigen werk waarbij Corrie van Binsbergen ter plekke muziek bedenkt en maakt. “Wij denken dat wij de waarheid tot op het bot naderen als wij gedichten maken. Wij smijten het mes op het aanrecht, rennen het huis uit, glijden het bos in. Het hoofd vult zich met bladrood, bladgroen, bladoker. De waarheid is dat wij denken aan stinkend loof en losse stiksels. De waarheid blaast ons ijskoud tegen de wangen.” Gitaarklanken galmen door het denkbeeldige bos. Proza lijkt op poëzie. Poëzie lijkt op proza. Subtiel ruimtelijk zwevende snaargeluiden wisselen gedeclameerde zinnen af. Soms gaan ze even gelijk op.

LEKKAGE
Winnares van de Willem Breuker Prijs 2019, Nora Mulder komt het podium op en rommelt wat rond de opgestelde vleugel.

Ze loopt met een zinken emmer en nog een langwerpig object van zink. Lekkage? Nee, het blijken even later geluidsobjecten te zijn die ritmisch kunnen bewegen en haar pianospel begeleiden. Een bijzondere aanvulling op haar pianospel. Daarna is het even tijd voor de tweede pauze deze middag.
Sarabande van J.S. Bach door Diamanda La Berge Dramm op viool is de ouverture voor het laatste deel van de middag. Het is muziek gebracht door een veelzijdige artieste die normaalgesproken geheel onder de jazzradar blijft. La Berge Dramm vervolgt en sluit af met Smack Girl, ook op viool terwijl ze met haar hielen achterwaarts krachtig twee bassdrums bedient.

VROUWEN
Het Sun-Mi Hong Quintet sluit het Brokken Festival af. Eerst spelen nog Felicity Provan (stem en cornet) samen met slagwerkster Sun-Mi Hong een geïmproviseerde inleiding tot de apotheose van deze middag.

Deze middag heeft één ding bewezen; je kunt het programmeren en de invulling van het festival gerust aan de dames overlaten. Voor de statistici onder ons: 100% vrouwelijke bandleiders en maar liefst 67% vrouwelijke bezetting. Om dit beeld niet te ontkrachten, houden we de techniek maar even buiten beschouwing. En ondanks dat het laatste gezelschap liefst vier mannen telt, mag hierbij nog worden opgemerkt dat de voortreffelijke bassist Alessandro Fongaro door twee formaties strategisch wordt gedeeld. Het kwintet speelt vier eigen composities van het in maart te verwachten nieuwe album Second Page. Het kwintet is ontstaan tijdens studietijd in Amsterdam. Met studiegenoten van het conservatorium speelt Hong nu jazz met haar eigen identiteit, geluid en kleur. Er is in haar spel een mooie balans tussen een delicaat en subtiel spel en een krachtig en strak ritme. De blazerssectie van trompettist Alistair Payne en tenorsaxofonist Nicolo Ricci is sterk medebepalend voor de sound. Landgenoot Young-Woo Lee op piano en bassist Fongaro maken de cirkel rond.

Meer foto’s van dit festival op

FOTO RADAR

PROGRAMMA
BROKKEN FESTIVAL 2019

1e SET
Monica Akihary – zang

2e SET
Danique Carmen Kivit – stem, spoken word
Felicity Provan – cornet, stem

3e SET
Kika Sprangers Quintet
Kika Sprangers – saxen
Anna Serierse – zang
Koen Schalkwijk – piano/wurlitzer
Alessandro Fongaro – contrabas
Willem Romers – drums

PAUZE

4e SET
Neva
Wieteke Wijte – zang, toetsen
Jasja Offermans – zang, bas, toetsen
Annemarie van den Born – zang, drums
(gast) Felicity Provan – cornet

5e SET
Daria van den Bercken – piano

6e SET
Anna Enquist – voordracht
Corrie van Binsbergen – gitaar

7e SET
Nora Mulder – piano, objecten

PAUZE

8e SET
Diamanda La Berge Dramm – viool, bassdrums

9e SET
Felicity Provan – cornet
Sun Mi Hong – drums

 10e SET
Sun-Mi Hong Quintet
Alistair Payne – trompet
Nicolo Ricci – tenorsaxofoon
Young-Woo Lee – piano
Alessandro Fongaro – contrabas
Sun-Mi Hong – drums

BROKKEN FESTIVAL 2019
Bimhuis Amsterdam
 (NL) 29 december 2019
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR